Blaze Bayley gaat los in Leiden

Facebookrssmail

Op vrijdag 25 maart stond er weer een heavy metal programma in het Leidse Gebr. de Nobel. Na Paul Di’Anno kwam nu ook Blaze Bayley naar De Nobel. De ex- frontman van Iron Maiden en Wolfsbane liet vorig jaar in een uitverkocht Rockcafé Lazaru’s al een bijzonder puike show zien en deed dat op Goede Vrijdag in de Nobel nog eens dunnetjes over. Opener voor deze avond was de Iron Maiden coverband Maid of Iron.

01 - Maid of Iron - Geb Nobel Leiden C Rob Sneltjes copy

Voor een nagenoeg uitverkochte kleine zaal mochten de mannen van Maid of Iron het bal openen en de toegestroomde menigte vermaken met klassiekers van Iron Maiden. De zanger, Nico Perreijn, koos ervoor om niet te starten vanaf het podium maar maakte zijn opgang van achter uit de zaal, zich een weg banend door het publiek, naar het podium. Lekkere oude krakers van Maiden kwamen voorbij en met nummers als ‘2 Minutes To Midnight’ en ‘The Trooper’, waarbij de Leidse vlag gezwaaid werd, kregen de mannen het publiek aan het zingen en ging de zaal los. Zuiver op de noot was het allemaal niet, net zoals Bruce Dickinson tegenwoordig liet ook de 54 jarige Nico hier en daar wel een steekje vallen. Nico maakte dit echter ruimschoots goed met zijn enthousiasme op het podium en in de zaal. Van ‘Run To The Hills’ tot ‘Hallowed Be Thy Name’, lekkere nummers die een oor vonden bij het overwegend 40+ publiek, maakten de set. Als afsluiter werd gekozen voor ‘Iron Maiden’ zanger Nico eindigde zoals hij begon in de zaal en deze keer bijgestaan door gitarist Eelco van T Hof.

“Blaze” Bayley Cook dankt vooral zijn bekendheid aan Iron Maiden. Met Iron Maiden nam Blaze immers twee albums op, The X Factor (1995) en Virtual XI uit 1998. Niet de beste Iron Maiden albums maar daar kan Blaze weinig aan doen daar mijn inziens de, voor Iron Maiden begrippen, inferieure songwriting hier debet aan is. Naast Iron Maiden was er nog de band Wolfsbane en vanavond dus met zijn solo project en zijn vaste begeleiding band Absolva op het Leidse podium.

En Blaze had er zin, met zijn theatrale podium act en het ongekende enthousiasme wist hij de zaal te overtuigen. Vuisten in de lucht en meezingers waren er voldoende, het publiek werd duidelijk aangestoken door het enthousiasme van Blaze en zijn kompanen.

08 - Blaze Bayley - Geb Nobel Leiden C Rob Sneltjes copy

Een lekkere set met nummers uit de volledige discografie van Blaze waarin natuurlijk verschillende Iron Maiden nummers zaten. De eerste die voorbij kwam was ‘Futureal’ en verder volgden ‘The Virus’, het vermakelijke ‘Man on the Edge’ en ‘Fear of the Dark’. Nieuwe nummers kwamen voorbij en songs uit het tijdperk Wolfsbane. Lekkere heavy metal met krakers als ‘Silicon Messiah’ en ‘Calling You Home’ en bij ieder nummer heeft meneer Baley wel een inleidend praatje. Een dankwoord aan het publiek dat deze vrijdagavond met Blaze wilde doorbrengen en voor het aanschaffen van zijn platen en shirts, die hem onafhankelijk maken en muziek laten maken zonder een platenlabel. Het laatste nummer dat we te horen kregen was ‘The Man Who Would Not Die’ en een ieder kon tevreden huiswaarts keren.

Een lekker ontspannend avondje in Gebr. de Nobel.

Foto’s © Rob Sneltjes

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ