CD van de Week: 3rd Machine – Quantified Self

Facebookrssmail

3rdmachine_promo3rd Machine is een modern metal band uit de omgeving Amsterdam en om eerlijk te zijn was deze band nog niet eerder op mijn radar verschenen. De band is opgericht in 2005 en heeft in die tijd drie EP’s uitgebracht in eigen beheer, het wachten was dan ook op een platendeal. Into The LimeLight Records heeft in dat opzicht voldaan aan die wens en dit jaar tekende 3rd Machine een wereldwijde deal bij dit label. De opnames van de debuutplaat waren reeds voor het tekenen grotendeels afgerond en de eerste full-length ‘Quantified Self’ is een feit.

Verrast? Ja, om meerdere redenen eigenlijk. Modern metal is een breed begrip en ik wist dan ook niet goed wat ik te beluisteren kreeg, muzikaal is het een werkje geworden dat tijd nodig heeft en het vergt wat luisterbeurten om dit alles tot je door te laten dringen. Wat opvalt is allereerst het niveau van de composities dat bijzonder hoog is, complexe nummers met tal van tempowisselingen en fantastische, gevoelige solo’s. Daarnaast kenmerkt de plaat zich in een goede balans tussen de woede en agressie in de vocalen enerzijds en de bij tijd en wijlen gevoelige instrumentale stukken. De teksten verwijzen merendeels naar de gevaren van ons moderne digitale tijdperk.

Curveball, de opener, heeft het. Technische gitaar riffs en de brute vocalen van John Ruiter die verhalen over de leugenachtige Amerikaanse politiek in de Golfoorlog

“Why is it taken you so long to admit, to admit that you were wrong,
What you really try to hide is the monster, the monster you are inside.
The truth untold!!”

en daarnaast de warm klinkende gitaarsolo in het melodieuze tussen en eind stuk. Een opener die perfect in balans is. Titelnummer ‘Quantified Self’ is ook weer zo’n bruut nummer met naast de rauwe vocalen opmerkelijke “clean vocals”. In de refreinen doet Rebecca Duin mee als gastzangeres en ook Pieter Bas Borger (Black Knight) laat zich in dit nummer horen. Ook bij dit nummer is het muzikaal weer uitstekend geregeld. ‘Ultimate Intelligence’ belicht een andere kant van 3rd Machine. Een langzaam muzikaal intro dat gaandeweg oploopt in tempo zonder echt uit te monden in het brute karakter van voorgaande nummers. Wellicht een van de meest gangbare nummers en met de inbreng van Mark Jansen (Epica / MaYaN) een meer dan vermakelijk nummer. Mijn favoriet is denk ik het nummer ‘Magnet’, een nummer waar zo’n beetje alles inzit dat 3rd Machine te bieden heeft. Mindere nummers kent deze plaat eigenlijk niet, de composities zijn stuk voor stuk sterk en vol variatie. Neem ‘System Idle’ met een heerlijk tussenstuk en dito solo, of afsluiter ‘Petrified’ waar John laat horen vocaal redelijk wat in zijn mars te hebben en ook in dit nummer wordt er weer knap gesoleerd door gitarist GertJan Vis

3rd Machine heeft met ‘Quantified Self’ een debuutplaat uitgebracht die er mag zijn. Echt toegankelijk is de plaat niet, het kost echt meerdere luisterbeurten voordat het kwartje valt en voor wie die tijd neemt koopt met ‘Quantified Self’ een leuk stukje muziek. De complexe composities zijn perfect in balans en getuigen van vakmanschap. ‘Quantified Self’ is een volwassen plaat en 3rd Machine lijkt klaar om de wereld te veroveren. Het album verschijnt op 9 april.

(9/10, Into The LimeLight Records)

Tracklist:

1. Curveball
2. Reboot Initiate
3. Quantified Self
4. Ultimate Intelligence
5. Firewall
6. Magnet
7. 1953
8. System Idle
9. Petrified

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ