Happy birthday Nicko McBrain

Facebookrssmail

Michael Henry McBrain werd geboren in Hackney, Londen op 5 juni 1952 en is de drummer van de Britse heavy metalband Iron Maiden. De bijnaam “Nicko” komt uit zijn jeugd. Zijn favoriete knuffeldier heette “Nicholas the bear”. Hij nam die knuffel blijkbaar overal mee naartoe, vandaar de bijnaam “Nicky” welke hij kreeg van zijn ouders. De variatie “Nicko” kreeg hij toen hij een manager van CBS Records ontmoette samen met toetsenist Billy Day. Billy introduceerde hem als ‘mijn Italiaanse drummer “Neeko”’. De bijnaam beviel Michael wel en hij paste deze enigszins aan tot “Nicko” als artiestennaam.

In de jaren zeventig speelde Nicko McBrain op enkele Pat Travers albums: ‘Makin’ Magic’ en ‘Putting it Straight’ (beide 1977). Hij speelde bij de Streetwalkers van 1975 tot 1976. Ook zat hij begin jaren tachtig in de band McKitty. Het was tijdens een optreden van McKitty in België dat hij Steve Harris ontmoette. Met zijn band Trust, verzorgde McBrain in 1982 het voorprogramma van Iron Maiden. Hij trad in 1983 tot Iron Maiden toe als vervanger van Clive Burr. Sindsdien is hij een vast bandlid van Iron Maiden. Tijdens de periode dat Blaze Bayley zanger was van Iron Maiden had hij de gewoonte deze tijdens de optredens op het podium uit te lachen.

McBrain liet zich bekeren tot het christendom medio 2000. Naast Iron Maiden houdt Nicko van golf en speelt buiten werktijden van Iron Maiden nog in zijn band McBrain Damage en geeft drumclinics. In 2003 vormde hij met Dan Spitz (Anthrax) en Vanilla Ice het project 7×70. Onder deze naam brachten ze een nummer uit.

RockMuZine feliciteert Nicko McBrain met zijn 64ste verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ