Ronnie James Dio zou vandaag 74 jaar geworden zijn.

Facebookrssmail

Ronald James Padavona werd geboren in Portsmouth (New Hampshire) op 10 juli 1942 en is beter bekend als Ronnie James Dio ook wel “The voice of Heavy Metal”.

Op jonge leeftijd speelde hij aanvankelijk trompet en hoorn en nam hij met verschillende rockabillybands enkele singles op. Later speelde hij bas gitaar in de band Ronnie & The Red Caps.

Ronnie James Dio trok de aandacht van Deep Purple-gitarist Ritchie Blackmore toen Dio’s band Elf in het voorprogramma stond. Blackmore was niet gelukkig met de koers van Deep Purple en stapte op en vormde met de leden van Elf een nieuwe band: Rainbow. Na een aantal succesvolle albums waaronder ‘Rainbow Rising’ en ‘Long Live Rock and Roll’ vertrok Dio om vervolgens bij Black Sabbath de plaats van Ozzy Osbourne over te nemen. Na een tweetal albums ‘Heaven and Hell’ en ‘The Mob Rules’ vertrok Dio na een ruzie omtrent het eigenhandig mixen van het live album ‘Live Evil’. Ronnie James Dio richtte zijn eigen band Dio op. Het debuut van Dio ‘Holy Diver’ wordt nog altijd gezien als een klassieker in het heavy metal genre.

Tal van albums volgden met DIO en daarnaast het reünie album met Black Sabbath ‘Dehumanizer’. Het laatste album dat RJ uitbracht was met de band Heaven & Hell, het album ‘The Devil You Know’ verscheen in 2009. Naast Ronnie James Dio speelde Tony Iommi, Vinny Appice, Geezer Butler, Jørn Lande en Glenn Hughes in deze band.

Op 25 november 2009 maakte zijn echtgenote en manager Wendy bekend dat bij Dio de diagnose maagkanker gesteld was. De ziekte zou in een beginstadium verkeren en nog goed te behandelen zijn. Na geruchten dat hij al op 15 mei was overleden, overleed Dio op 16 mei 2010 aan maagkanker.

Ronnie James Dio zou vandaag 74 jaar geworden zijn.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ