Agatus – The Eternalist

Facebookrssmail

Agatus - eternalist coverMuzikaal kent black metal een grote diversiteit, van snel tot langzaam, extreem minimalistisch tot veel tempoveranderingen. Weinig genres in de metal zijn zo ongedefinieerd en toch gebonden aan diverse concrete grenzen. En toch wordt soms verrast, positief of negatief, door de muzikaliteit van een band uit dit genre. Zo ook Agatus, een Griekse black metal band opgericht in 1992. Op een 9 oktober verschijnt de derde full-length van dit gezelschap, ‘The Eternalist’, via Hells Headbangers Records.

Wanneer je luistert naar eerdere releases als bijvoorbeeld ‘The Weaving Fates’ uit 2002 hoor je weliswaar dat het duo muzikaal een aardig melodietje weet te spelen. De nieuwe plaat gaat een stapje verder. Het album opent met het titelnummer ‘The Eternalist’, een nummer met melodieus gitaar en keyboards spel en een sterke solo. De “clean vocals” zijn misschien wat te veel van het goede en liggen deels buiten het bereik van de zanger(s), desalniettemin een aardige opener waarbij de eerste vraagtekens rijzen.

“The Invisible (Fifth Portal to Atlantis)” opent met een Iron Maiden achtige rif, de brute vocalen brengen een wat vreemde tweespalt en lijken in strijd met de gebrachte muziek. Ook bij de nummers ‘The Oath (Of Magic and Fire)’ en ‘Gods of Fire’ is het vocale gedeelte het zwakke punt. Wanneer het tempo omhoog gaat bij ‘Gods of Fire’ lijken we te belanden in een power black metal genre.

Ook de overige nummers zijn conflicterend en roepen gemengde gevoelens op, enerzijds muzikaal lekkere heavy power metal met goed verzorgd gitaarspel en anderzijds de vocalen die soms “clean” en dan weer zwaar en bruut voor een disbalans zorgen in het geheel.

Agatus heeft een nieuw album uitgebracht dat, naar mijn inzicht, het predikaat black metal niet mag dragen. Muzikaal sterke composities met een inferieure zang, wat betreft de zang geldt dit zeker voor heavy metal begrippen.

(5/10, Hells Headbangers Records)

Tracklist:
1. The Eternalist 04:49
2. The Invisible (Fifth Portal to Atlantis) 03:15
3. The Oath (Of Magic and Fire) 05:35
4. Gods of Fire 04:32
5. Dreamer 04:10
6. Perils of the Sea (Part II) 04:37
7. At Dusk I Was Born 04:15
8. Flight into Forever 04:17
9. Gilgamesh 04:50
10. To Last 02:25

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ