Queensryche & Archer Nation & Methodica in de Boerderij

Facebookrssmail

Op maandag 29 augustus speelt Queensryche voor een uitverkochte Boerderij in Zoetermeer. Echter voordat het zover is krijgen we eerst Methodica en Archer Nation.

Methodica is een progrock band uit Verona-Italië. Opgericht in 1995 kwam in 2009 eindelijk hun debuutalbum uit, waarna in 2015 de opvolger ‘The Silence of Wisdom’ verscheen. Erg productief kan je de band dan ook niet noemen. Live is de band zeker niet slecht. Er wordt behoorlijk gemusiceerd, de band is spontaan en geniet van het optreden maar een echte interactie tussen band en publiek is er niet.

Archer Nation uit Santa Cruz–Californie. Dylan Rose (gitaar/zang), David DeSilva (bas) en Keyhan Moini (drums) spelen hardrock/heavy metal. Eerder stonden ze al in Nederland op de planken als voorprogramma van Black Label Society en Annihilator. En dat zijn ook bands waar ze beter bij passen. Dylan Rose heeft Zakk Wylde als voorbeeld zowel qua gitaar als poses en daar is niets mis mee alleen zijn de songs niet zo sterk. Aan de inzet ligt het niet maar net als de vorige keren maakt de band geen grote indruk. Nog steeds geldt dat een tweede gitarist geen kwaad kan.

In 2013 kregen we in Nederland twee versies van Queensryche te zien in het kader wie de echte was. De versie van Geoff Tate, met het album ‘Frequency Unknown’ of de versie met Michael Wilton, Scott Rockenfield en Eddie Jackson die indertijd het titelloze ‘Queensryche’ hadden uitgebracht. Voordat de rechter zou beslissen is onderling besloten dat de versie met drie originele leden Queensryche mocht blijven heten en de logo’s mocht gebruiken. Ondanks dat er meer dan genoeg is geschreven over de zangersklucht zal het voor altijd aan de band blijven kleven.

Het laatste album ‘Condition Human’ uit 2015 is een sterk album, al had ik hetzelfde als bij Metallica’s ‘Death Magnetic’, waar heb ik ze dat eerder horen spelen en het blijft niet hangen. Goed album maar geen topper. Wat dat betreft heeft de band sinds het vertrek van Chris DeGarmo in 1997 al geen klassieker meer geschreven. In de warme Boerderij gaat de band furieus van start met ‘Guardian’ van het laatste album. Later zal daarvan ook nog ‘Eye9’ worden gespeeld en daarmee is het gedaan met de inbreng van nieuw werk. De set bestaat voor de rest uit klassiekers van de eerste albums. Hiervan is ‘Damaged’ van het ‘Promised Land’ album uit 1994 het minst oud. De band weet donders goed wat hun publiek wil horen en wat hun sterke albums zijn. Todd La Torre is een uitstekende zanger die de karakteristieke hoge noten er ogenschijnlijk makkelijk uitperst zodat alles authentiek klinkt. Uiteraard heeft hij een andere kopstem dan Geoff Tate maar de aanwezige fans zijn allang blij dat Queensryche doet wat ze het beste kan en dat de post grunge en alternatieve rock waar de laatste albums met Geoff Tate mee vol stonden, laten voor wat het is. Alleen is Todd geen frontman, daarin is de charismatische Geoff Tate niet te vervangen.

De band heeft zijn nieuwe “vaste” samenstelling gevonden en straalt dat ook uit. Doordat er zoveel klassiekers worden gespeeld mag je best mijmeren over vroeger toen Chris DeGarmo nog leading gitarist was. Ondanks dat Michael Wilton zich steeds beter in die rol voelt, blijft het een opgelegde situatie. De ritmesectie, Scott Rockenfield op drums en Eddie Jackson op bas, is nog steeds top. Gitarist Parker Lundgren geeft de band een jeugdig elan met zijn vrolijke uitstraling en gedreven manier van spelen. Queensryche kan in deze samenstelling nog jaren mee en hebben genoeg krakers om nog drie setlists op te stellen zonder kwaliteit te verliezen. Wie doet ze dat na?


Heb je het concert gemist en wil je ze toch nog graag zien dan kan dat op zaterdag 3 september. Samen met onder andere Uriah Heep, Mother’s Finest en Vandenberg’s Moonkings spelen ze dan op CityRock in Leeuwarden.

Setlist:
– Guardian Eye9 (album ‘Condition Human’)
– Operation Mindcrime (album ‘Operation Mindcrime’)
– Best I can (album ‘Empire’)
– Damaged (album ‘Promised Land’)
– The Killing Words (album ‘Rage for Order’)
– Mission (album ‘Operation Mindcrime’)
– Silent Lucidity (album ‘Empire’)
– Empire (album ‘Empire’)
– Eye9 (album ‘Condition Human’)
– Queen of the Reich (EP ‘Queensryche’)
– Jet City Woman (album ‘Empire’)
– Take Hold of the Flame (album ‘The Warning’)
Toegift
– Screaming in Digital (album ‘Rage for Order’)
– Eyes of a Stranger (album ‘Operation Mindcrime’)

Foto’s (C) Dirk van den Heuvel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ