Entombed A.D. verstoort de stilte in 013.

Facebookrssmail

Op zondag 20 november stond er weer een flinke programmering in de Jupiler zaal in het Tilburgse 013. De mannen van Entombed A.D. zijn al geruime tijd aan het toeren ter promotie van het nieuwe album ‘Dead Dawn’. Zo stond de band eerder dit jaar al op Dokkem Open Air en deze maand werden daar een drietal Nederlandse shows aan toegevoegd. De Zweden namen voor deze show een drietal bands mee: Voivod, Lord Dying en Morbid Evils, een pakket waar menig metalhead van smult.

Voor een nagenoeg lege zaal mag de Finse sludge / doom band Morbid Evils aftrappen. De mannen uit Turku hebben in 2015 het debuutalbum ‘In Hate With The Burning World’ uitgebracht en
logischer wijs komen de nummers van deze plaat. Morbid Evils weet niet echt te overtuigen en na een klein half uur verlaat de band het podium.

Hoewel ook het uit Portland afkomstige Lord Dying het moet doen met geringe belangstelling is de prestatie van deze band dik in orde. Met stevige en afwisselende nummers van de twee platen ‘Summon the Faithless’ (2013) en ‘Poisoned Altars’ (2015) wordt het aanwezige publiek getrakteerd op een pot sludge metal met melodieuze gitaar solo’s. Deze band heeft meer belangstelling verdient dan dat ze deze avond kregen.

Het Canadese Voivod behoeft natuurlijk geen introductie, de mannen spelen al sinds 1981 hun thrash en later progressieve metal. Voivod is altijd redelijk in staat de set zo aan te passen aan de bands waarmee ze spelen zodat er min of meer gelijkwaardige set ontstaat. Ook vandaag is hierop geen uitzondering, Voivod grijpt, vooral bij de opening van de show, terug uit het oude repertoire met nummers als ‘Killing Technology’, ‘Tribal Convictions’ en ‘Order of the Blackguards’. Stuk voor stuk nummers die de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan. De zaal is inmiddels wat voller en “Snake” en “Chewy” hebben er duidelijk zin in. Wat later werk volgt en Voivod besluit de set met ‘Chaosmöngers’ en de kraker ‘Voivod’. Een meer dan geslaagd optreden.

Entombed A.D. is definitief terug van weggeweest met de release van de nieuwe plaat ‘Dead Dawn’, twijfelden sommige nog met de vorige langspeler ‘Back to the Front’, de band lijkt de sores omtrent rechtszaak e.d. van zich te hebben afgeschud en richt zich weer op maken van muziek. Zanger Lars Petrov geniet duidelijk weer van de optredens en dat werkt door in zijn vocalen en naar de rest van de band. Zo ook vanavond met strak gitaarwerk van Nico Elgstrand en de stabiele ritmesectie bestaande uit bassist Victor Brandt en drummer Olle Dahlstedt. Vanaf het eerste nummer ‘Midas In Reverse’ gaat de band los en volgen de A.D. nummers ‘Second to None’ en titelnummer van de laatste plaat ‘Dead Dawn’. Natuurlijk gaan Lars c.s. niet voorbij aan het oudere werk en volgen er knallers als ‘Wolverine Blues’, ‘Left Hand Path’ en ‘I For an Eye’. Entombed A.D. zet een lekkere set neer en verstoort de “stilte” in 013.

De publieke belangstelling was ver onder de maat maar het is dan ook niet verstandig twee shows in een weekend op hemelsbreed 70 kilometer te plannen.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ