DOORNROOSJE VALT ALS EEN BLOK VOOR KING GIZZARD AND THE LIZARD WIZARD

Facebookrssmail

Niet alleen de naam King Gizzard and the Lizard Wizard is opvallend. Eigenlijk is alles rond de band uit Melbourne, Australië bijzonder. Zo heeft de band in de 6 jaar dat ze bestaan al 8 albums uitgebracht. Het in 2015 uitgebrachte Quarters bevatte alleen nummers van elk exact 10:10. Op hun laatste album, het in april uitgebrachte Nonagon Infinity sluiten alle nummers naadloos op elkaar aan zodat er een eindeloze loop ontstaat. Nuttig? Nou nee, maar wel vernuftig knutselwerk. King Gizzard and the Lizard Wizard – verder King Gizzard genoemd – is dol op dit soort details, maar vergeet ondertussen zeker niet waar het echt om draait: hun muziek. Nonogan Infinity staat bol van de invloeden, psychedelica, punk, dance, krautrock, metal en hier en daar zelfs een streepje Kraftwerk. Maar bovenal hoor je het speelplezier van het zevental en steeds maar weer die monumentale groove die de ritmesectie bestaande uit maar liefst 2 drummers en een bassist neerlegt. King Gizzard staat bekend om haar spetterende liveshows. De band schitterde eerder dit jaar op onder andere Lowlands.

The Super Soakers

The Super Soakers uit Oploo mogen het voorprogramma verzorgen. De band maakt naar eigen zeggen “Beach flavoured Rock” en noemt onder andere King Gizzard, en the Velvet Underground als haar inspiratie.

De jonge honden van the Super Soakers betreden het podium met een brede grijns op het gezicht. Trots dat ze mogen spelen voor hun idolen. Super Soaker blinkt uit in aanstekelijke garagerock liedjes, opgebouwd rond puntige gitaarriffs en energiek drumwerk. Het enige punt van kritiek is wat mij betreft de soms wat iele zang. Op de momenten dat zanger en bassist samen zingen klinkt het veel krachtiger. Dat zouden ze vaker moeten doen. Verder niets dan lof voor dit nog jonge bandje. De liedjes zijn catchy en vrolijk en steken het publiek in Doornroosje vanaf het begin aan. Er wordt druk gedanst en aan het einde van de show wordt er hartstochtelijk om een toegift gesmeekt. De brede grijns op de gezichten is ook na afloop van de show nog niet verdwenen. The Super Soakers is een bandje om in de gaten te blijven houden.

King Gizzard and the Lizard Wizard

De grote zaal van Doornroosje is behoorlijk gevuld met een opvallend jong publiek op het moment dat het zevental van King Gizzard het podium zonder veel bombarie betreedt. Dat zal een beetje de rode draad van de show van King Gizzard blijven deze avond: weinig opsmuk. Buiten een enkel “Thank you” of een wild gebaar van de zanger is er nauwelijks interactie met het publiek. Dat betekent niet dat de band zich er met een Jantje van Leiden vanaf maakt. De band speelt vol overgave en ook zonder uitgebreide verhalen spat de energie van het podium. King Gizzard opent met een rits nummers van hun nieuwe album. Vooral door de steeds maar doordenderende groove van het drumduo geeft dit een gevoel van één lange dance track. De kenmerkende riffs op een 12-snarige gitaar en de mondharmonica  zorgen voor de nodige afwisseling zodat niemand zich verveelt. Integendeel, al snel ontstaat er voor het podium een moshpit die gaandeweg de show alleen maar groter wordt. Als eerste wordt de gitarist van The Super Soakers over het publiek heengedragen. Waarna het hek van de dam is, de ene na de andere crowdsurfer(ster) en stagediver  vliegt het publiek in.

De show van King Gizzard ontaardt in een wild dansfeest met King Gizzard op het podium als onverstoorbaar doordenderende motor. Zeker als de band oudere publieksfavorieten als ‘Cellophane’ speelt is de respons enthousiast en worden de teksten vaak woordelijk meegezongen. Muzikaal is het vooral interessant als de band van tempo wisselt zoals in het prachtige ‘Invisible Face’ waar King Gizzard bijna moeiteloos schakelt tussen razendsnelle ritmes, verstilde momenten en snoeiharde gitaarnoise. Nadat met een ziedende uitvoering van ‘Roadtrain’ nog een alles wordt gegeven is de show met een herhaling van opener ‘Robot Stop’ afgelopen. De cirkel is rond. Het publiek is het feest echter nog lang niet beu getuige de massale en hartstochtelijke roep om een toegift.

Het is een prachtig feest in Doornroosje met de jonge honden van The Super Soakers, de onvermoeibare psych rockers van King Gizzard and the Lizard Wizard en bovenal het bijzonder enthousiast publiek.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ