Thrashers van Usurper maken een overtuigende comeback!

Facebookrssmail

Vrijdag 2 september staat in het teken van de comeback van de thrash formatie Usurper. Plaats van handeling is de Vlaardingse Kroepoekfabriek. Alvorens de mannen van Usurper na 26 jaar afwezigheid hun kunsten kunnen tonen mag is het eerst de beurt aan de thrashers van Infantry.

Infantry, de winnaars van de publieksprijs van de “Dutch Metal Battle”, zetten een puik optreden neer vanavond in de “Kroe” (zoals de Kroepoekfabriek lokaal genoemd wordt). De felle thrash-riffs doorspekt met pittig deathmetal beukwerk en de vette strot van zanger Mattis komen lekker uit de verf. Infantry weet met nummers als ‘Infected Annihillation’, ‘Zombification’, ‘Choochoo Motherfucher’, ‘Sexual Pleasure’ en het titelnummer van de aankomende release ‘Make War Not Love’ het helaas nog wat in matige hoeveelheid aanwezige publiek te boeien, zelfs degene die met spanning op de hoofdact staan te wachten. Mocht je in de buurt zijn, Infantry speelt zaterdag 8 oktober a.s. op het Gelders Metal Treffen in Willeméén te Arnhem.

Onder het genot van de vette, veelal oudere metal, die de Haagse DJ Virginkiller de zaal injaagt, is het wachten totdat Usurper na zesentwintig jaar van afwezigheid weer het podium opstapt.

Het Zuid-Hollandse Usurper, opgericht in 1985 en na drie demo’s (de eerste demo nog onder de naam Sepulchral Death) en een album, is uit elkaar gevallen in 1990. Het album ‘Devine Spiritual and Intellectual Development’ heeft door de jaren heen echter een soort van “cult” status bereikt en wordt op het internet voor torenhoge prijzen aangeboden op diverse veilingsites.
Vorig jaar (exact 25 jaar na de release) werd het album opnieuw uitgebracht met opgepoetst artwork, liner notes van Usurper zanger/gitarist Patrick Harreman (ex-Moon of Sorrow, ex-Voyage, Morphine Machine) en een extra live DVD, door het Braziliaanse Marquee Records, dit was mede de aanleiding tot deze reünie tour.

Heel even dreigde de hele boel in het water te vallen want vier weken voor dit eerste optreden besloten de leden waar inmiddels intensief mee werd geoefend en die zelfs al een paar gave demo nummers hadden opgenomen, elk hun eigen weg te gaan. Het waren spannende dagen voor Usurper, heel hard werken met andere muzikanten om de reünie show en de daarbij behorende tour toch doorgang te laten vinden.

 

Er heerst een gezonde spanning in de kleedkamer, want het is best bizar om na zo’n korte voorbereidingstijd het podium op te stappen. Ook in de zaal staan er enkele metalheads met spanning te wachten op wat er komen gaat, vooral bij de oudere garde die de “Thrash Orgies” in de Rotterdamse Geronimo nog hebben meegemaakt of bij de tape traders die de oude verstofte tapes van lokale bands als Thanatos, Usurper en Sorcerer nog steeds koesteren.

Een luid gejuich klinkt als de band ten tonele verschijnt en ‘Egoïstic Mind’ inzet. Usurper pakt direct de aandacht van het publiek en laat het ook niet meer los gedurende het gehele optreden.
Als het kwartet ‘Insane Descisions’ en ‘Behind Mandela’s Mask’ er achter aan knallen is het duidelijk, dit zijn muzikanten pur sang! Niets, maar dan ook niets wijst er op dat deze mannen pas sinds vier weken bij elkaar zijn.

De van origine zanger/gitarist Patrick Harreman schikt zich volledig in zijn nieuwe rol als zanger/bassist en het lijkt wel alsof hij anno nu stem vaster is dan in de “eighties”. De op het oude nest wedergekeerde gitarist van het eerste uur, Boudewijn Molendijk, speelt alsof de band nooit is weggeweest, zijn solo’s lopen lekker en hij straalt nog steeds dezelfde rust uit als vroeger. Zijn nieuwe kompaan daarentegen is uit ander hout gesneden. Gitarist Marco de Bruin (in het dagelijks leven bassist bij Thanatos) beweegt zich als een beest over het podium, bijna continue headbangend zoekt hij regelmatig zijn mede bandleden en het aanwezige publiek op, en geeft zijn gitaarpartijen een eigen stempel zonder al te veel af te wijken van de originele versies.

Tweede “echte” nieuwkomer Marco de Groot (ex-Houwitser, ex-Thanatos, ex-Bleeding Gods) timmert de boel lekker aan elkaar alsof hij nooit een andere job gehad heeft. Het geluid is verassend goed, normaal gesproken heeft de “Kroe” standaard al een vrij goed geluid, maar de geluidsman van o.a. Bodyfarm, Bleeding Gods, Thanatos en Soulburn weet net dat zetje extra te geven.
Usurper speelt het gehele debuut album in willekeurige volgorde aangevuld met een remake van het nummer ‘Crime to Satisfy’, dat in het verre verleden al klaar lag voor de voor de eventuele tweede plaat.

De Kroepoekfabriek is niet zo volgepakt als dat ik als “local” van te voren vermoed en gehoopt had. Al lijkt het euvel te zijn dat de bier-tap op de begane grond het heeft begeven en de bezoekers verdeeld zijn over twee verdiepingen. In elk geval had elke aanwezige het naar de zin want er wordt genoeg geheadbangd en diverse keren wordt er een aanzet tot een pit gegeven.
Usurper maakt sowieso een zeer goede start van haar tweede leven en geeft vanavond alvast een visite kaartje af voor de rest van de reünie tour, en daarna hopelijk nog iets meer dan dat alleen.

Volgend station, Scream Bloody Scum in Katwijk.

Foto’s (C) Irene Witpaard

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ