Ghost – Popestar

Facebookrssmail

popestar-packshotDe band Ghost (Zweden) is een grote reizende ster in de hardrock wereld van dit moment. Sinds hun oprichting in 2008 hebben ze 1 single (7”), 3 albums en sinds 16 september j.l. 2 EP’s uitgebracht. Ghost weet zich elke keer weer van een andere kant te laten zien. Je zou kunnen zeggen dat ze blijven evolueren. Vanaf het begin van hun bestaan staat de band erom bekend dat hun teksten vrijwel alleen maar gaan over het satanisme en occultisme. Ze worden dan ook in gedeeld in de categorie doom metal, psychedelische rock en hardrock.

Satanklaas

Toen de band hun eerste album uitbracht werd er misschien wat lacherig over gedaan, een soort foute sinterklaas (of moet ik zeggen satanklaas) met een mijter en staf en een gezicht wat er als een doodshoofd uitziet die wat satanische teksten vanaf een podium staat te verkondigen en zichzelf papa Emeritus noemt en zijn lotgenoten (bandleden) de nameless Ghouls. Doordat dit gezelschap zo geheimzinnig was kreeg men eigenlijk automatisch de aandacht die ze wilden. Er werd veel geschreven over de bandleden want wie zitten er toch verscholen achter de maskers?

PR machine

Door alles nog een beetje aan te dikken besloot de band de zanger met het uitbrengen van hun tweede album de naam ‘papa Emeritus II’ te geven om zo de indruk te wekken dat de band een nieuwe zanger zou hebben aangetrokken.

Drie keer is scheepsrecht

Vanaf hun derde album ‘Meliora’ klinken er wat popmuziek deuntjes in hun nummers door. De fans smullen ervan want ook dit doet de band weer op een zeer slimme manier. Niet teveel maar net genoeg om goed bevonden te worden. En dat de band het goed doet blijkt uit de nog steeds groter wordende schare fans en de uitverkochte shows die ze het afgelopen jaar hebben gedaan. In Nederland ooit begonnen op festivals en in kleine zalen als Tivoli (Oudegracht) hebben ze tijdens hun ‘Meliora’ tour in ons land twee optredens gedaan welke ook vrij snel uitverkocht waren. (Ronda/Tivoli Vredenburg 2000 man en 013 Tilburg 3000 man). De band trekt een steeds breder publiek naar zich toe wat resulteert in het feit dat ze voor het nummer ‘Cirice’ een Grammy winnen voor The Best metal Performance. De band is klaar voor de grotere zalen zoals bv de HMH. Persoonlijk vind ik dit best jammer. Ik snap dat het voor de band te gek is om zoiets te bereiken om voor zoveel publiek te mogen spelen maar het occulte wat nog steeds om de band heen hangt vraagt eigenlijk een optreden in een zaal die niet veel meer mensen toelaat dan 2 a maximaal 3000. Maar dit is mijn persoonlijke gevoel hierbij.

Popestar

En dan denk je dat het na ‘Meliora’ niet meer mooier meer kan (qua album en EP hoezen), blijkt de band toch weer een troef achter de hand te hebben. En deze troef heet ‘Square Hammer’.
Wauw! Wat een super gaaf nummer is dit!! Het jaren ’70 sausje druipt er vanaf. Wat zit het nummer weer heerlijk in elkaar zeg! De hoes van deze EP is ook zeker weer een kunstwerk opzicht. Erg mooi gedaan weer. Net zoals op hun eerste EP (‘If You Have Ghost’, 2013 en geproduceerd door Dave Grohl) staan op Popestar ook een aantal covers. ‘Nocturnal me’ is een nummer van Echo & The Bunnymen, ‘I Believe’ is van Simian Mobile Disco (een Engels disco en remixteam) en ‘Missionary Man’ is van de Eurythmics (erg goed gedaan!)

En tot slot het nummer ‘Bible’ wat een cover is van de zweedse punkrock band Imperiet (1983-1988) Deze EP is ook weer een heel lekker en mooi zoethoudertje tot aan het vierde album van Ghost. Ik ben benieuwd of dan de zanger papa Emeritus IV gaat heten en hij weer een nieuw outfit zal dragen tijdens de live shows. Ze blijven tenslotte muzikaal en visueel de fans verbazen.
En voor de fans…..nog even volhouden tot het nieuwe album. Live zal het wel 2017 worden denk ik voor dat de band weer naar ons land toe zal komen.

(8/10, Spinefarm Records/Loma Vista Recordings)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ