Entertainment en Rock ’n Roll met Nickelback en Monster Truck in de Ziggo Dome

Facebookrssmail

Het Canadese Nickelback roept nogal wat controverse op onder het rockpubliek. Aan de ene kant wordt de band door Billboard uitgeroepen als beste rockband van het afgelopen decennium. Aan de andere kant wordt de band in Rolling Stone als de op één na slechtste band van de jaren 90 uitgeroepen (Creed ging met die “eer” strijken). Zanger/gitarist Chad Kroeger maakt er geen geheim van dat hij er bijna een studie van maakt om uit te zoeken waarom een liedje een hit wordt. Hij gebruikt deze kennis niet zonder resultaat bij het schrijven van nummers voor Nickelback. De band is een van de meest succesvolle bands uit Canada, met meer dan 50 miljoen verkochte albums. Nickelback gaat niet voor de originaliteitsprijs, maar hun mix van grunge, rock en pop levert de band een wereldwijde trouwe fanschare op.

Monster Truck

sr4a7321_monstertruckOp hun Europese tour neemt Nickelback hun landgenoten van Monster Truck op sleeptouw. Monster Truck bracht eerder dit jaar een nieuw album uit: ‘Sittin’ Heavy’, dat door Rockmuzine met een 9 werd gewaardeerd. Binnenkort vind je op Rockmuzine een interview met gitarist Jeremy Wilderman, met onder andere aandacht voor de tour met Nickelback.

De muziek van Monster Truck is bijkans geschapen voor arena’s als de Ziggo Dome. De band schuwt het grote gebaar niet en de loodzware riffs van gitarist reiken met gemak tot in de verste hoekjes. Monstertruck opent furieus met ‘Why Are You Not Rocking’ en een deel van het publiek schrikt even terug van zoveel gitaargeweld. Na nog een paar felle rockers waaronder ‘Old Train’ en heavy blues ‘Don’t Tell Me How To Live’ wordt het gas wat teruggenomen. In het soulvolle ‘For The People’ overheerst de groove en klinkt Monster Truck bijna als Credence Clearwater Revival. Als dan ook nog gitarist Ryan Peak van Nickelback het podium betreedt om een moppie mee te spelen gaat het publiek om. Gitarist Jer glorieert in de slepende blues van ‘For The Sun’. Daarna gaat het gas er weer op en met de knallende rocker ‘Enforcer’ laat Monster Truck de Ziggo Dome lichtelijk naar adem happend achter.

Nickelback

De Ziggo Dome mag dan niet helemaal uitverkocht zijn, het is wel gezellig vol met een gemêleerd publiek waarin verwassen Motörhead shirts gebroederlijk naast gloednieuwe Nickelback shirts staan. Nickelback geeft het publiek precies wat het wil: catchy powerpop. Het is niet vernieuwend of muzikaal bijzonder wat Nickelback doet. Maar het is wel aanstekelijk, energiek en steekt verdomd goed in elkaar. Hit na hit worden in een razend tempo op het publiek in de Ziggo Dome afgevuurd. Van opener ‘Edge of Revolution’ tot afsluiter ‘Burn It To the Ground’, het publiek zingt alle nummers bijna woordelijk mee. Het sterkst geldt dat natuurlijk voor monsterhits als ‘What Are You Waiting For’ en natuurlijk ‘How You Remind Me’. Tussendoor speelt zanger Chad nog een spelletje Rock ’n Roll karaoke door tijdens ‘Rock ’n Roll Star’ twee mensen uit het publiek het podium op te halen die het nummer met hem mee mogen zingen. Muzikaal maakt Nickelback geen bijzondere indruk. Maar de geweldig gladde en strakke performance en het entertainment dat de band het publiek biedt doen dat des te meer. Een Nickelback show is dan misschien geen Grand cru, maar wel een lekkere tafelwijn waar je heel plezierig dronken mee kunt worden.

Foto’s (C) Armelle van Helden

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ