Nosound – Scintilla

Facebookrssmail

nosound-scintilla-artworkHerinner je je de laatste keer dat je een album hoorde en dat er door je heen schoot “wat is dit van een onwaarschijnlijke schoonheid …” en dat het je raakte en je er stil van werd? Ik wel, ik had het namelijk recentelijk met dit album. Ik luister veel muziek. Veel daarvan is goed, minstens zoveel is middelmatig maar heel af en toe, zit er iets tussen dat schittert. Zo ook het album ‘Scintilla’ van Nosound. Scintilla betekent vonk, schittering, hoe toepasselijk.

Nosound maakt progressieve – en post rock maar speelt ook heel verdienstelijk als het ambient aankomt. Als er al een vergelijking gemaakt kan worden met een andere band dan zou dat Pink Floyd moeten zijn. Er zijn flink wat raakvlakken met hun muziek en dat is verre van onaangenaam. De formatie uit Italië is in 2002 opgericht door Giancarlo Erra in en heeft sindsdien vijf studioalbums uitgebracht, waarvan ‘Scintilla’ het meest recente is.

Wat opvalt aan de muziek is dat de nummers enorm “gelaagd” zijn. Als je probeert te luisteren naar de lijnen die in de achtergrond gespeeld worden dan ontdek je een wereld aan enorm gedetailleerde schoonheid. Nosound maakt gebruik van een ruime sortering aan instrumenten, inclusief een cello, die ook nog eens op een bijzondere manier ten gehore worden gebracht zodat er bijzondere effecten worden gecreëerd.

Het overheersende gevoel van ‘Scintilla’ is melancholie en intense emoties. De nummers zijn vrij rustig zodat het album zou kunnen worden omschreven als dark ambient. De vocalen zijn van een bijzondere zuiverheid en dragen nadrukkelijk bij aan het melancholische gevoel van ‘Scintilla’. Eén track van het album wordt in het Italiaans gezongen door Andrea Chimenti die onder andere bekend is door zijn duet met David Sylvian. Op twee andere tracks worden de vocalen ten gehore gebracht door een andere veteraan in de muziekwereld, Vincent Cavanagh van Anathema.

Voor iedereen die Nosound en ‘Scintilla’ nog niet kent: ga ze leren kennen, je zult prettig verrast worden. Het is een enorm indrukwekkend album geworden van hoge kwaliteit, zowel wat betreft de muziek, als de lyrics, de vocalen en het album als geheel.

(9,5/10, Kscope)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ