Rival Sons – Lightbringer

Facebookrssmail

Net voor de zomer brachten de Amerikaanse rootsrockers Rival Sons deel één van hun tweeluik ‘Darkfighter/ Lightbringer’ uit. Het stevige, wat experimentele en licht psychedelische eerste deel smaakte prima en deed, vooral vanwege de korte speelduur, al snel verlangen naar zijn metgezel. En deze ligt nu voor me, slechts vier maanden werd het geduld op de proef gesteld. En we worden niet teleurgesteld, hooguit doordat het met slechts 6 songs en een kleine 35 minuten wederom een nogal kort album is geworden. Had er één lang superalbum (of een dubbelaar) van gemaakt heren! Hadden de fans maar één keer in de buidel hoeven tasten. Maar genoeg gezeurd, want vullers staan er wederom niet op en dat is ook wat waard.

Opener ‘Darkfighter’ (lekker verwarrend) blijkt een bijna 9 minuten progressief opgebouwd epos te zijn. Dat is nieuw voor de Sons, maar smaakt nu al naar meer! Het duurt een aantal draaibeurten voordat het wat fragmentarische en complexe nummer, bestaande uit eigenlijk 3 aan elkaar gekoppelde songs, beklijft, maar dan istie ook wel erg lekker. Het rustige, akoestische eerste deel is weelderig van opbouw en doet zelfs hier en daar aan Yes of Rush denken. Halverwege het lange instrumentale middenstuk vallen de elektrische gitaren heerlijk binnen, waarna het via een rustig deel steeds heaviër en bombastischer wordt. Prachtig. Dit gaat live een topper worden!

De stevige midtempo stamper ‘Mercy’ is wat behapbaarder en herkenbaarder, maar heeft wel een verslavend lekker refrein. In het meeslepende ‘Redemption’ komt een werkelijk prachtige ballad voorbij. De weemoedige toon doet me wat aan Zeppelin denken en hij wordt weer prachtig gezongen door Jay Buchanan. Het gas gaat erop in ‘Sweet Life’. Een fijne track die het dichtst bij de klassieke Rival Sons’ sound blijft met wat jaren 60 invloeden. Psychedelica en folk-invloeden horen we in het lange ‘Before the Fire’, die rustig opbouwt en wederom van een heel catchy refrein is voorzien. De weelderige topproductie van Dave Cobb mag hier niet onvermeld blijven. Bij deze. Afsluiter ‘Mosaic’ is een bijna poppy meeslepende ballad met een fijne verhalende zangmelodie en bezorgt me kippenvel, zo gevoelig als Jay het zingt, ondersteund door de warme gitaarklanken van Scott Holiday.

Er zit blijkbaar nog meer dan genoeg inspiratie in de mannen van Rival Sons, want deze ‘Lightbringer’ is nog net een tikkie beter dan zijn tweelingbroer en biedt precies wat hij belooft, licht in deze duistere tijden. Heerlijk album derhalve, dat iedere classic rockfan zou moeten bekoren. En de volgende Europese tour graag in wat grotere zalen, want de Melkweg was in no time terecht uitverkocht. Als de veel mindere Greta Van Fleet in de Ziggo kan spelen…
(95/100 – Low Country Sound/ Atlantic)

Tracklist

  1. Darkfighter
  2. Mercy
  3. Redemption
  4. Sweet Life
  5. Before The Fire
  6. Mosaic

Lineup

  • Jay Buchanan – zang, harmonica en gitaar
  • Scott Holiday – gitaar en achtergrondzang
  • Mike Miley – drums
  • Dave Beste – basgitaar
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ