Rockmuzine in gesprek met Truckfighters’ Ozo

Facebookrssmail

Truckfighters werd 15 jaar geleden opgericht door Niklas “Dango” Källgren en
Oskar “Ozo” Cedermalm in het Zweedse Orebrö. In 2016 brengt de band haar vijfde studioalbum ‘V’ uit. Naar aanleiding van het uitbrengen van dit nieuwe album kon Rockmuzine zanger en bassist Ozo uitgebreid spreken. Het werd een openhartig gesprek over het nieuwe album, de band en het leven als stoner rocker in Zweden.

De ophef over ‘Calm Before the Storm’

De eerste single van het nieuwe album, en dan in het bijzonder de bijbehorende videoclip deed nogal wat stof opwaaien in Zweden. ‘Calm Before the Storm’ gaat over de brute moord op de 17-jarige Lisa Holm en in de clip wordt het verhaal uitgebreid en expliciet verteld.

“De ophef ontstond na een telefoongesprek met een journalist van Aftonbladet, een van de grootste Zweedse kranten. Ik stond met mijn 1-jarige zoontje op mijn arm bij de IKEA toen de journalist belde. Het was een behoorlijk stressvolle situatie met mijn zoontje op de ene arm en het telefoongesprek in de andere hand. Het onderwerp van ‘Calm Before the Storm’ is behoorlijk delicaat en de betekenis van het nummer moet dan ook in de juiste bewoordingen worden uitgelegd en in deze situatie was ik daar niet zeker van. Ik vroeg aan het einde van het gesprek of dit in de krant gebruikt zou gaan worden. Als dat het geval was wilde ik het graag van tevoren lezen om te zien of mijn woorden goed waren weergegeven. De krant negeerde dit verzoek en vanaf toen kwam de kritiek. Sommige reacties waren echt agressief, in de trant van “Als ik je tegenkom sla ik je op je gezicht klootzak”. Dat is zo vreemd, deze mensen kennen ons niet, ze weten vaak niet eens waar het nummer over gaat en hebben niet de moeite genomen de tekst te lezen en toch willen ze je op je gezicht meppen. Dat was niet de aandacht waar we op hoopten bij het maken van het lied. We hebben daarna nagedacht of het niet beter was geweest het nummer zonder Lisa’s naam uit te brengen, puur als fictie. Maar we kwamen tot de conclusie dat de impact lang niet zo groot zou zijn geweest. Het was onze bedoeling om mensen meer bewust te maken dat deze verschrikkelijke dingen gebeuren, als we dat bij maar een paar mensen hebben bereikt is alle ellende en ophef niet voor niets geweest. ‘Calm Before the Storm’ is ook nog steeds mijn favoriete nummer op het nieuwe album”.

De rol van melodie in heavy rock

“Ik ben altijd een groot fan geweest van goeie melodieën” vervolgt Oskar zijn betoog. “Maar ik hou ook heel erg van fuzz en smerige riffs. Ik hoor een heleboel bands die de plank misslaan door enkel hard te willen spelen. Daarbij vergeten ze de rol van een goede melodie in rock ’n roll. Voor ons is het altijd erg belangrijk geweest om goede, interessante nummers te schrijven zonder dat het té melodisch wordt. De nummers moeten nog steeds vette riffs bevatten. Een goede song heeft het allebei.

Over de nieuwe albums

Truckfighters bracht aan het begin van 2016 haar eerste live album ‘Live in London’ uit en eind september kwam ‘V’. Rockmuzine is nieuwsgierig naar het waarom van deze publicatiedrift.

“Het was oorspronkelijk de bedoeling om het live album eerder uit te geven, maar we hadden problemen met het drukken van het artwork van de cd zodat de release van beide albums dichter bij elkaar kwam, het is dus toeval dat beide albums in het jaar van ons 15-jarige jubileum uit zijn gekomen. Het is mooi om een live album uit te brengen. We spelen onze nummers live net iets anders dan op het album, ieder optreden is verschillend. Dan is het gaaf om zo’n momentopname vast te leggen. Het is onmogelijk om de complete energie van een liveshow vast te leggen, maar wij denken dat we er behoorlijk goed in geslaagd zijn om de energie van de band op het podium over te brengen en toch goed te klinken thuis op de bank of in de auto. We zijn toch trotser op ‘V’, live spelen doen we iedere dag. Het creëren van een nieuw studio kost veel meer energie. We hebben de afgelopen 4 maanden doorgebracht met het schrijven van melodieën en teksten en de opnames van het album. Dat kostte een heleboel mentale energie maar als je het gevoel hebt dat het goed is, als het zo is geworden als je bedoeld hebt, dat is een erg cool gevoel.

Setlists

Truckfighters speelt nooit met een vaste setlist, ieder concert is anders. Nou ja, misschien toen we net een nieuwe drummer hadden hebben we 3 shows achter elkaar met een vaste setlist gewerkt om de drummer wat op z’n gemak te stellen. Maar meestal wisselen we bewust af om het voor onszelf, maar zeker ook voor het publiek interessant te houden.”

Over de band

Op de website van Truckfighters staat dat de band een nogal “Spinal Tap” relatie heeft met drummers. Rockmuzine wil nu wel eens weten of Oskar Truckfighters als een tweemans- of driemans band beschouwt.

“Ik ben recentelijk gestopt met denken dat we een driemansband zijn, het is waarschijnlijk ons lot om als tweemansband door het leven te gaan. Maar ik heb de hoop op die perfecte Truckfightersdrummer, een echte soulmate nog niet helemaal opgegeven. Het optreden met Truckfighters maakt misschien 10% uit van het werk voor de band, we beheren daarnaast ook nog Fuzzorama records, we doen artwork, merchandise, de planning van de tour, van alles. Truckfighters heeft een echte “do it yourself mentaliteit”. Tijdens het touren voelen drummers zich soms een beetje buitengesloten, en als we dan proberen ze erbij te betrekken heeft zo’n drummer niet de betrokkenheid bij Truckfighters die Dango en ik wel hebben.

 Een stonerband in Orebrö

Er is niet direct woestijn in Zweden, maar het land is, zeker in het noorden erg dunbevolkt en in plaats van hitte en zand vind je in Zweden kou en sneeuw. Genoeg overeenkomsten dus om het woestijngevoel van de stoner rock naar Zweden te verplaatsen.

Truckfighters is zowel een live- als een albumband. We hebben de afwisseling tussen beide nodig. Ik vind optreden heerlijk, maar na een lange tour hebben we het echt nodig om nieuwe dingen te maken in de studio. Maar na een intensieve periode in de studio voelt het live spelen weer als een bevrijding. We hebben dus beide nodig.

Over inspiratie

Ik haal de laatste tijd niet veel inspiratie uit muziek van anderen. Ik doe veel meer inspiratie op als ik juist wegga van muziek, de natuur in en bij terugkomst ben ik dan geïnspireerd om nieuwe melodieën te maken. Als elke samenwerking mogelijk was dan zou het mij geweldig lijken om op een nummer van Queens of the Stone Age mee te zingen. Niet alle nummers, maar één nummer uitzoeken om je in vast te bijten en echt een bijdrage te leveren. Ik ben denk ik te oud geworden om nog onder de indruk te raken van de muziek van anderen, we hebben vertrouwen in ons eigen kunnen. Vroeger kocht ik een plaat van een band en kon daar maanden aan een stuk naar luisteren. Tegenwoordig, met de luxe van Spotify luister ik meer naar verschillende stemmingen, of ik spring associatief van de ene naar de andere artiest. Het enige album waar ik de laatste tijd veel naar heb geluisterd is de nieuwe van Asteroids, dat is een heel goeie plaat, maar die geven we dan ook zelf uit op Fuzzorama records.”

Touren met Truckfighters

Na de release van ‘V’ gaat Truckfighters op een uitgebreide tour door Europa. Wat opvalt is dat thuisland Zweden niet op deze lijst voor komt. Hoe zit dat?

“Truckfighters is populairder in Europa dan in Zweden, maar dat wil niet zeggen dat we niet in Zweden op gaan treden. We laten eerst het album een beetje inwerken en dan begin 2017 gaan we zeker ook in Zweden toeren. Ook hebben we nog 2 tours in Amerika op de agenda staan. Druk genoeg dus.  Tijdens de komende tour gaan we in een nightliner, dat is een luxe. Maar dat hebben we zelf geregeld en daar betalen we ook zelf voor. We zijn gewend om alles zo veel mogelijk zelf te doen. Meestal hebben we wel iemand voor de merchandise bij ons, maar dat is dan meestal een vriend, we werken niet zo vaak met professionals, dat kost vaak veel geld en levert relatief weinig op. Op onze huidige tour gaan er wel een geluids- en lichtman mee. Op zo’n lange tour leren ze onze shows heel goed kennen en dan vormen ze een meerwaarde. Meestal sparen we dat geld liever uit om meer te kunnen touren. Als we een nieuw album hebben uitgebracht dan is het altijd spannend om nieuwe nummers in de show te passen. Nieuwe nummers moeten dan nog hun vaste vorm vinden, dat kan heel snel gaan, maar er kan ook tijd overheen gaan en pas als we het tempo aanpassen dan valt het nummer helemaal op z’n plek. Als ik moest kiezen tussen festivals en clubshows zou ik zeggen: clubshows, daar sta je toch dichter op het publiek. Maar een groot podium op een festival is ook cool. Je hebt de festivals ook nodig om te groeien en nieuw publiek aan te boren.” Festivalshows duren meestal zo’n drie kwartier zodat we het aantal lange nummers moeten beperken, doen we dat niet dan kan het zomaar zijn dat we maar 3 nummers kunnen spelen tijdens de show.

Over Desert Cruiser

‘Desert Cruiser’ was het eerste nummer dat Truckfighters opnam en is uitgegroeid tot een stoner klassieker.

“We spelen ‘Desert Cruiser’ vrijwel altijd. Die keren dat we het niet gedaan hebben voelde een beetje vreemd, alsof de show niet af was. Het is zo’n beetje onze signature song. We hopen nog steeds op een nummer dat de rol van ‘Desert Cruiser’ kan vervangen, maar dat kan nog lang duren. Tot die tijd spelen we het nummer graag.

De toekomst van Truckfighters

Op dit moment zitten we helemaal in het nu, we hebben net een nieuw album af en daarmee gaan we op tour. Pas na de tour komt er weer ruimte om aan nieuwe muziek te denken. We zijn niet zo bezig met het plannen van de toekomst van Truckfighters, we gaan over het algemeen waar het lot ons brengt. Wel zie ik graag vooruitgang, steeds iets grotere zalen en liefst betere timeslots op festivals, niet meer op het midden van de dag, maar in de avond. Maar voorlopig ben ik heel tevreden met waar we nu staan.

Leven buiten de Truckfighters

Buiten de Truckfighters probeer ik zover mogelijk bij de muziek industrie vandaan te blijven. Dat is tijd die ik vooral met mijn gezin doorbreng. Ik heb dan weinig behoefte aan muziek of liveshows. Ik ben dan het liefst thuis, of ik ga sporten, snowboarden of naar de sportschool. Niet zo rock ’n roll dus eigenlijk ha ha.”

tfpress2016-3_web

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ