Miss Fuzz van The Deaf op Paaspop “One down, two to go!”

Facebookrssmail

The Deaf staat voor de tweede keer op Paaspop, de vorige keer op de Jack Daniel’s stage en dit jaar mochten ze de veel grotere Phoenix stage openen. Frontman Spike moet zich verexcuseren omdat zijn stem “Verrot is” en the Deaf diezelfde avond nog een show moeten spelen., maar bassiste Janneke Nijhuijs – alias Miss Fuzz – neemt de honeurs waar. Omdat ze net bezweet en wel van het podium afkomt besluiten we een warm plekje op te zoeken in het café backstage.

The Deaf heeft net een optreden achter de rug en Miss Fuzz hijgt nog wat na, “Het was een hele toffe show, we mochten de Phoenix stage openen dit jaar. Toen we voor de laatste check, ongeveer 10 minuten voor de show het podium opgingen was de hele zaal nog leeg en wij dachten “Shit! Het zal toch niet dat er geen mensen komen?” Ze waren waarschijnlijk vergeten de deuren te openen, want toen we opkwamen stroomde de Phoenix vol en uiteindelijk was het afgeladen.”

The Deaf 08Het grootste verschil van een festivalshow met een clubshow is dat bij een clubshow mensen voor jou komen, terwijl bij een festival als Paaspop mensen een kaartje voor Paaspop kopen en dan eventueel bij jou komen kijken. Op een festival heb je dan ook het idee dat je nog meer moet geven om de mensen erbij te betrekken. Aan de andere kant is het ook wel heel lekker om voor zo’n zee van mensen te spelen. “Ja inderdaad, de clubs waarin wij normaal spelen zijn wat kleiner, wat het wat intiemer maakt,” aldus Miss Fuzz, “Ik vind vooral de afwisseling heel leuk. We passen de setlist aan als we op festivals optreden. Je hebt tijdens een clubshow veel meer tijd om een optreden rustig op te bouwen en alle kanten van de band te laten zien.” Op de nieuwe plaat staan ook wat rustigere liedjes dan mensen van the Deaf gewend zijn. “In een club kun daar ook aandacht aan besteden,” beaamt ze, “Op een festival wil je de spanningsboog zo kort mogelijk houden, knallen en zorgen dat de mensen zich geen seconde vervelen. We hebben deze week de twee eerste shows van deze clubtour gespeeld. Daarvoor hebben we zo’n 3 maanden, sinds Eurosonic/Noorderslag niet meer met the Deaf gespeeld. Ik hou wel van de chaos en de hectiek op zo’n festival. We gaan vanavond nog naar Hoogeveen voor een show met the Deaf en ik zit nog in een andere band, the Indien en wij spelen later vandaag ook nog op Paaspop.”, geeft de bassiste haar drukke leven weer.

The Indien is een relatief jonge band, en treedt pas een half jaar op. “Ja, maar daarvoor waren we al wel liedjes aan het schrijven.”, corrigeert Miss Fuzz, “De muziek van The Indien is een stuk rustiger dan die van the Deaf, ook geïnspireerd door de sixties, maar meer psychedelisch, mensen vergelijken The Indien wel eens met Jefferson Airplane en Shocking Blue.”

The Deaf 04Terug naar The Deaf. “Ons nieuwe album is wat melodischer dan het eerste, zodat ook de stem van Spike meer tot z’n recht kan komen. We vinden het leuk om tijdens shows deze kant van the Deaf ook aan het publiek te tonen,” verklaart Miss Fuzz, “Onze nieuwe single ‘Rides in Rolls out’ is misschien wel ons rustigste nummer. Het is een mooi, bijna een traditioneel liedje met een duet tussen Spike en mijzelf. Mensen die het voor het eerst horen vragen zich soms af of dit echt een nummer van the Deaf is.” De band heeft zo natuurlijk nog wel meer verrassingen in petto. “Het nieuwe album is in de eerste plaats helemaal analoog opgenomen op tape en met analoge apparatuur. We hebben heel veel aandacht besteed aan de sound. Het is sowieso melodischer, meer op liedjes gericht dan ons eerste album. Bij het maken van de plaat hadden we heel veel songs liggen en we hebben er bewust voor gekozen om de wat rustiger liedjes ook de ruimte te geven naast de adrenaline speed beat knallers. Dit is ook muziek waar wij van houden.”

Het nieuwe album van The Deaf is sterk. Zeker als luisteraar thuis is die afwisseling met rustige nummers wel fijn. Tijdens een show is het heel lekker om in de energie van die stampers mee te gaan. In de auto is het misschien alleen maar gevaarlijk als het steeds harder gaat. “Precies”, lacht Miss Fuzz, “wij kregen laatst van een fan een kopie van een bon voor een snelheidsovertreding opgestuurd met het bijschrift: ‘En bedankt!'” Een beter compliment kan je amper krijgen voor je nieuwe album.

The Deaf speelt de komende maanden in Nederland en België.

Foto’s (c) Rob Sneltjes, archief

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ