CD van de Week: Soulburn – Earthless Pagan Spirit

Facebookrssmail

soulburn_-_earthless_pagan_spirit_-_2016_coverNa jarenlang actief te zijn geweest met Asphyx richtte Eric Daniels in 1996 Soulburn op, Bob Bagchus kwam er meteen bij op drums. Het debuutalbum, ‘Feeding on Angels’, verscheen in 1998 via Century Media Records. In 1999 was het over met Soulburn maar zestien jaar later werd Soulburn nieuw leven ingeblazen met Eric Daniels (gitaar) en Bob Bagchus (drums) als de vaste kern, aangevuld met Twan van Geel (Legion of the Damned) als zanger / bassist en Remco Kreft (o.a. Nailgun Massacre) nam de tweede gitaar voor zijn rekening. In 2014 verscheen de succesvolle plaat ‘The Suffocating Darkness’ en nu twee jaar later is het tijd voor de opvolger. De derde langspeler, ‘Earthless Pagan Spirit’, verschijnt op 18 november wederom via Century Media Records.

De plaat opent met het nummer ‘Where Splendid Corpses Are Towering Towards The Sun’. Een lekker up-tempo nummer met sterke gitaarriffs, de kracht van de herhaling zorgt in dit nummer voor een herkenbaar geluid. Opvallend donker en smerig zijn de vocalen van Twan van Geel, vooral in het trage middenstuk zijn deze vocalen ijzersterk. De loodzware doom opening van ‘The Blood Ascendant’ klinkt als vanouds. De gitaristen geven een wending aan waarna het nummer oploopt in tempo en als een sneltrein voorbij dendert. De tempowisselingen die volgen zijn sterk gekozen en maken een aantrekkelijk afwisselend nummer.

Een melodieuze gitaarsolo opent ‘Howling At The Heart Of Death’, een nummer dat zich ontwikkelt als een mid-tempo black doom song waarbij zwartgallige vocalen van Twan je raken. Over rake vocalen gesproken, in ‘Withering Nights’ kun je naast de vocalen van Twan genieten van de heldere vocalen van Lissette van den Berg (o.a. Scarlet Stories). Het contrast tussen de vocalen van beide is groot en geven een extra dimensie aan het nummer. Opvallende nummers zijn verder het snelle ‘The Torch’ met vakkundig slagwerk van Bob Bagchus en het trage ‘Spirited Asunder’ waarbij er weer een hoofdrol ligt voor het gitaristen duo met een sterke riff die wederom opvalt door de herhaling.

Soulburn brengt met de derde langspeler een heerlijke plaat uit, een plaat die geen moment verveeld en steeds weer weet te verassen. Volgens Twan van Geel toont een band normaliter met de derde plaat hare ware gezicht, wanneer dit het ware gezicht van Soulburn is mogen er wat mij betreft nog vele platen volgen. Liefhebbers van eerder werk van Soulburn kunnen dit juweeltje blind aanschaffen.

(9/10, Century Media Records)

1. Where Splendid Corpses Are Towering Towards the Sun 05:58
2. The Blood Ascendant 06:53
3. Howling at the Heart of Death 06:21
4. As Cold as Heavens Slain 05:38
5. Withering Nights 05:46
6. The Torch 05:05
7. Spirited Asunder 07:17
8. Diary of a Reaper 03:38

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ