Panzerfaust – The Lucifer Principle

Facebookrssmail

panzerfausttheluciferprinciplecoverartworkPanzerfaust is een Canadese black metal band opgericht in 2005 en zijn inmiddels toe aan hun vierde full-length. Na het debuut ‘The Winds Will Lead Us…’ in 2006 en de opvolger ‘The Dark Age of Militant Paganism’ in 2008 is het even rustig geweest rond het viertal. In 2013 was daar ineens ‘Jehovah-Jireh: The Divine Anti-logos’ en nu op 16 december ziet de vierde plaat het daglicht. Zoveel platen als Panzerfaust heeft uitgebracht zoveel underground labels zijn het die ze uitgebracht hebben. ‘The Lucifer Principle’ verschijnt via Avantgarde Music.

Het album telt 4 nummers, klokt 26 minuten en zoals de titel doet vermoeden is de CD gebaseerd op het gelijknamige boek van Howard Bloom. Een boek dat de relatie tussen genetica, menselijk gedrag en cultuur onderzoekt. Het openingsnummer, ‘The First Con Man, The First Fool’, is een loodzwaar traag nummer. Een bijna doom achtige bas riff en fijne gitaarrif bepalen het nummer, de multifocale inbreng klinkt niet onaardig. De veel gebruikte samples met gesproken woord maken het nummer rommelig, worden bijkans irritant en zorgen ervoor dat je niet echt lekker in de song komt. De tempoversnelling aan het einde komt te laat.

‘The Jerusalem Syndrome’ begint ook weer met een sample en een soortgelijke zware, trage rif. De smerige, krijsende vocalen liggen naar mijn gevoel te veel op de achtergrond. Halverwege en aan het einde brengt een blastbeat van drummer Lord Baphomet iets van leven in de brouwerij maar verder is het eigenlijk een beetje saai. ‘Axis Mundi’ heeft wat meer pit maar kent net als voorgaande nummers hetzelfde probleem, het nummer blijft te statisch en weet op den duur niet meer te boeien. Afsluiter ‘God’s Gonna Cut You Down’ is een Johnny Cash Cover en is, ironisch genoeg, het beste nummer. Een knappe bewerking van de Cash song waarbij het gitaarspel de boventoon voert.

‘The Lucifer Principle’ is naar mijn mening wat teleurstellend, misschien waren de verwachtingen na de voorganger ‘Jehovah-Jireh: The Divine Anti-logos’ te hoog.

(6/10, Avantgarde Music)

Tracklist:
1. The First Con Man, The First Fool
2. The Jerusalem Syndrome
3. Axis Mundi
4. God’s Gonna Cut You Down (Johnny Cash Cover)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ