Civil War – The Last Full Measure

Facebookrssmail

689_civilwar_cmyk‘The Last Full Measure’ is reeds het derde full album van het Zweedse Civil War. Echt vreemd is dat niet, als je weet dat vier van de zes heren die de oorspronkelijke bezetting van Civil War vormden, jarenlang deel uitmaakten van het Zweedse metal exportproduct Sabaton. Ook Sabaton reeg de releases in hun beginjaren aan de lopende band aaneen en wie Civil War een beetje volgt van in de begindagen, ziet dat zij ongeveer hetzelfde parcours aan het doorlopen zijn.

‘The Last Full Measure’ is ook het derde deel van een drieluik dat begon met het in 2013 verschenen album ‘The Killer Angels’. Deze trilogie is vernoemd naar de boeken van Michael and Jeff Shaara die handelen over de Amerikaanse burgeroorlog.

Wie naar Civil War luistert en het verleden van de bandleden kent, zal geregeld opmerken dat ze herhaaldelijk teruggrijpen naar de compositorische succesformule die ook bij Sabaton werd gehanteerd. Civil War weet het geheel echter nog melodieuzer te maken en door te toevoeging van ex-Astral Doors zanger Nils Patrik Johanssons krijgt ook het vocale gedeelte een meer melodieuze inslag. Nils Patrik’s vocalen leunen nauw aan bij iemand als Rolf Kasparek (Running Wild) of Chris Boltendahl (Grave Digger). Johanssons weet echter ook meer diversiteit in zijn vocalen te leggen wat de songs van Civil War zeker ten goede komt.

Wat ook opvalt is dat Civil War ook meer en meer een eigen smoel krijgt, zonder dat ze muzikaal spectaculair evolueren. Waren de typische Sabaton deuntjes op de vorige twee albums nog geregeld en soms iets te nadrukkelijk aanwezig dan hoor je nu meer een sound waarop ze hun compositorisch verleden meer en meer naar de achtergrond duwen. Het is nog wel aanwezig zoals op ‘A Tale That Should Never Be Told’, maar ook daar overheerst het niet en krijgt het nummer een Civil War sound aangemeten.

Met ‘The Last Full Measure’ zet Civil War dan ook een grote ‘mijllaars’ stap voorwaarts en steken ze hun vroeger maatjes van Sabaton naar de kroon. Civil War stopt duidelijk veel energie in zijn songs, die veel afwisseling herbergen. Met een vocalist als Nils Patrik Johanssons zijn er minder beperkingen bij de zanglijnen wat ook meer mogelijkheden biedt in het melodieuze power metal genre waarin ze zich bewegen. Je kan de band ook nauwelijks betrappen op zwakke momenten. Je hoort eerder een paar klassiekers in spé zoals ‘America’, ‘Road To Victory’ of de titelsong.
We zijn in ieder geval benieuwd wat de toekomst van Civil War met zich zal meebrengen nu de inspiratiebron voor deze triptiek uitgedroogd is. Blijven ze in de Amerikaanse geschiedenis duiken of gaan ze hun ideeën bij een ander conflict uit het verleden zoeken? Wij laten het in ieder geval niet aan ons hart komen en duwen met volle overtuiging op de repeatknop.

(9/10, Napalm Records)

“The Last Full Measure” track listing:
01. Road To Victory
02. Deliverance
03. Savannah
04. Tombstone
05. America
06. A Tale That Never Should Be Told
07. Gangs Of New York
08. Gladiator
09. People Of The Abyss
10. The Last Full Measure
11. Strike Hard Strike Sure (bonus track)
12. Aftermath (bonus track)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ