Randy Rhoads zou vandaag 60 jaar geworden zijn

Facebookrssmail

Randy Rhoads werd geboren als Randall William Rhoads in Santa Monica, Californië op 6 december 1956 en was een Amerikaanse rockgitarist die bekend is geworden als lid van de band van Ozzy Osbourne en door zijn eigen band Quiet Riot. Rhoads is op 19 maart 1982 op 25-jarige leeftijd omgekomen bij een vliegtuigongeluk.

Begin jaren 70 richt Randy Rhoads samen met zijn vriend Kelly Garni de hardrockband Quiet Riot op. Alhoewel ze door veel op te treden al snel in Los Angeles een grote groep fans hadden, kregen ze geen platencontract in de Verenigde Staten. In Japan lukt dit echter wel. Ze brachten daar hun eerste album uit. In 1979 is voormalig Black Sabbath zanger Ozzy Osbourne een nieuwe band aan het vormen en is Ozzy meteen verkocht als Rhoads zijn auditie doet. Als gitarist van Ozzy maakt hij zijn faam waar als virtuoze gitarist. Nummers als ‘Mr. Crowley’ en ‘Crazy Train’ werden grote hits en worden nog steeds gezien als rock-klassiekers.

Na twee succesvolle albums en wereldtournees met Ozzy krijgt Rhoads op 19 maart 1982 een ongeval. Rhoads, de chauffeur van de tourbus en de visagiste van het team, stappen, nadat ze in Orlando in Florida waren aangekomen voor een optreden, in een klein vliegtuigje. De piloot scheerde tweemaal met het vliegtuigje langs de tourbus, waarin de rest van de band nog lag te slapen. De derde keer ging het mis, de rechtervleugel van het vliegtuigje raakte de linkerzijde van de tourbus, waarna het vliegtuigje tegen een nabijgelegen huis klapte. Rhoads stierf op 25-jarige leeftijd. Ook de piloot, die bij autopsie onder invloed bleek van cocaïne, en de visagiste waren op slag dood.

Zijn legende leeft echter voort en er volgen veel concerten en albums als eerbetoon aan Randy Rhoads. Tot op de dag van vandaag wordt Rhoads gezien als een van de invloedrijkste gitaristen.

Randy Rhoads zou vandaag 60 jaar geworden zijn.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ