Anneke van Giersbergen, een carrière in vogelvlucht

Facebookrssmail

Op 8 december bezocht RockMuZine de wervelende show van The Gentle Storm in De Bosuil. Een dag later mochten we frontvrouw Anneke van Giersbergen interviewen.

Twee decennia in vogelvlucht

Hoewel Anneke liever met vandaag en morgen bezig is, blik ik samen met haar terug. Anneke is al sinds haar prille jeugd met muziek bezig. Halverwege jaren ’90 trad ze toe als frontvrouw van The Gathering. Dat gaf haar carrière een enorme boast. Met deze metal-band trad ze veelvuldig op. Zoals op festival Dynamo Open Air (1996). Ze is er in de jaren daarvoor diverse keren als bezoeker geweest. Ze vond het heel speciaal om daar zelf op te treden, vooral omdat het toen een groot festival was. “Dat was een toffe tijd”, vertelt ze.

Ik vroeg haar of ze het mooiste nummer kon noemen dat ze ooit heeft geschreven. “O, jeetje, dat kan ik ècht niet zeggen”, was haar reactie. Maar het meest speciale nummer is ‘My Boy’. Dit persoonlijke nummer heeft ze geschreven voor haar zoontje Finn. Veel mensen verwachtten dat ze vlak naar zijn geboorte met baby-songs zou komen. Maar de liedjes kwamen toen hij wat ouder was en ging reageren en een echt mens(je) aan het worden was.

Af en toe komt Anneke per toeval een oud (You Tube) filmpje tegen. “Als ik naar die beelden kijk dan zie ik echt nog een kind dat veel moet leren.” Ze is blij met de progressie die ze gemaakt heeft. Haar streven blijft om steeds beter te worden.

Theater/ Gastzangeres

Rene Merkelbach heeft muziek ‘Raveleijn’ geschreven, hij schrijft veel voor de Efteling. Anneke heeft het gezongen. Ze vindt het, zoals ze zelf zegt, super gaaf om iets voor kinderen in het theater te doen. Ze heeft een kindertheater show gemaakt en gespeeld. “Dat was zó leuk om te doen. Dat ga ik zeker nog een keer doen”, aldus Anneke. Enthousiast vertelt ze: “Kinderen zijn eerlijk. Als speler moet je constant 100% gefocust blijven. Kinderen zijn zo hun aandacht kwijt. Het is veel harder werken dan “een paar liedjes zingen” voor volwassenen tijdens een show. Kinderen roepen spontaan iets. Als je zelf op toneel staat moet je super geconcentreerd blijven.”

Ook met ‘The Theater Equation’ van Ayreon (Arjen Lucassen) stond Anneke op de planken. De cast woont verspreid over de wereld. Iedereen oefende thuis. Ongeveer één week van te voren kwamen ze, samen met de regisseur, bij elkaar. Tijdens live theater mag er helemaal niks mis gaan. Daar heeft Anneke wel een extra concentratielaag voor nodig. 
Onlangs heeft Anneke een eigen theater tour ‘De nieuwe Madonna’ achter de rug. Madonna was haar eerste grote voorbeeld. De liefde voor metal kwam iets later, zo rond haar 15e, 16e levens jaar. Dit door bands als Metallica en Slayer.

Terug naar haar theater tour. De setlist was altijd het zelfde, maar wel gevarieerd. Want ze coverde bijvoorbeeld Prince, Little red corvette, En INSX, Never tear us apart. Tussen de nummers door vertelt ze dingen over haar jeugd.

Anneke wordt best vaak benaderd door muzikanten met de vraag of Anneke wil zingen op hun cd. Meestal vind Anneke het goed als ze muziek opsturen. Ze werkt alleen mee als ze tijd heeft en iets héél mooi vindt. Een voorbeeld hiervan is Amadeus Awad, met zijn album ‘Death is Just a Feeling’ (2015). Dit vond ze zo mooi, daar kon ze geen nee opzeggen.

The Gentle Storm / The Diary

The Diary is ruim 1,5 jaar geleden gereleased. Het was voor Anneke spannend wat de mensen ervan zouden vinden. “Hier waren Arjen en ik zo trots op. Hoe blijer je bent, hoe spannender het is of de mensen het ook tof vinden. Zeker met een concept album. Dan is het afwachten of de mensen het concept, de sfeer en tijdsbeeld waarderen. Al die positieve reacties waren zo vet!”

Tijdens het schrijfproces kreeg Anneke zin om te rocken. Zo is het idee ontstaan om van The Storm versie een live show te gaan maken. Bij de Gentle versie is dat bijna niet te doen omdat er zo’n 40 (!) verschillende instrumenten gebruikt worden. Ik citeer Anneke: “Arjen maakt muziek voor op cd, hij denkt na niet of het live te doen is.” Samen met Arjen heeft ze een live band samen gesteld. Anneke vervolgt, “The Gentle Storm ging als een dolle en ook de live shows werden druk bezocht.”

VUUR

“The Gentle Storm, dat is Arjen en ik”. Daarom wilde Anneke een nieuwe band gaan formeren liefst met dezelfde mensen. Daar was ze al een tijdje mee bezig. Er gaat veel tijd over heen voordat je de dingen uitgedokterd hebt. Toen Anneke Marcela Bovio en Johan van Stratum benaderde waren er nog geen plannen om te stoppen met Stream of Passion. “Het heeft elkaar dus niet overlapt”, zegt Anneke. Merel Bechtold heeft het zo druk met Delain dat ze heeft moeten kiezen tussen Delain en VUUR. Ze heeft voor Delain gekozen. Jord Otto is daarom de vaste gitarist geworden.

Anneke wilde de lancering van VUUR pas bekend maken als alles rond was. Het is enorm goed opgepikt door de fans, boven verwachting. Anneke is blij met al die reacties. Natuurlijk vroeg ik Anneke of ze mij meer kon vertellen over VUUR: ”Alles van de plaat is zo goed als geschreven. Hier hebben meerdere mensen aan meegewerkt. Meestal kwam eerst de muziek. Soms ook een mix van beide. Dan kwam er tijdens het schrijven van de muziek delen van de tekst binnen druppelen, of het onderwerp werd duidelijk. Het wordt een prog metal plaat. Er komen geen folk elementen in. Het wordt dus wat stoerder, ruiger dan The Gentle Storm. De gitaren komen harder in de mix. Maar tegelijk wordt het ook beautiful. Door de melodische kant en tevens door de melancholie. Het gaat een mooie combi worden. In januari neem ik een dikke break. In februari gaan we opnemen!” Over het artwork heeft ze nog niet nagedacht. “Dat komt ook zeker goed.”, verzekert ze.

Na dit gehoord te hebben van Anneke zijn we nog enthousiaster geworden. We kijken enorm uit naar de VUUR cd!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ