Black Xmas show Within Temptation geeft verlangen naar meer

Facebookrssmail

Within TemptationVorig jaar gaf Within Temptation als eerste grote Nederlandse (hard)rockband een Kerst Extravaganza show, de Black Xmas show. De eerste avond verkocht snel uit met een tweede avond als gevolg. Op donderdag 22 december is de eerste avond en de tweede avond is op 23 december. Kortom, het was een groot succes waaraan band en fans veel plezier aan hebben beleefd.

 

In de straat voor de ingang van 013 worden we ontvangen door Mad Max achtige vuurartiesten. Eenmaal binnen gekomen word je van alle kanten belaagd door schitterend geschminkte scary creatures en gedrochten. Ook staan, tot de ingang van de zaal, overal winter horror figuren opgesteld. Voordat het concert begint voel en zie je dat dit een speciale avond is.

Als het licht om iets over 21.00 uur uitgaat, wordt er een openingsfilm vertoond. Tijdens deze ‘creepy kerstfilm’ komen de stoer geschminkte en in Koning Winter-stijl geklede bandleden stuk voor stuk het podium op en begroeten het (internationale) publiek. Black Xmas Ice Queen Sharon den Adel toont zich geheel in het wit als laatste waarna de band gelijk ‘Black no. 1’ van Type O Negative inzet. Een verrassende en sterke opening die uitstekend in het Within Temptation straatje en bij de stem van Sharon past. Het is gelijk de eerste verrassing want dit nummer hebben ze nog nooit live gespeeld. Achteraf zal blijken dat het niet bij deze cover zou blijven. Gelijk valt op dat Sharon uitstekend bij stem is en alle noten haalt. De band is nog even goed ingespeeld als op het eind van het festivalseizoen begin september dit jaar.

 

Nog niet bekomen van deze verrassende opening wordt gelijk doorgeschakeld naar ‘In the Middle of the Night’ van het ‘Unforgiven’ album. Bij ‘Jillian’ is het even bijkomen alvorens het winterse ‘Frozen’ wordt ingezet, dat ook al een tijd niet meer op de ruguliere setlist heeft gestaan. Het geluid is prima en doordat de band wordt bijgestaan door een tamboer, een cellist en een violiste klinkt het geluid nog voller dan het normaal al is.

Na ‘Stand my ground’ krijgen we een trio covers achter elkaar. Eerst ‘Running up that hill’ waarmee Sharon haar inspirator Kate Bush eert. Weer een cover die Within Temptation op het lijf geschreven is en subliem wordt uitvoerd. Daarna ‘Black Sabbath’ van het gelijknamige orkest, dat op Within Temptation-achtige wijze wordt vertolkt. De eigen zanglijnen zijn mooi maar het ontbreekt wel aan een door merg en been heengaande bas en zware massieve Iommi gitaarpartijen. Met ‘Poison’ van Alice Cooper is er weer een live primeur voor de band. Ondanks dat het publiek helemaal losgaat wordt dit nummer wel iets te lief gespeeld.

Gelukkig zien we op avonden als deze ook de muzikale vader van Within Temptation, Robert Westerholt, weer eens op het podium om een gruntpartij te rochelen. Zo ook tijdens een kraker uit de kerker van vroeger: ‘The Other Half (of me)’. Hierna gaat het in een rollercoaster naar het laatste nummer van de reguliere set ‘Mother Earth’.

Na een korte onderbreking komt Within Temptation terug voor de toegift. Omdat gitarist Ruud Jolie nog even zijn gitaar moet stemmen, vraagt Sharon of het publiek iets wil zingen. Op voorgeven van toetsenist Martijn Spierenburg ‘O, denneboom’ in, waarna het publiek dit overneemt. Na dit intermezzo wordt ‘All I Need’ ingezet. De tekst van ‘The power of love’ van Frankie goes to Hollywood is volgens Sharon de beste songtekst ooit, die ze dan ook heel graag zelf geschreven zou hebben. Met ‘Ghostbusters’ van Ray Parker jr. krijgen we een laatste primeur. Het is een even verrassende als logische keuze op de Black Xmas party. ‘Ice Queen’ moet Within Temptation altijd en overal spelen en is ook vanavond weer een hoogtepunt, waarna wordt afgesloten met het toepasselijke ‘Gothic Christmas’ waarna iedereen meer dan tevreden naar huis gaat.

Daar waar de set normaal uit een geraamte bestaat van de succesvolle laatste albums aangevuld met wat ouder werk en een cover, krijgen we vanavond zes deels verrassende en nooit eerder gespeelde covers en een bloemlezing uit het rijke ouvre van de band. Een speciale set voor een speciale avond. Het prachtig aangeklede podium met het bekende videoscherm op de achtergrond wordt visueel aangevuld met beamers die op ornamenten graphics tonen. Met zes bandleden en drie extra muzikanten is het podium vol. Het licht is sfeervol doch sober. Het had wat meer mogen zijn, omdat nu regelmatig met name de gitaristen in het donker staan.

In Amerika tourt het kerstrockcircus van Trans-Siberian Orchestra al sinds 1996 met twee samenstellingen gelijktijdig langs de oost- en westkant. Waarom zou Within Temptation niet een  Black Xmas European wintertour doen. Stel je voor dit spektakel in een prachtige Weense concertzaal maar dan wel traditiegetrouw eindigen in Nederland…

Foto’s (c) Conny van den Heuvel, DCHPhotography
Meer foto’s op https://www.facebook.com/pg/rockmuzine

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ