Groot, grootser, Therion! Machtig Therion verovert Tilburg

Facebookrssmail

Op de eerste zomerse dag van het jaar sluit Therion het Europese gedeelte van hun monstertournee af. In een tot de nok toe gevulde kleine zaal van het Tilburgse 013 gaat dit met verve gebeuren. Eerst de voorprogramma’s eens onder loep nemen.

Null Positiv

Allereerst pikken we de groovende metalcore van het Duitse Null Positiv mee. Hier trekt meteen de boomlange, gespierde frontvrouwe Elli Berlin de aandacht en wel op zodanige wijze dat die een onuitwisbare indruk maakt. Muzikaal gezien is het wel strak en hard maar helaas geluidstechnisch niet bepaald in orde. Elli maakt dit echter ruimschoots goed en beschikt naast haar imposante verschijning en dito presentatie over een krachtige rockstem en ze grunt als de beste. Na verloop van tijd lust het publiek er wel pap van en laat het merendeel zich verleiden om, tot groot genoegen van de band, mee te brullen en de vuisten in de lucht te gooien. Nummers als ‘Koma’ en ‘Friss Dich Auf’ behoren tot de betere nummers maar door de bank genomen is het niet bepaald uitzonderlijk. Na afloop is het echter behoorlijk druk om de merch waar de band en Elli in het bijzonder goede zaken doen.

Imperial Age

Het Russische Imperial Age gedijt onder de hoede van Therion baas Christofer. Ook op de voorgaande tour waren zij van de partij en toen maakten ze best een aardige indruk. Bij opkomst blijkt dat er qua presentatie sindsdien behoorlijk wat is veranderd. Stonden de zangers en zangeressen veel minder centraal (lees; achter keyboards en naast de drums) ditmaal staat iedereen vooraan en wordt het een drukke bedoening.

Gestoken in fraaie Russische kledij trapt de band af met het nieuwe ‘The Awakening’ maar bandleider Alexander Osipov is aanvankelijk niet te horen. Dit euvel wordt wel verholpen maar Osipov is gedurende het optreden wel de zwakke schakel. Zijn stem klinkt te iel en overtuigd niet evenals zijn podiumpresentatie. De beide zangeressen Anna Moiseeva en Jane Odintsova brengen het er vocaal gelukkig een stuk beter vanaf. Vanaf het tweede nummer blijkt echter dat Imperial Age well heel erg zijn best doet om op hun grote voorbeeld te lijken. Helaas is dit wishfull thinking want het komt niet eens in de buurt. Toch volgen er in de set gelukkig nog wat oudere nummers die krachtiger klinken zoals ‘Aryavarta’ en ‘Anthem Of Valour’. Hierin gaat ook het tempo ook omhoog en dat kan het publiek wel waarderen. Een publiek dat, ondanks de wisselende kwaliteit van het gebodene (en daar kan zelfs de gastbijdrage van Tomas Vikström niets aan veranderen) toch behoorlijk enthousiast reageerde. Persoonlijk vond ik het, zeker in vergelijking met voorgaande tour, een tegenvaller.

Therion

Op naar het echte werk dan. Hoe vaak ik Therion ook alweer heb mogen aanschouwen weet ik echt niet meer en dat dan ook nog in steeds wisselende bezettingen. Deze huidige bestaat gelukkig alweer een aantal jaartjes en dat komt de vakkundigheid van deze klasbakken ten goede. Therion is zo’n band die je moet aanschouwen, moet ondergaan want wat zij live op de planken zetten qua enthousiasme, professionaliteit, onderlinge interactie en energie dat kom je zelden tegen. Kortom Therion is een waar genot om mee te maken.

Onder de enthousiaste aanvoering van Thomas Vikström, die zich in het theatrale aspect als een vis in het water voelt, trapt Therion af met het nieuwe ‘Theme Of Antichrist’. Hoewel het laatste, machtige, werkstuk van de band een 3 uur durende Metal Opera is en deze uiteraard wordt gepromoot is er gekozen om de meer toegankelijke nummers in de set in te passen. Zo komen o.a. nog ‘Bring her Home’, ‘Night Reborn’ en het heerlijke ‘Temple Of New Jerusalem’ voorbij. De rest van de set is een bloemlezing uit het omvangrijke oeuvre dat op enthousiaste, interactieve wijze wordt gebracht door alle bandleden.

Het is gewoonweg genieten van alle fratsen die onderling uitgehaald worden zonder ook maar enig muzikaal steekje te laten vallen. Vooral springveer vocaliste Linnéa Vikström en bassist Nalle Påhlsson maken er samen met Thomas een waar feestje van. Nadat als tweede nummer het krachtige ‘Blood Of Kingu’ al imponeerde gaat met het navolgende, beenhaarde ‘Din’ het dak er af. Dat komt door niemand minder dan Elli van Null Positiv die even de leadvocalen inbrult en zo het nummer voorziet van een compleet andere dimensie. Dit tot groot genoegen van de zaal en de toon voor het verdere optreden is gezet. De stemming en de vaart zitten er in en dat wordt de rest van het optreden volgehouden onder luid gejuich van het publiek.

Het enige, vaste, rustpuntje in de vorm van het uitzonderlijk mooie ‘Lemuria’ mag deze keer worden ingezet door soprane Chiara Malvestiti. Ook zoiets dat bij Therion werkt. Bij verschillende nummers wordt gewisseld van zangeres zodat het elke keer toch weer net even anders klinkt. Band en publiek werken zich op naar het zinderende slotstuk in de vorm van het adembenemende ‘Son Of The Staaves Of Time’ waarna als eerste toegift iedereen los gaat op het swingende ‘Rise Of Sodom And Gomorrah’. Iedereen weet dat er dan nog maar 1 ding gaat komen en die komt er na een drietal werkelijk oorverdovende inzetpogingen van het publiek: TO MEGA THERIOOOON. En aldus geschiedde met een zinderende versie van deze klassieker tot gevolg.

Therion heerste als vanouds in een volgepakte zaal. Na 30 jaar staat de band als een huis en de na Theli ingeslagen weg (ook alweer zo’n 22 jaar geleden) heeft nog niets aan kracht ingeboet. Dat Therion desondanks nog te klein blijkt voor grotere zalen is mij dan ook een raadsel. Therion biedt topvermaak op muzikaal gebied en qua perfomance staan zij op eenzame hoogte. Kortom een fantastisch optreden en waardig afscheid van het Europese gedeelte van de tournee. Hopelijk weer tot snel, ik kan nu al niet meer wachten.

Foto’s (c) Armelle van Helden

Setlist Therion:
1. Theme Of Antichrist
2. The Blood Of Kingu
3. Din
4. Bring Her Home
5. Night Reborn
6. Nifelheim
7. Ginnungagap
8. Typhon
9. Temple Of New Jerusalem
10. An Arrow From The Sun
11. Wine Of Aluqah
12. Lemuria
13. Cults Of The Shadow
14. The Khlysti Evangelist
15. My Voyage Carries On
16. The Invincible
17. Der Mitternachtslöwe
18. Son Of The Staves Of Time
19. Rise Of Sodom And Gomorrah
20. To Mega Therion

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ