Headspace sluit hun toer groots af

Facebookrssmail

Haadspace Damian WilsonHeadspace is één van de bands van Damian Wilson. Headspace is een jaar of tien geleden opgericht door toetsenist Adam Wakeman (Ozzy Osbourne, en Wakeman and Wakeman) en Damian Wilson (Threshold en veel gevraagd gastzanger). De band sluit een mooie tour af in De Bosuil in Weert en dat doet ze groots.

Eerst is het tijd voor het Eindhovense Beyond God. Deze symfonische metalband is supportact tijdens deze tournee van Headspace. Op het moment dat Beyond God opkomt, is het donker op het podium. Alleen zangeres Meryl Foreman komt in de spotlights te staan. ‘Nocturne’ heeft een langzaam, bijna teder intro. Meryl’s heldere stem komt hier mooi uit en zelfs de hoge noten zingt Meryl loepzuiver. Als de power in de muziek komt, komt ook het licht erbij.  Gitarist Twan Smolders en bassist Lukasz Kubaszak laten een vrij power volle performance zien. Dit prima gekozen openingsnummer is goed neergezet.

Ferry Guns heeft een krachtige manier van drummen. Daar waar het kan in de muziek drumt hij met grote, ruime bewegingen. Mooi om te zien. Twan en Lukasz zoeken elkaar regelmatig op. Eén blik naar elkaar en ze weten van elkaar wat de ander van plan is. Het is duidelijk dat Beyond God met plezier staat te spelen. Tussen diverse nummers door maakt Meryl contact met het publiek. Ze praat net te zacht waardoor ze iets onzeker overkomt. Doordat Meryl nog jong is, heeft ze soms een beetje moeite om boven de muziek uit te komen. Dit is natuurlijk geen verwijt, haar stem zal zeker nog groeien. Ze toont met haar fysieke expressie tekstbeleving. Vooral in ‘Memories’ komt deze tekstbeleving goed naar voren.

‘Destination darkness’ is hun nieuwe singel en deze is grotendeels up-tempo en met power gespeeld. Dit wordt gewaardeerd, net als de rest van het optreden, want na ‘Passion’, hun laatste nummer, krijgen ze een behoorlijk applaus.

Nog voordat er één noot gespeeld is, maakt Damian door middel van grapjes contact met het publiek. Als de eerste noten van ‘Die with a bullet’ (van hun debuutalbum ‘I am anonymous’) gespeeld worden klinkt er al gejuich. Voor aanvang van ‘The science within us’ wijst Damian op de bandleden en vraagt enthousiast: “Please give these guys a roar!” en natuurlijk geeft iedereen daar gehoor aan. Bassist Lee Pomeroy kruipt met gesloten ogen in de muziek. Damian geeft met zijn fysieke expressie extra dimensie aan de tekst en ook gitarist Pete Rinaldi is één met de muziek. Tijdens een instrumentaal deel van het nummer loopt Damian naar de zijkant van het podium. Hij staat te genieten van de muziek en van de manier waarop de fans genieten.

Lee en Pete staan regelmatig naast elkaar of tegenover elkaar te spelen. Soms staan ze iets verder bij elkaar vandaan. De interactie is ook op deze momenten duidelijk aanwezig. Headspace loopt als een geoliede machine. Pete speelt grotendeels op een acht-snarige gitaar zonder kop. Tijdens een zeldzame gitaarwissel stelt Damian de bandleden stuk voor stuk voor. Een andere keer laat hij de fans lachen door iets leuks te vertellen.

Van ‘Kill you with kindness’ gaat het non-stop over naar ‘Soldier’. Door de solo van Adam op het keyboard is de wending duidelijk. Alleen minimalistisch bespeeld keyboard, aangevuld door de ingetogen zang van Damian. Dit zorgt ervoor dat de tekst binnenkomt!

Na ‘Secular Soul’ verlaat Headspace het podium. Gelukkig keren ze al snel terug voor ‘The big day’ en waar veel fans op gehoopt hebben doet Damian ook vanavond. Hij stapt het podium af om even tussen de fans te zingen. En zo creëert hij weer een speciaal moment waarvan iedereen geniet. Drummer Darby Todd verving Adam Falkner. Hij heeft zich vooral goed laten horen gedurende de up-tempo stukken. Tijdens de ingetogen stukken past hij zijn slagkracht aan. Voordat het volume in de muziek daalt is Damian weer terug op het podium. Van volle bak power schakelt hij moeiteloos over naar een klein gezongen gedeelte. Alleen gitaar en Damians stem, adembenemend mooi. Meryl wordt uitgenodigd om bij Headspace op de buhne te verschijnen en mee te zingen. Damian zegt: “Let’s hear.” Iedereen zingt a capella “Aaahahahaaa Aaahahahaaa”. voordat de muziek er terug bijkomt.

Als slot vraagt Damian aan support act Beyond God om zich bij Headspace te voegen. Beiden bands staan zij aan zij en nemen een welverdiend applaus in ontvangst. Omdat dit het laatste optreden van de tour is, vraagt Damian ons om nog wat de drinken hier in De Bosuil. Lachend vervolgt hij :”Stay until the sun comes up.”, aldus geschiede…

Foto’s (c) Hen Metsemakers

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ