Kjeld – Wederganger split

Facebookrssmail

De Nederlandse black metal scene zit behoorlijk in de lift en we lijken een inhaalslag te maken met de traditionele Scandinavische black metal landen. De sterke releases met composities die meer dan het aanhoren waard zijn trekken langzaam de aandacht. Zo ook de bands op deze split welke officieel verschijnt op 27 januari via Ván Records maar al op de Eindhoven Metal Meeting verkrijgbaar was op vinyl. We vinden op deze split twee bands en de eerste is het Friese Kjeld. Kjeld is opgericht in 2003 en na een EP in 2010 verscheen het debuut, ‘Skym’ in 2015. Na een split met Cirith Gorgor is het nu tijd voor een split met Wederganger. Het Arnhemse Wederganger heeft een soortgelijke aanvliegroute, waren het niet dat de band, opgericht in 2013, een 10 jaar minder nodig had. Na een demo in 2014 verscheen de debuutplaat, ‘Halfvergaan ontwaakt’, ook in 2015 en verscheen daarnaast in 2016 een split met het Utrechtse Laster.

Op kant A vinden we drie nummers van Kjeld, de eerste, ‘Banier’, is een lekker up-tempo nummer met sterke en asgrauwe vocalen van zanger Skier. In het nummer ‘Wanskepsel’ valt, naast de afwijkende gitaarriff, het temporiserende middenstuk op. Een sterk nummer met volop variatie. Het laatste nummer, ‘Keningsein’, heeft weer een simpele gitaarriff die blijft hangen en het nummer min of meer maakt. Kjeld brengt drie sterke nummers.

Wederganger mag op de B-kant twee nummers brengen en het eerste nummer, ‘Laaiende Haat’, is wat mij betreft het sterkste nummer van de split. De wisselende vocalen zijn even sterk als verrassend met de “clean vocals” van Alfschijn en de “harsh vocals” van Botmuyl. De sterke Mgla achtige riffs en de tempowisselingen doen de rest en maken het nummer tot een heerlijke black metal song. Het tweede nummer draagt de naam ‘De Galgenberg’ en kent een soortgelijke opbouw. Weer een pakkende gitaarriff die je niet loslaat. De “clean vocals” geven het geheel iets bijzonder, de duo vocalen iets speciaals. Wederganger zet twee sterke songs op de plaat en doen mij benieuwen naar de volgende langspeler.

(8,5/10, Ván Records)

Tracklist:

01. Kjeld – Banier

02. Kjeld – Wanskepsel

03. Kjeld – Keningsein

04. Wederganger – Laaiende Haat

05. Wederganger – De Galgenberg

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ