CD van de Week: Laster – Ons Vrije Fatum

Facebookrssmail

Laster is een atmosferische black metal band uit Utrecht. Ontstaan uit de overblijfselen van onder andere Northward en White Oak. De Band zag het duistere levenslicht in 2012 en heeft sindsdien eerst een demo uitgebracht, ‘Wijsgeer & Narreman’, en daarna het zeer sterke debuut album ‘De Verste Verte Is Hier’. In 2016 heeft men nog een interessante split EP gemaakt met Wederganger met daarop maar twee nummers van meer dan 15 minuten.

Het nieuwe album van Laster heet ‘Ons Vrije Fatum’. Zoals de titel al doet vermoeden zingt Laster in het Nederlands, en dat blijft toch wel apart. De teksten komen hierdoor heel direct binnen. Zoals eerder vermeld speelt Laster atmosferische black metal, maar op dit nieuwe album word er met grote regelmaat geëxperimenteerd. Voor traditionele black metal is nog steeds plaats, maar wel in mindere mate. Zo worden er in het nummer ‘Binnenstebuiten’ bongo’s gebruikt, en bij het nummer ‘Helemaal naar Huis’ horen we prachtige klanken van een klarinet opduiken. Het album heeft bij een aantal nummers ook een sterke overeenkomsten met de depressieve new wave van de jaren tachtig. Luister maar eens naar het nummer ‘Bitterzoet’. Dit begint met een bijna dansbaar new wave bass-loopje, dan zo op een oud album van the Cure had kunnen staan, gevolgd door echte eighties keyboards met heerlijk ziek black metal gekrijs daaroverheen. Ik begin ook steeds beter te begrijpen dat Laster hun muziek beschrijft als obscure dansmuziek in plaats van black metal. Deze term dekt de lading gewoon niet (meer).

In tegenstelling tot het vorige album heeft Laster ditmaal gekozen voor een heldere productie en dit komt het geheel zeer ten goede. Een album met zoveel muzikale ingrediënten komt op deze manier veel meer tot zijn recht. De sfeer die vanaf het eerste nummer wordt ingezet wordt het hele album niet meer los gelaten en dat is zeer knap. De composities zijn zonder uitzondering van een zeer hoog niveau, en dit geld ook voor de muzikale kwaliteiten van de heren. ‘Ons Vrije Fatum’ is een absoluut hoogstaand kwaliteitsproduct van Nederlandse bodem, en daar mogen we best trots op zijn.

(90/100, Dunkelheit Produktionen)

• Ons Vrij Fatum
• Binnenstebuiten
• Bitterzoet
• Helemaal Naar Huis
• De Tijd Voor
• De Roes Na
• Er Wordt Op Mij Gewacht

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ