Tyketto speelt vol power en passie in De Bosuil

Facebookrssmail

Zaterdag 14 januari is er een optreden van Tyketto in de Bosuil in Weert. Support act voor Tyketto is Dany Lademacher’s Wild Romance. Samen met Herman schreef zanger/gitarist Dany Lademacher de nummers voor Herman Brood & His Wild Romance. Ze hadden diverse internationale hits, zoals ‘Saterday Night’. In de zomer van 2001 “stapte” Herman op zelf gekozen wijze uit het leven. Inmiddels heeft de Wild Romance de stilte doorbroken, ze toeren gelukkig weer.

Dany Lademacher’s Wild Romance trapt af met ‘Bad is bad’. Gitarist Dirk Vermeij is de leadzanger. Hij wordt vocaal aangevuld door bassist Ruud Englebert, toetsenist Otto Cooymans en door Dany. Dit team laat zien dat ze nog steeds prima kunnen rocken. Gedurende ‘Rock ‘n roll rose’ gaat Ruud op een kruk wat meer achter op het podium zitten, natuurlijk speelt hij gewoon door. Nu staan de gitaristen David Hollestelle, Dany en Drik zij aan zij te spelen. Ze hebben er duidelijk plezier in. Het publiek wordt wat te weinig aangemoedigd tot meeklappen en/of zingen. Het podium is speciaal voor deze avond vergroot. Hierdoor hebben Danny en zijn mannen de ruimte om heen en weer te lopen. Daar maken ze dankbaar gebruik van.

Tijdens de rustigere nummers gaat drummer Jan ’t Hoen gaat mee in deze flow door minder krachtig te spelen. ‘Spirit in the sky’ van Norman Greenbaum wordt gecoverd. Ook dit klinkt vocaal en instrumentaal goed. ‘Saturday Night’ is de verwachte toegift. Sommige fans klappen mee, maar we worden niet verder aangespoord door de band. Jammer want de sfeer is prima, maar het dak gaat er vanavond niet af. Toch is dit uur voorbijgevlogen.

Zanger/gitarist Danny Vaughn was eind jaren ’80 medeoprichter van de hardrockband Tyketto. Er zijn diverse periodes geweest dat de band niet actief was. Nu is deze New Yorkse band terug van weggeweest. Eind vorig jaar kwam hun album ‘Reach’ uit. Om hun album te promoten toeren ze door Europa. Vanavond spelen ze in De Bosuil in Weert.

De lichten in de zaal doven. Op het podium gaan een paar spots aan, verder is het donker. Een vrouwelijke voice-over kondigt Tyketto aan. In het halfdonker verschijnt Tyketto bijna onopgemerkt ten tonele. Vol gas starten ze met ‘Kick like a mule’. De fans zingen volop mee. Je voelt en ziet meteen de vibe. Het podium is nog steeds extra groot en Tyketto benut dit volledig. Met name Danny en zanger / gitarist Chris Green bruisen van de energie. Een genot om naar te kijken te luisteren. Chris draagt een gave custom made broek waar de naam Tyketto op staat. Deze outfit past bij zijn manier van performen.

Er is veel interactie tussen de bandleden. Ze zoeken elkaar regelmatig op om naast, of juist tegenover elkaar te spelen. De energie spat ervan af. Tijdens ‘Rescue me’ wordt het publiek non-verbaal aangespoord mee te klappen. Natuurlijk doen we dit. Het dak gaat er bijna af. Wat een spirit! Drummer Michael Clayton Arbeeny heeft een gretige manier van spelen. Het lijkt wel of hij zijn drumkit op wil vreten. Ged Rylands staat bijna dansend achter zijn keyboards. Bassist Chris Childs (tevens bassist van Thunder) is ingetogener. Maar ook hij geniet zichtbaar van deze fantastische vibe.

Voor ‘Faithless’ pakt Danny een gitaar. Danny’s stem komt met gemak boven het instrumentale geweld uit. Als de muziek wat zachter gespeeld is, klinkt zijn stem nog steeds super. Danny vertelt over ‘Reach’, hun nieuwe album. Vanzelfsprekend worden daar nummers van gespeeld. Bijvoorbeeld ‘I need it now’. Danny laat de tamboerijn in de up-tempo stukken op explosieve wijze rammelen. Tijdens een langzamer stuk vraagt hij het publiek om “Ahahah” mee zingen. Daar kunnen we geen nee tegen zeggen.

De titeltrack van het nieuwe album mag niet ontbreken. Weer neemt Danny een gitaar ter hand. Vooral het refrein wordt door vele meegezongen. ‘Standing alone’ is al een ‘oudje’, maar een geliefde power balled. Danny bespeelt een 12-snarige gitaar. Het doet hem goed dat we spontaan uit volle borst meezingen. Als er na één nummer een daverend applaus komt, dan is het nu. Tijdens ‘Letting go’ is De Bosuil één deinde massa. Ook op het podium vliegen de vonken eraf. Je komt bijna ogen te kort. Gitarist Chris staat schouder aan schouder te spelen met Ged. Bijna op hetzelfde moment zoeken bassist Chris en Danny elkaar op om tegenover elkaar te gaan staan. Vervolgens jutten Danny en gitarist Chris elkaar op. Ze kruisen de degens en halen het beste in elkaar naar boven. De hoge vocale uithalen haalt Danny met gemak. Michael begint met een drumsolo bij ‘Lay your body down’. Tyketto èn fans vormen bijna één geheel. Danny staat helemaal aan de rand van het podium en houdt de microfoon boven de fans die luidkeels meezingen. De gave bas grooves van Chris zetten de tent nòg meer op zijn kop. De toegift bestaat uit ‘Love to love’ en ‘Forever young’. Bij beide nummers gaan band en fans uit hun dak. Tyketto speelt 1,5 uur vol power en passie.

Voor mij en vele anderen is dit het eerste concert van 2017. Een beter begin was nauwelijks mogelijk geweest. Licht en geluid zijn weer perfect verzorgd door De Bosuil. Na afloop neemt Tyketto uitgebreid de tijd om cd’s te signeren. Ook gaan ze met fans op de foto en maken een praatje. Deze gezelligheid duurt tot in de kleine uurtjes.

Foto’s (C) Rene Obdeijn

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ