Batushka met geweldige show weer even terug in Gebr. de Nobel

Facebookrssmail

Op zaterdag 14 mei vorig jaar werd er in Leiden voor de eerste keer kennisgemaakt met de Poolse black metal band Batushka. De Polen mochten openen voor de heavy metal veteranen van Satan in de kleine zaal van de Gebr. de Nobel. Dat in een krap jaar veel kan veranderen blijkt uit het feit dat de band bij terugkeer in Leiden (zaterdag 21 januari) de grote zaal nagenoeg uitverkoopt als headliner. Wat het extra uniek maakt is dat er naast deze headline show in Leiden nog optredens waren in Arnhem en Groningen. Opener van de avond is de eveneens uit Polen afkomstige black metal band Arkona.

Arkona timmert al een tijdje aan de weg, de band is opgericht in 1993 en hebben met ‘Lunaris’ vorig jaar de zesde langspeler uitgebracht. Arkona is een klassieke black metal band met duistere, heidense en anti christelijke teksten. De traditionele corpse paint maakt het plaatje compleet. Vanavond speelt de band een strakke set en worden de verrichtingen op het podium met aandacht gadegeslagen door het publiek, zanger / gitarist Tomasz “Khorzon” Kubica zweept het publiek met succes op, “horns up” en doordenderen. Zwaartepunt van de set ligt vooral bij het laatste album ‘Lunaris’ aangevuld met ouder werk. Drummer Krzysztof “Zaala” Zalewski strooit met strakke blasbeats, de keyboard geluiden welke meelopen op de backtrack zorgen voor een portie melodie en brengen bij tijd en wijle rust in de brute set. Arkona brengt een fijne show en is de perfecte opmaat naar de hoofdact.

Hoofdact is de hype met de naam Batushka. De Polen met onbekende identiteit zijn sinds de debuutplaat ‘Litourgiya’ aan een spurt begonnen en hebben in korte tijd een enorme fan schare verworven. Aanvankelijk werd het debuut uitgebracht als CD met een oplage van 500 stuks, inmiddels zijn de speciale edities met vinyl in alle kleuren en verpakkingen uitverkocht. Het concept van de band is uniek, Batushka haalt de inspiratie uit de Slavisch-orthodoxe kerk. Het achttal muzikanten brengt een statische show waarbij genoeg te genieten valt van de aankleding van het podium met kaarsen en wierook waarbij de zanger het naderende onheil vanachter zijn preektafel brengt.

Een koor dat de kerkelijke zang brengt en de gebruikte authentieke instrumenten live bespeelt. Niks geen backtrack, Batushka brengt alles live en dat op zich is heden ten dage al uniek. Heerlijk zware op doom geïnspireerde black metal nummers van de debuutplaat komen voorbij, met hoogtepunten als ‘Ектения III: Премудрость’ (wijsheid) en ‘Ектения VII: Истина’ (waarheid) weet Batushka het publiek in de Gebr. de Nobel (nagenoeg uitverkochte grote zaal) te boeien van begin tot eind. Dat is dan ook het enige minpuntje van de verder geweldige show, de show is te kort met de acht nummers die Batushka speelt.

Wie nog niet genoeg had na deze show kon gratis doorlopen naar de kleine zaal alwaar het Finse Ranger een portie speed metal ten gehore brengt en Rosie de boel mag afsluiten. Voor hen die er genoeg van hadden restte het terugkijken op een heerlijke avond in Gebr. de Nobel.

Foto’s (C) Irene Witpaard

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ