Navarone schiet met scherp in een bomvol Doornroosje

Facebookrssmail

Navarone timmert al 10 jaar aan de weg. Dit najaar komt de activiteit van de band tot een hoogtepunt. Navarone neemt als eerste band ter wereld deel aan the Voice of Holland en op 23 november brengt de band album nummer 4 uit die luistert naar de naam ‘Salvo’. Navarone beseft dat de energie van de band het best tot zijn recht komt op het podium. Daarom heeft de band ‘Salvo’ live in de studio opgenomen alsof het een liveshow is. Vanavond is het de eerste keer dat de band de nummers aan het publiek gaat tonen. Hoewel niet alle bandleden uit Nijmegen komen beschouwt Navarone zich als een Nijmeegse band. En Nijmegen omarmt Navarone. Doornroosje is al weken van tevoren stijf uitverkocht en de verwachtingen in de zaal zijn hooggespannen.

Als de zaallichten uitgaan en de intromuziek uit de speakers schalt betreden Kees, Bram, Robin, Roman en Merijn onder luid gejuich het podium. Navarone trapt af met de huidige single ‘The Strong Survive’. Grommende bassen, gierende riffs en de orkaanstem van Merijn overdonderen Doornroosje. Uiteraard staat de show in Doornroosje in het teken van ‘Salvo’ en speelt de band in de loop van de uitgebreide show alle nummers van het nieuwe album. Toch worden de klassiekers uit het repertoire van Navarone niet vergeten. Zo passeren ‘Loud and Clear’, ‘Snake’ en ‘Showtime’ in gedreven uitvoering de revue. De band kan met al haar klasse en ervaring lezen en schrijven met deze nummers. Dat zit er met nieuwe nummers als het duister grommende ‘Waste’ nog niet helemaal in, maar ondanks deze lichte onwennigheid klinkt wel de klasse van deze duistere rocker door. Dat geldt ook voor het aan Michael Jackson refererende ‘Another Way’. Het eerste hoogtepunt van de show is het bloedstollend mooie ‘Free Together’, wat langzaam opbouwt en waarin de meerstemmige zang de hoofdrol opeist. De bijna verstilde schoonheid van ‘Free Together’ wordt gevolgd door de bombast van ‘Days of Yore’ waarin de echo’s van Queen doorklinken.

Voor ‘Reset’ worden microfoons, en percussie-instrumenten op het podium gebracht. Voor de gelegenheid wordt Navarone uitgebreid met twee percussionisten (tourmanager Jan en gitaartech Bas) en twee achtergrondzangeressen. Reset is funkrock in de traditie van Mother’s Finest, krachtig, muzikaal en onweerstaanbaar. Gelijk dient zich alweer een nieuw hoogtepunt aan. Een oudje deze keer: ‘The Red Queen Effect’ van debuutalbum ‘A Darker Shade of White’, groovend en energiek. Misschien wel hét hoogtepunt van de show is ‘Sage’. In dit psychedelische epos neemt Navarone je mee op reis in haar eigen universum en word je heen-en-weer geslingerd tussen muren van gitaren en poëtische melodieën. ‘Wander’ is een publiekslieveling waarvan het refrein zo massaal wordt meegezongen dat Doornroosje letterlijk trilt op haar grondvesten. Het hoogtepunt van ‘Salvo’ is de ballad ‘Fire’ waarvoor in Doornroosje een piano het podium op wordt gereden waarachter Merlijn Nash plaatsneemt.  Een ijle gitaar en schaarste toetsen ondersteunen de majestueuze stem van Merijn. ‘Fire’ bouwt langzaam op naar een grootse finale. Prachtig!

Na ‘December’, dé klassieker van Navarone, waarbij massaal kippenvel op de armen van het publiek ontstaat is de reguliere set voorbij. Maar Navarone is nog niet klaar met Doornroosje, er moet nog even geknald worden met ‘Who Are You’, de meezinger ‘Lonely Nights’ en natuurlijk de eclectische uitsmijter ‘Cerberus’ zetten Doornroosje nog even op zijn kop.

Navarone zet in een waanzinnige rockshow haar nieuwe nummers in één keer goed neer. Dat belooft veel voor de komende clubtour en het komende festivalseizoen. Hoe bevallen de nieuwe liedjes? Nou aan de drukte bij de merchandise stand te zien heel goed. De elpees en cd’s van ‘Salvo’ vinden gretig aftrek.

Foto (c) Jop Langenhoff

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ