Black Star Riders – Heavy Fire

Facebookrssmail

De band bestaat sinds 2012 en ‘Heavy Fire’ is hun derde album welke is geproduceerd door Nick Raskulinecz (bekend van zijn werk met Foo Fighters, Rush en Deftones). Voorlopers waren ‘All Hell Breaks Loose’ (2013) en ‘The Killer Instinct’ (2015) De van oorsprong Amerikaanse band telt 5 bandleden en dat zijn “krachtpatsers” uit de hardrockwereld welke allemaal hun sporen redelijk tot ruimschoots verdiend hebben: Ricky Warwick | vocals (The Almighty), Scott Gorham | guitars (Thin Lizzy, 21 Guns), Damon Johnson | guitars (Alice Cooper), Robbie Crane | bass (Vince Neil Band, Lynch Mob) en Jimmy DeGrasso | drums (Megadeth, Suicidal Tendencies)

Het album opent met de lekkere rocker en tevens titeltrack ‘Heavy Fire’. De band zet hiermee ook meteen het stempel op de rest van het album. De stijl van de band is het best te omschrijven als Classic Rock.
Het tweede nummer en tevens eerste single van het album ‘When The Night Comes In’ is een uptempo nummer zoals wij die kennen van bands als Street Legal (Lizzy sound a like). Bij dit nummer komt het Thin Lizzy gevoel bij mij het meest naar boven (Sorry Scott) .’Who Rides The Tiger’ is een stevige rocker welke op volume 11 beluisterd moet worden.

‘Cold War Love’ de eerste ballad achtige songs van het album heeft een klein beetje een Van Morrison sfeertje en ook een heerlijke twin gitaarsolo zoals wij die het best natuurlijk kennen van de oude werkgever van Scott Gorham, Thin Lizzy. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ‘Heavy Fire’ toch wel een erg vlak album is. Het lijkt gewoon allemaal een beetje teveel op elkaar en dat is jammer. Dit is nou typisch zo’n album waarop 8 nummers van gemiddeld 4 a 5 minuten ruim voldoende geweest waren om het nog een beetje interessant te houden. Dit album telt er 10. Wat dit album mist is het spannende van een album als het laatste van bijv. Glenn Hughes, Sixx A.M. en The Dead Daisies. Die albums kun je blijven draaien en die gaan gewoon niet vervelen en dat gaat ‘Heavy Fire’ helaas niet redden.

Black Star Riders is dan ook niet meer dan een slap aftreksel van “The Mighty” Thin Lizzy (alhoewel Scott Gorham dit tegenspreekt) en misschien dat het voor het gevoel mooier was geweest wanneer de bezetting van deze band echt de bandleden had gehad van de laatste door Gorham opgerichte reïncarnatie van Thin Lizzy uit 2010, dus met Brian Downey, Marco Mendoza en Darren Wharton. Klinkt misschien raar maar dan had het album veel meer waarde gehad voor de Classic Rock liefhebbers. Het enige wat in de buurt komt van die legendarische band is zanger Ricky Warwick die een redelijk zelfde stemgeluid heeft als Phil Lynott (1949-1986).

Hoe goed Scott Gorham ook zijn best doet om niet te willen klinken als, en of vergeleken te worden met zijn oude werkgever …….hij is het enige echte originele Thin Lizzy bandlid en daar komt hij dan ook nooit meer vanaf! Fans van bands als Whitesnake, Thin Lizzy, Street Legal, (de oude) Bon Jovi, Kiss etc kunnen hun hart ophalen met dit derde album van Black Star Riders.

(65/100, Nuclear Blast Records)

Tracklist:
1. Heavy fire
2. When the night comes in
3. Dancing with the wrong girl
4. Who rides the tiger
5. Cold war love
6. Testify or say goodbye
7. Thinking about you could get me killed
8. True blue kid
9. Ticket to rise
10. Letting go of me

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ