Battle Beast – Bringer Of Pain

Facebookrssmail

Toen de nieuwe Battle Beast te recenseren kwam dacht ik, ja laat mij ook eens kennismaken met deze band die zowel live als op plaat al veel lof toegezwaaid kreeg. Inderdaad ik heb onder een steen geleefd wat dat betreft want ik kende er geen enkele noot van. Er komt zoveel uit en er is zoveel te zien maar toch, de positieve verhalen over zangeres Noora Louhimo waren niet van de lucht en deze kans kon ik niet laten liggen.

Vol verwachting geef ik de plaat een zwengel en trek meteen een vies gezicht. Die felle, allesoverheersende keys had ik niet verwacht van een band die de naam Battle Beast draagt. Zeg nou zelf, met zo’n naam draag je toch iets uit. De hakkende drums, het flitsende gitaarwerk en de fantastische heldere vocalen van Noora tijdens ‘Straight To The Heart’ laten echter horen dat de band wel degelijk e.e.a. in haar mars heeft. Al met al niet slecht maar een beetje poppie. Dit alles wordt echter weggeblazen door het daarop volgende titelnummer. In al zijn facetten een fantastisch power metal nummer met weer die geweldige vocalen. Dat is tenminste nog eens veelbelovend. Helaas, om kort en krachtig te zijn, dat was het dan voor wat betreft echte metal op dit album. Wat de band verder laat horen varieert van hapklare, weliswaar zeer aanstekelijke, lekker mee te brullen pop rock ( ‘King For A Day’, ‘Familiar Hell’ en ‘We Will Fight’) die wel stevig en vet klinkt door de uitstekende productie maar ook wel heel simpel is.

Met ‘Lost In Wars’, dat ook wel lekker klinkt hoor, treffen we ook nog een song in de beste Rammstein traditie aan en dan hebben we het meest smakelijke wel gehad. Wat er nog rest, tsja je moet het maar aandurven; een niet al te sterke ballad in ‘Far From Heaven’, de 80’s popsong ‘Beyond The Burning Skies’, het tenenkrommende ‘Bastard Son Of Odin’ en als mega dieptepunt de discoknaller ‘Dancing With The Beast’. Nou dan moet je inderdaad over de nodige ballen beschikken wil je dit soort bagger onder naam Battle Beast op een plaat knallen.

Soms komen verwachtingen niet uit en dat is niet erg. Dit is meer ingegeven door wat je er van meekrijgt en door de naam. Met een naam als Battle Beast en het gegeven dat je stevige powermetal gaat verwachten dekt dit album de lading niet. Wellicht dat het (gedwongen) vertrek van bandoprichter en hoofdcomponist Anton Kabanen hier aan te grondslag ligt. Nu ligt de regie van het componeren en produceren bij toestenist Janne Björkroth en zijn broer Joona die werd aangetrokken als vervanger van Kabanen. Mijns inziens verklaart dit alles inzake de overdaad aan irritante, overheersende toetsen die dit album teisteren. Groot pluspunt is de geweldige zang van Noora want dat is gewoon een klasse apart.
Wanneer je het verwachtingspatroon bijstelt is ‘Bringer of Pain’ dan ook niet echt een slechte plaat want hij klinkt als een klok en het hedendaagse publiek weet dit soort bubblegum metal wel te waarderen. Zelf denk ik dan met weemoed terug aan de dagen dat je dit met geen mogelijkheid metal of rock mocht noemen. Van mij persoonlijk komt dit album, zeker qua metal gehalte, niet verder dan een 4½ maar dat zou de uitvoering te kort doen. Objectief bekeken wordt er goed gemusiceerd en is met name de zang dik in orde. Er staan naast het knallende titelnummer met ‘King For A Day’, ‘Familiar Hell’ en ‘Lost In Wars’ toch enkele leuke guilty pleasures op het album zodat een live bezoekje geen kwaad kan. Een 7½ voor de uitvoering en zowel metalfans als bubblegum rockers weten nu wat ze mogen verwachten. Persoonlijk hoop ik dat ze bij het volgende album of stevig uitpakken of de naam veranderen. Nu is het toch een Beast met uitgetrokken klauwen die bij de eerste de beste Battle met zijn staart tussen de benen afdruipt.

(60/100, Nuclear Blast)

Tracklist:
01. Straight To The Heart
02. Bringer Of Pain
03. King For A Day
04. Beyond The Burning Skies
05. Familiar Hell
06. Lost In Wars
07. Bastard Son Of Odin
08. We Will Fight
09. Dancing With The Beast
10. Far From Heaven

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ