Plainride – Return of the Jackalope

Facebookrssmail

“Earth Rockin’ Drums, A beard growth inducing Bass, Fuzzomental Guitars, the Roar of a Wolfman and a whole lotta beer.” Zo presenteren de heren van Plainride zichzelf op hun website. Na deze introductie verwacht je donderende stoner rock recht uit de Mojave woestijn getrokken. En wat denk je: Dat is ook precies wat je krijgt. Met dien verstande dat de leden van Plainride niet uit de woestijn maar uit Keulen afkomstig zijn. Een Jackalope is volgens de Plainride legende: “A fearsome beast – half rabbit, half deer. That creature was known by the name of the Jackalope.”

Je hoort een ronkende V8 starten en gelijk wordt je overspoeld door grommende riffs. ‘Challenger 69’ klinkt als een dollemansrit in een ronkende Dodge Challenger. 2:36 Pure adrenaline. ‘Salt River’ opent met “Today I killed my father with a shovel and a shotgun.” Toch blijven vooral de killer riff en de onweerstaanbare groove van ‘Salt River’ het meest hangen.

‘(The tale of) Private John Colter’ vertelt de legende van de ontdekker van the Jackalope John Colter over een slide gitaar met een knappend kampvuur op de achtergrond. Het titelnummer is dan weer een opwindend rock ’n roll nummer met loodzware, bluesy riffs.

‘(The Beards Upon) Mount Rushmore’ verpakt een uiterst cynische blik op de Verenigde Staten even aantrekkelijk in massieve riffs afgetopt met een sfeervolle mondharmonica.

‘Vengeance’ is een van de hoogtepunten van het album. Gelaagd en slepend combineert ‘Vengeance’ akoestische gitaren met donderend fuzzende bassen en een dreigende mondharmonica.

Bij nummers als ‘The News’ en ‘Beermachine’ zie je als het ware de festivalweide voor je vol blote basten, grote pils in de ene hand en de andere vuist in de lucht, luid meebrullend met Plainride. ‘Black Wolves’ is dan weer een heerlijke blues vol fuzzende riffs, tempoversnellingen met als hoogtepunt de psychedelische gitaarsolo. ‘The Grailknights’ is het epische hoogtepunt van het album, ruim 9 minuten doordenderende riffs, breaks en jams waarin je de hitte van de Californische woestijn bijna kunt voelen. ‘Devil at Your Heels’ kent twee gezichten, de bijna ingehouden coupletten vol dreiging en de uitbarstingen van riffgeweld in de refreinen.

Afsluiter ‘Warpdrive’ opent met het geluid van een opstijgend ruimteschip richting Warpdrive. Hierna barsten de riffs los op warpspeed. Hier zou eigenlijk een waarschuwing bijgesloten moeten worden dat:  “Warpdrive alleen afgespeeld mag worden wanneer de cruisecontrol ingeschakeld is”. Je gaat ongemerkt veel te hard rijden.

Plainride heeft met ‘Return of the Jackalope’ een opwindend album gemaakt. De band wisselt duister fuzzende stoner af met woest aanstekelijke festivalknallers. Hoogtepunten van ‘Return of the Jackalope’ zijn het gelaagde ‘Vengeance’ en het epische ‘The Grailknights’ maar het hele album is de moeite waard. (80/100)

‘Return of the Jackalope’ is vanaf 10 februari 2017 ook beschikbaar op vinyl. Het album wordt uitgebracht door Ripple Music

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ