Hearts and Hand Granates – Turning to Ashes

Facebookrssmail

Een voor mij onbekende, deze nogal vreemde maar origineel genaamde rockers Hearts & Hand Grenades. Opgericht in 2012 in Buffalo, NY als coverband (welke band is er zo niet begonnen?) en ze hebben tot nu toe als belangrijkste wapenfeit een supportslot bij The Goo Goo Dolls. Dat beviel blijkbaar van beide kanten goed, want de bassist van die in Amerika nog altijd populaire band, nodigde ze uit om in zijn studio deze ‘Turning to Ashes’ in te blikken. De nogal rechttoe rechtaan rock is met name vanwege zangeres Stephanie Wlosinski (tevens bassiste) wel wat vergelijkbaar met een Halestorm of de hardere songs van The Pretty Reckless, al hebben beiden zowel een veel betere zangeres als ook aansprekende nummers. Maar goed, dit is nog maar een debuut tenslotte.

Stephanie zingt op opener én titelsong én single ‘Turning to Ashes’ in ieder geval vol passie. Haar stem ligt prettig in het gehoor, maar is wat vlakjes, ook qua bereik. De gitaarsolo is fijn en het vlotte nummer dendert ook redelijk catchy lekker door. Aardige kennismaking dus. ‘For the Weakened’ is net wat langzamer en heeft een fijne, bijna Soundgarden-achtige laaggestemde riff. Het iets te veelvuldig ingezette simpele refrein (“Raise your fist…”) doet helaas afbreuk aan het geheel, al blijft het jammer genoeg wel in je kop zitten. Met ‘Daggers’ wordt het geheel wat swingender en het aanstekelijke refrein en dito gitaarsolo maken het tot een fijne track. Met ‘I Hide’ zitten we na 4 nummers alweer op de helft van het net 35-minuten durende album. En jawel, het start als een ballad, met een basrifje, maar dan vallen de hakkende powerakkoorden weer in. De productie is okee, maar laat alles wel een beetje vlak en hetzelfde klinken. Maar Stephanie zingt hier prima en volop, dus één van de uitschieters, deze ‘I Hide’.

Helaas start ook ‘Adrenaline’ weer met vergelijkbare en nu wel wat afgezaagde gitaarrifs. Iets meer afwisseling in het songmateriaal had geen kwaad gekund, zeker met maar 8 songs. Maar als nummer an sich, best lekker deze. En ja ook het aardige ‘Nothing Left’ opent met hakkende gitaren en een vergelijkbaar ritme. Het manco van de band wordt duidelijk: te weinig variatie. ‘The In Crowd’ is gelukkig wat trager en gebruikt een funky basje als begeleiding en gaat uptempo los in het refrein. Leuk gevonden en ook de snelle solo kan bekoren. We noteren weer een uitschieter dus. Afsluiter ‘My Sickness’ is weer van hetzelfde laken een pak als het gros van de voorgaande nummers. Het rockt lekker weg, heeft een stevig einde, maar veel potten gaat dit niet breken.

Tsja, als debuut lang geen slechte plaat, maar wat mij betreft ook geen die boven het maaiveld uitsteekt en gaat opvallen in de overvloed aan releases. Daarvoor zijn er voldoende betere alternatieven. Kortom, geen aanrader, wel één om eens op Deezer of Spotify uit te checken. Aardige hardrockplaat, geen topper.
(72/100)(Eclipse Records)

Tracklist

1. Turning to Ashes
2. For the Weakened
3. Daggers
4. I Hide
5. Adrenaline
6. Nothing Left
7. The In Crowd
8. My Sickness

Line up

Stephanie Wlosinski (lead vocals, bass)
Mike Bress (guitar, keyboard)
Kenny Blesy (lead guitar)
Tom Lafferty (drums)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ