CD van de Week: Dool – Here Now, There Then

Facebookrssmail

Uit de asresten van Ella Bandita en The Devil’s Blood is iets nieuws, iets groots herrezen. Dool is de naam van deze in 2015 opgerichte band die met gitariste/vocaliste Ryanne van Dorst (o.a. Elle Bandita), gitaristen Reinier Vermeulen (The New Media) en Nick Polak (Gold), bassist Job van de Zande en drummer Micha Haring (beiden The Devil’s Blood) in de gelederen ongetwijfeld hoge oren gaat gooien in de muziekwereld.

De muziek die op werkelijk fenomenale wijze ten gehore wordt gebracht kenmerkt zich als meeslepende donkere rock in optima forma. Is opener ‘Vantablack’ met zijn 10 minuten nog behoorlijk doomy en het meest duister, toch verveeld het geen moment. Dat is ook meteen het sterkste punt van het gehele album. Ondanks de soms lange instrumentale stukken wordt de spanningsboog heel hoog gehouden. Sterker nog, het verlangt naar meer en is dan ook uiterst verslavend. De nummers als geheel zitten verbluffend goed in elkaar omdat ze tot in de kleinste details blijven boeien.

Met de meer rockende tracks als ‘Golden Serpents’, ‘In Her Darkest Hour’ (dat qua sfeer doet denken aan Luciferian’s Light Orchestra) en mijn persoonlijke favoriet ‘Words On Paper’ kan het niet anders dan dat dit album een groot publiek aan gaat spreken. Het reeds op single uitgebrachte ‘Oweynagat’ is met zijn onweerstaanbare groove en heerlijk uitgesponnen instrumentale eindgedeelte wederom een voorbeeld van de pure klasse die deze band herbergt. De stevige basloop in het zware ‘The Alpha’ en het fraaie semi-akoestische “The Death Of Love” laten nog meer horen hoe veelzijdig deze band uit kan pakken. De vocalen van Ryanne passen perfect in het totaalplaatje. De ene keer fluisterend, dan weer licht theatraal maar altijd in dienst van het nummer. Het afsluitende up tempo ‘She-Goat’ dat vol staat met heerlijke riffs, perfecte, sfeervolle zang en geweldige, inventieve gitaarloopjes is misschien wel hun beste nummer tot nu toe maar vat ook heel samen waar de band voor staat.

Dit vijftig minuten durende debuut van Dool geeft je maar 1 enkele optie en dat is de repeat knop. Dool levert een bijzonder geslaagd donker rock album af dat uit zijn voegen barst van de intensiteit, inventiviteit en finesse. Zelden heb ik zo’n waanzinnig pakkend debuut mogen aanhoren. Dool is heerlijk hypnotiserend en verslavend. Een topalbum dat ongetwijfeld hoog in heel wat jaarlijstjes gaat eindigen.

(94/100, Prophecy Productions)

Tracklist:
1. Vantablack
2. Golden Serpents
3. Words On Paper
4. In Her Darkest Hour
5. Oweynagat
6. The Alpha
7. The Death Of Love
8. She Goat

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ