Pyogenesis – A Kindom To Disappear

Facebookrssmail

De Duitse formatie Pyogenesis bestaat al meer dan een kwart eeuw en leveren deze maand hun achtste studioalbum af, ‘A Kindom To Disappear’. Met de titel is de toon meteen gezet: zowel de muziek als de teksten hebben een vrij duistere, hier en daar zelfs melancholische, inslag. De vier heren lijken hun donkere zielen in het werk gelegd te hebben en dat is te horen. “I have seen my soul, it’s rotten, black as coal …”.

‘A Kingdom To Disappear’ is een heel divers maar absoluut samenhangend album geworden en dat is geen vanzelfsprekendheid. Ook qua sfeer is ‘A Kingdom To Disappear’ één brok diversiteit en bovendien één van de vreemdste en tegelijkertijd één van de meest onderhoudende albums geworden waar ik naar heb mogen luisteren. Het vreemde zit hem vooral in de diversiteit van de nummers, een mix van gothic metal, death metal en prog rock met hier en daar een hint naar de jaren tachtig. De heren uit Stuttgart blijken vele genres uit het alternatieve spectrum te beheersen en dat doen ze dan ook met verve. Het onderhoudende ligt voornamelijk aan de songteksten. Verfrissend en rauw maar nooit saai. “Every man for himself and God against all …”.

De meeste tracks zijn vlot en meeslepend, sommigen heerlijk bombastisch en symfonisch, met knallend gitaargedruis en een drummer die zijn plaats verdient en ook opeist. Voor de zanger is een centrale plaats in alle nummers, ondanks dat de gitaren en drums de ruimte krijgen, gaat het echt om de vocalen. Dat is niet geheel onlogisch want de zang is van een technisch hoog niveau en is ook nog eens goed te verstaan. Mijn inschatting is dat Pyogenesis een heel leuke band is om live te gaan zien maar de komende tijd staan ze in ieder geval niet in Nederland op het podium helaas. Dan maar mee met de Full Metal Cruise, daar staan ze namelijk wel geprogrammeerd.

(80/100, AFM)

Tracklist:
1. Sleep Is Good (Intro)
2. Every Man For Himself And God Against All
3. I Have Seen My Soul
4. A Kingdom To Disappear (It’s Too Late)
5. New Helvetia
6. That’s When Everybody Gets Hurt
7. We (1848)
8. Blaze, My Northern Flame
9. Everlasting Pain

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ