Infidel Rising – A Complex Divinity

Facebookrssmail

Infidel Rising is een Amerikaanse Progressieve Powermetal band opgericht in 2012. In 2015 brengen de mannen uit Dallas (Texas) hun debuutalbum ‘The Torn Wings Of Illusion’ uit. ‘A Complex Divinity” is hun tweede album en komt uit op het Duitse platenlabel Pure Steel Records. Het album opent met ‘State Of Dysphoria’, een prelude met stemgeluiden. Na een dikke minuut komt het eerste ‘echte’ nummer ‘All This Fear’ uit de boxen. Gitarist Rafael Quintana Rivera trakteert ons op dit nummer meteen met een paar heerlijke riffs.

Het hieropvolgende ‘Silence Of The Night’ begint evenals ‘Shadow Maker’ en ‘Follow Your Light’ met klassieke piano en toetsen om vervolgens om te slaan in mooie progressieve powermetal-nummers die weliswaar niet uitblinken in originaliteit maar wel erg goed in elkaar steken. ‘Ov Wormwood’, één van de betere nummers op het album valt vooral op door het inventieve drumwerk van Wayne Stokely en de mooie keyboard-partijen van toetsenvirtuoos Aaron Walton. Ook het staccato middenstuk stemt me tot vrolijkheid.

‘Thus Astray’ is een nummer dat de Symphony X en Dream Theater fans zeker zal bevallen. ‘Let Wisdom Speak’ wordt ingeleid door een koor en bevat weer mooi drumwerk met veel tempo-en maatwisselingen. ‘Shadow Maker’ begint ook met een piano-introotje om vervolgens om te slaan in één van de stevigste nummers van het album. Mede door de “growls” van gastmuzikante Kani Ali. Ook het cellospel van tweede gastmuzikante Kourtney Newton die ook te horen is op afsluiter ‘Our Lost Poetry’ maakt dat ‘Shadow Maker’ ook één van de betere nummers van ‘A Complex Divinity’ is. De bijdrage van deze twee dames voegt echt wat toe. ‘As Reality Dies’ is weer een nummer dat weliswaar goed klinkt maar ook weer zwaar beïnvloedt wordt door voorbeelden Symphony X en Dream Theater.

Hierna krijgen we het derde nummer met piano en uitstekend zangwerk van Travis Wills. ‘Follow Your Light’ is een mooie ballad die een beetje doet denken aan hoe Queensryche ze maakt, denk aan ‘Silent Lucidity’ (maar dan wel een klasse minder). Het album sluit af met het derde onoriginele Symphony X/Dream Theater nummer ‘Beautifully Drowned’ en de piano-ballad ‘Our Lost Poetry’ die ik persoonlijk minder vind dan ‘Follow Your Light’.

Alles bij elkaar levert Infidel Rising met hun tweede album ‘A Complex Divinity’ een mooi progressief powermetal-album af dat een punt hoger gescoord zou hebben als er niet te veel nummers op hadden gestaan die klinken als Symphony X en Dream Theater. Fans van deze twee genoemde bands moeten ‘A Complex Divinity’ zeker een luisterbeurt geven. Ook liefhebbers van goede progressieve powermetal die originaliteit minder belangrijk vinden dan goede muziek doen met dit album geen miskoop. (78/100) (Pure Steel Records)

Tracklist

 1. State Of Dysphoria (1:04)
 2. All The Fear (4:59)
 3. Silence Of The Night (7:27)
 4. Ov Wormwood (5:15)
 5. Thus Astray (6:51)
 6. Let Wisdom Speak (5:20)
 7. Shadow Maker (7:19)
 8. As Reality Dies (4:48)
 9. Follow Your Light (7:08)
 10. Beautifully Drowned (5:21)
 11. Our Lost Poetry (4:41)

Lineup

 • Travis Wills – Vocals
 • Wayne Stokely – Drums
 • Rafael Quintana Rivera – Guitars
 • Aaron Walton – Keyboards/Piano
 • Chris Herring – Bass

Guest Musicians:

 • Kani Ali – Growls on 7
 • Kourtney Newton – Cello on 7 & 11
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ