The Picturebooks – Home Is A Heartache

Facebookrssmail

De oorsprong van The Picturebooks ligt in het skatepark van Gütersloh, waar  Fynn Claus,  Philipp en Tim hun passie voor skateboards en muziek deelden. Gedrieën vormden ze een band, the Picturebooks. De band kreeg pas echt vorm nadat bassist Tim the Picturebooks verliet en Fynn Claus en Philipp besloten als duo verder te gaan. De beperkingen van een duo werden juist hun kracht, fysiek en intens. Naast skaten en muziek delen de heren nog een passie. Het bouwen en berijden van custom bikes. De garage waarin ze hun motoren bouwen en onderhouden vormt ook de uitvalsbasis van hun muziek. De muziek van de Picturebooks ademt de industriële, rauwe en fysieke sfeer. The Picturebooks is lastig in een hokje te duwen, sommigen noemen het “Bikerblues”, zelf spreken ze over “blues-saturated heavy rock”. Wie bij hun live optredens is geweest heeft ervaren dat the Picturebooks een van de meest fysieke bands is. Gigantische trommels, massieve trommelstokken, geen cymbalen maar klokken en kettingen en Philipp die daar als een bezetene op tekeer gaat. Fynn Clauss weet over deze fundamenten de meest duistere klanken aan zijn semi-akoestische gitaren te onttrekken.

De band toerde twee jaar bijna non-stop met hun vorige album ‘Imaginary Horse’ en nu is er een nieuwe: ‘Home Is A Heartache’. Het eerste wat opvalt op het nieuwe album is dat de band geen radicaal nieuw pad is opgegaan. Gebleven zijn de tribale ritmes en de maniakaal overstuurde gitaren, nieuw is de dynamiek, naast de al bekende hard rockende nummers ontwaren we zelfs een liefdesliedje.

Opener ‘Seen Those Days’ is voorbij voor je het beseft. Een echte album introductie. Met ‘Wardance’ begint het album echt. Met loodzware tribale drums een groot koor dat de bezwerende zang invult weet de band feilloos het beeld van een indianenstam op oorlogspad op te roepen. Het gaat om het beeld, niet om de tekst, “Wardance, Ring of Fire!” is vrijwel de hele tekst en dat zegt genoeg. Het titelnummer ‘Home Is A Heartache’ tapt uit een ander vaatje, hier vormen drums en gitaar vooral de stuwende groove. Langzaam bouwt de spanning op tot de ingehouden riffs in het slot uit hun keurslijf barsten. ‘Fire Keeps Burning’ is een van de “Vintage Picturebooks” songs, loodzwaar slepende ritmes, zwaar overstuurde gitaarriffs en bezwerende zang. Meer, meer meer!

De nummers van the Picturebooks roepen vooral beelden en sfeer op. Op ‘On These Roads I’ll Die’ wordt de luisteraar vanaf de eerste noot meegenomen op een motortocht op zo’n eindeloze weg door de Amerikaanse woestijn’.  Bij ‘Cactus’ dans je als luisteraar mee in een oorlogsdans van een indianenstam. Feilloos weet de band de beelden op te roepen die we allemaal kennen uit de westerns uit onze jeugd. ‘I Need That Ooh’ en ‘Get Gone’ worden vast nieuwe live favorieten, energiek en “catchy as hell”, op deze groove kan niemand stil blijven staan.

‘I Came A Long Way For You’ is misschien wel het allermooiste nummer dat the Picturebooks ooit geschreven hebben. Een liefdesliedje, heel lief, maar intens in plaats van suikerzoet. “Ruwe bolster, blanke pit’. ‘Heathen Love’ is ook zo’n juweeltje dat het niet van de fysieke kracht moet hebben. In ‘Heathen Love’ voel je juist de ingehouden kracht. Het kruipt echt onder je huid. In afsluiter ‘Inner Demons’ klinken the Picturebooks ook ingehouden en intens, met een hypnotiserende drone betonen Fynn Claus en Philipp zich shamanen die de ‘Inner Demons’ uitdrijven.

The Picturebooks zijn meesters in het oproepen van beelden met hun muziek. De nummers vertellen geen verhalen, maar trekken de luisteraar binnen in de filmscenes die hun muziek verbeeldt. Op ‘Home Is A HeartAche’ is de band daarin beter dan ooit, prachtplaat! (80/100)

‘Home Is A Heartache’ wordt op 10 maart 2017 uitgebracht door Another Century Rock.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ