Thanatos en Baroeg gaan los bij afscheid drummer Yuri

Facebookrssmail

Zondag 19 maart staat er weer een middag matinee geprogrammeerd in de Rotterdamse Baroeg. een vijftal bands treden aan op deze middag met één gemeenschappelijke deler: death metal! Hoofdprogramma is het het Amerikaanse death metal gezelschap van Blood Incantation, het verdere programma wordt aangevuld met het Engelse Cruciamentum en de Nederlandse bands Graceless, Neocaesar en Thanatos.

Om half 4 is het de beurt aan de nieuwkomer in de Nederlandse death metal scene Graceless. De band is opgericht in 2016 en bestaat uit leden die hun sporen reeds verdient hebben in diezelfde scene. Er wordt hard gewerkt aan de debuutplaat die in juni dit jaar moet verschijnen, voorlopig moeten we het doen met optredens als vandaag. Graceless brengt een portie old school death metal in de stijl van het oude werk van Autopsy. De naam van de band sluit naadloos aan bij de muzikale stijl: lomp, pretentieloos en recht in je smoel. Loodzware en lompe riffs afgewisseld met meer up-tempo werk met Remco Kreft (o.a. Soulburn) in de rol van frontman, gitarist en brulboei. Fijne nummers als ‘Die on Demand’ en ‘We Will Be Gods’ openen de set en tonen een volwassen band. Graceless dendert door met ‘Flesh Feast Insanity ‘ om vervolgens het optreden te besluiten met ‘Iron Tears of Morsel’. Het publiek is onder de indruk en komt na de show met louter positieve geluiden. Credits naar de geluidsman die zijn zaakjes weer top in orde had. Graceless? Daar gaan we meer van horen.

Ook Neocaesar is een jonge Nederlandse death metal band opgericht door Mike van Mastrigt and Bart van Wallenberg. Beide heren hebben een hun roots liggen bij de brute death metal band Sinister en ook de twee andere leden hebben voor een korte periode deel uitgemaakt van Sinister. De vergelijking met Sinister is in principe makkelijk gemaakt, de band speelt een lekkere agressieve vorm van old school death metal. De debuut CD, ’11:11′, verscheen eind februari in eigen beheer, Nuclear Blast heeft inmiddels de distributie opgepakt. Neocaesar opent met het nummer ‘From Hell’, een lekker agressieve kraker waarbij de brute vocalen van Mike en de agressieve mannier van spelen opvallen. Alle nummers komen begrijpelijke wijs van de debuut CD waarbij een nummer als ‘Sworn to Hate’ positief opvalt.

Cruciamentum is een death metal band afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. De band is opgericht in 2007 en bracht in 2015 de debuutplaat ‘Charnel Passages’ uit. Cruciamentum speelt nummers uit de complete discografie. Een demo nummer als ‘Convocation of Crawling Chaos’, een nummertje van de EP ‘Engulfed in Desolation’ en natuurlijk nummers van de CD. Met nummers als ‘The Conquered Sun’, .’Necrophagous Communion’ en het vermakelijke ‘Piety Carved from Flesh’ geeft Cruciamentum aan waar het op dit moment staat. Cruciamentum brengt een leuke show maar sneeuwt een beetje onder bij het geboden Nederlandse geweld.

In de aanloop naar dit optreden van Thanatos werd bekend gemaakt dat dit het voorlopig laatste optreden van de band is. De band moet noodgedwongen op zoek naar een nieuwe drummer en dit omdat de huidige drummer, Yuri Rinkel, er mee stopt. Spijtig en niet in de laatste plaats voor Yuri die in verband met een chronische blessure het niet meer trekt. Reden te meer voor Stephan Gebédi en zijn mannen om deze voorlopig laatste keer nog eens vol gas te geven. Vol gas geven doen de mannen en het publiek gaat daarin mee, stagedivers en een flinke pit activiteit zijn het gevolg. Op het podium zwepen Paul Baayens en Marco de Bruin elkaar op en dat werkt als de spreekwoordelijke rode lap. Thanatos speelt een lekkere old school set met nummers van de debuutplaat ‘Emerging from the Netherworlds’ tot meer recenter werk met nummers als ‘Global Purification’ en ‘Feeding the War Machine’ alvorens de mannen afsluiten met ‘War’. Thanatos brengt een heerlijke show, een show die het jammerlijke afscheid van Yuri betekend.

Dan is het de beurt aan Blood Incantation. De in 2011 in Denver, Colorado opgerichte band bracht vorig jaar de goed ontvangen debuutplaat ‘Starspawn’ uit. Een plaat die zorgt voor hoge verwachtingen voor het optreden van vandaag. Na het spektakel dat Thanatos te bieden had staan de Amerikanen voor een zware opgave. Met nummers van de EP ‘Interdimensional Extinction’ en het nieuwere werk, inclusief het ellenlange ‘Vitrification of Blood’ (13:38), wordt een poging gewaagd de voorgaande band te overtreffen. Hoewel de zaal redelijk gevuld blijft zijn er genoeg bezoekers die de band de rug toe keren en de bar opzoeken. Blood Incantation doet zijn best, de hoofdact is echter al geweest in de vorm van Thanatos.

Al met al een geslaagde middag/avond in Baroeg, een dag waar zonder meer duidelijk wordt dat het goed zit met de Nederlandse death metal scene.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ