Vorst in de grond Fest op een mooie lentedag in Patronaat Haarlem

Facebookrssmail

Op een mooie zonnige dag in Patronaat Haarlem vindt op zondag 30 april het Vorst in de grond Fest plaats. Een festival met als headliner het Engelse Napalm Death en vele andere interessante buitenlandse en binnenlandse namen. Het punk/hardcore/metal festival zorgde voor een volle zaal met bezoekers uit de punk en metal wereld.

Het is aan het Duitse Übergang om de dag omstreeks half 4 op het hoofdpodium af te trappen. De band bestaat pas een tweetal jaar en brengt hardcore punk. Übergang heeft met Cliff Nastii een typerende zanger en frontman in het genre, Cliff stuitert over het podium, gunt zichzelf geen moment rust en spuwt zijn Duitse teksten snauwend het publiek in. De Duitsers uit Göttingen zorgen voor een weinig enerverende opening. Aan het Alkmaarse Boycot om het publiek te vermaken met hun crustpunk. Boycot kent twee zangers die elkaar aflossen of tegelijk op het podium en hun politiek getinte teksten brullen. Langzaam aan wordt het drukker in de grote zaal, de punks kunnen de muziek waarderen en een enkel nummer dat wat lijkt op old school D.R.I. wordt opgemerkt door de metalheads. Van enige beweging in de zaal is nog geen sprake zodat Boycot de 45 gegunde minuten volmaakt met louter kijkers.

Het Italiaans Impact is opgericht in de jaren ’80 en is de derde hardcore punk band op rij op het hoofdpodium. Na het vijfde album ‘Tutto Tace’ (Alles is stil) werd het in 1992 daadwerkelijk alles stil rond Impact. De band stopte maar is in de tegenwoordige tijd weer actief en geeft optredens, zo ook in Haarlem vandaag. Het Italiaanse drietal geeft een vermakelijk optreden met nummers uit uit de jaren ’80, punk georiënteerde nummers maar ook nummers met een hoger metal gehalte. Voorzichtig komt er wat beweging in het publiek, echt los gaat het nog niet.

Tijdens de opbouwpauze op het hoofdpodium staat er in het Patronaat cafe een band en namen als A New Scar, stabbing Device, Tense Reaction en The Shining mogen zich verheugen op een afgeladen vol cafe. door de overweldigende belangstelling is het echter niet voor een ieder weggelegd de shows bij te wonen , het cafe is simpelweg te klein om alle belangstellende te huisvesten. Een jammerlijk puntje, beter had geweest om de kleine zaal open te stellen voor deze bands en zo meer mensen te laten genieten van de bandjes en de bandjes bekend te laten worden onder een groter publiek. De “merch alley” is weer ruim opgezet en geeft de bezoeker de kans om uitgebreid de merchandise van zijn / haar favoriete band te bewonderen of aan te schaffen.

Op het hoofdpodium gaat het echt los met de Engelse / Amerikaanse band Lock Up. De in 1998 opgerichte band bracht vorige maand de vierde langspeler ‘Demonization’ uit en is al langere tijd op ramkoers met de grindcore / death metal die de heren brengen. Lock Up opent de set met wat oudere nummers als ‘Necropolis Transparent’, ‘Feeding on the Opiate’ en ‘Detestation’ en onmiddellijk ontstaat er een flinke pit. ‘Blood and Emptiness’ is het eerste nummer van drie van de nieuwe plaat dat volgt, de sterke vocalen van Kevin Sharp worden gedragen door een ritmesectie waar we vandaag meer van gaan horen. Oprichter en bassist Shane Embury en drummer Nicholas Barker komen na het optreden met Lock Up later op de avond weer in actie. Lock Up is het eerste hoogtepunt van de dag en brengt een heerlijke show.

Vaak horen we mensen zeggen dat er geen echte top bands meer voort komen uit Amerika maar een band die daar op korte termijn verandering in gaat brengen is Power Trip. De band uit Dallas, Texas is opgericht in 2008 en heeft na het debuut in 2013 eerder dit jaar de opvolger ‘Nightmare Logic’ uitgebracht. De opening is met ‘Soul Sacrifice’ en ‘Executioner’s Tax (Swing of the Axe)’ van de nieuwe plaat en het publiek in de zaal gaat werkelijk los,  resulterend in een flinke pit en circle pit. De band haalt nog even aan dat zij ondanks uit Texas te komen geen aanhanger zijn van Donald Trump en het ingezette “Fuck Donald Trump” wordt luidkeels meegebruld door het publiek. De thrash met hardcore invloeden gaat er in als zoete koek en de bandleden van Power Trip spreken later van hun beste show ooit. De energieke frontman Riley Gale (petje op, petje af) krijgt het publiek onvoorwaardelijk mee. Power Trip zet een geweldige show neer, petje af.

En dan is het weer tijd voor Shane “Hongo” Embury en Nicholas “Hongo Jr.” Barker die dit keer in de setting van het Mexicaanse gezelschap Brujeria voor de tweede keer het podium opkomen. Brujeria brengt een show met een flinke dosis humor met anti Amerikaanse teksten, nummers over smokkelaars en Marijuana. De zangers Juan Brujo en El Sangron voeren naast hun muzikale set een toneelstukje op en zorgen voor vermaak. Natuurlijk speelt Brujeria nummers van de vorig jaar uitgebrachte plaat ‘Pocho Aztlan’ maar de band grijpt ook terug naar ouder materiaal. Op nummers als opener ‘Brujerizmo’ en knallers als ‘Desperado’ en ‘Marcha de odio’ wordt ook hiet het publiek vermaakt en gaat men los. Ook Brujeria heeft aandacht voor de nieuwe Amerikaanse president met de sarcastische single ‘Viva presidente Trump!’. Brujeria brengt een meer dan vermakelijke show en Mr. Barker krijgt zijn verdiende rust.

Voorlaatste band in het cafe is de death thrash band Nuclear Devastation. De Amsterdammers brachten vorig jaar het verdienstelijke debuut album ‘Inferno’ uit en staan nu op het podium in een afgeladen vol Patronaat cafe. Aanvankelijk was het geluid niet opperbest, vooral de vocalen van de zanger / gitarist Geor kwamen niet echt boven het muzikale geweld uit. Gaande weg wordt het geluid beter en komen vermakelijke nummers als ‘Baptised in Hellfire’ beter tot haar recht. Nuclear Devastation is een nog jonge band, maar een om in de gaten te houden.

Op het hoofd podium is het aan Napalm Death om deze dag te een onvergetelijke te maken. De mannen gaan enthousiast van start met wederom “marathon man, three shows in a row” Shane Embury in de gelederen. Zanger Mark “Barney” Greenway lijkt wat kilo’s te zijn verloren en is weer bijzonder aanwezig op het podium. Napalm Death grijpt deze set terug op het volledige repertoire. Zo komen zowel het titelnummer ‘Scum’ van de debuutplaat uit 1987 als van het laatste album ‘Apex Predator – Easy Meat’ uit 2015 voorbij. Lekkere nummers als ‘Evolved as One’ en ‘Twist the Knife (Slowly)’ zorgen voor een lekkere show. Napalm Death eindigt met een serie covers, met o.a. een nummertje van The Offenders, Hirax’s ‘Hate, Fear and Power’ en natuurlijk de Dead Kennedys kraker ‘Nazi Punks Fuck Off’. Napalm Death sluit het hoofdpodium in stijl af en voor wie nog niet genoeg heeft gekregen is er in het cafe nog een optreden van de punks Karel Anker & De Joden.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ