Alestorms laatste show van het jaar

Facebookrssmail

Het is zondagavond 3 december als de deuren van de Effenaar opengaan en je begroet wordt met een flyer van “Pirate Metal Open Air”, het kleine festival van Alestorm komende zomer.
Trappen op, en je loopt de zaal in. Piraten overal.

Trick or Treat

De eerste band van de avond begint. ‘Trick or Treat’. Door de naam denk je gelijk aan een soort horror thema, of op z’n minst wat enge effecten. Niet helemaal waar. Ze hebben dan wel allemaal een skeletprint op de kleding en 2 enorme opblaasspoken op het podium, maar het is vrij vrolijke powermetal dat uit deze Italiaanse band komt! De energie komt van het podium de zaal in en het publiek dat langzaam begint vol te lopen reageert hier goed op want de eerste pits breken al uit.

Nummers als ‘Hungarian Hangover’ en ‘The Great Escape’ doen het goed bij het publiek. Maar als ze aankomen bij ‘Evil Needs Candy Too’ breekt het los! Een enorme opblaaslolly en verschillende ballonnen in de vorm van oogballen worden over het publiek verspreid en iedereen weet precies wat er gedaan moet worden. Er wordt gecrowdsurft op de lolly, de ballonnen worden gegooid. En het publiek laat zien wat ze in zich hebben, terwijl dit pas de eerste band van de avond was!

Elvenking

De tweede band komt het podium op: Elvenking! Maar gelijk brachten zij een iets donkerdere sfeer mee dan de eerste band. Hoewel de muziek vrolijk en sfeervol klinkt, ziet het podium een groot deel van de tijd donker, een apart contrast.

Je merkt dat deze band wel al bekender is bij het publiek door hoe actief iedereen meedoet. Er wordt gesprongen, gezongen en gemosht. Zoals een goede powermetal show eruit hoort te zien!

Alestorm

De welbekende badeend wordt opgeblazen en het publiek begint al langzaam enthousiast te worden hierdoor! En ineens wordt er een kleine badeend op een van de risers gezet. Dit was een nieuw element in de show gezien dit de enige keer deze tour was.De band komt op en Chris loopt gelijk op de riser af, pakt de badeend (die blijkt van chocolade te zijn) en bijt het hoofd eraf om de rest vervolgens het publiek in te gooien!

Keelhauled zet in en de eerste mensen vliegen al over het publiek en de goed met bier gesmeerde kelen brullen al luidkeels mee. De show begint nu echt! Ook wordt de show voorzien van een gebarentolk, wat zorgt voor mooie taferelen tijdens de show!

Alestorm is een band die je niet al te serieus moet nemen, want dat doen ze zelf ook niet. Wat je bijvoorbeeld ziet bij hun nummer ‘Wenches & Mead’. Vanaf de helft van het nummer gebruiken ze de versie die op het deluxe versie van het album staat, namelijk ‘Wenches & Mead For Dogs’. In andere woorden, er wordt enkel nog maar geblaft tijdens het nummer, waar het publiek dan ook mooi bij mee doet. En de gebarentolk ook!

Nog een voorbeeld van deze humor, wat tevens een zogeheten “end of tour prank” is, terwijl het nummer Pirate Song wordt aangekondigd wordt er ook gezegd dat Mate, de gitarist, niet voldoende heeft kunnen eten. Dus tijdens dit hele nummer wordt hem een bord warm eten gevoerd tijdens het spelen. Waar hij natuurlijk niks vanaf wist. Zowel het publiek als de band had momenten tijdens het nummer dat niemand bijkwam van het lachen!

Tijdens de encore is het tweede nummer ‘Zombies Ate My Pirate Ship’, met als special guest Patty Gurdy, bekend van eigen werk en samenwerkingen met onder andere Alestorm, Ayreon en Faun.
Hier doet ze de natuurlijk met haar Hurdy-Gurdy (draailier) de melodie mee maar heeft ze ook een eigen solostuk in de brug waar ze zelf de vocalen krijgt.

Ze blijft nog op het podium voor ‘Fucked With An Anchor’, maar voor het zover is komt de Loud Noise organisatie met taart en champagne het podium op, gezien het de laatste Alestorm show was van dit jaar. Er wordt met taart gegooid, champagne over elkaar en over het publiek gespoten en iedereen zit wat met elkaar te dollen. Tot het nummer begint. Doordat het iets is uitgelopen besluit de band het nummer op een rap tempo te spelen en de crew begint grappen uit te halen, waaronder het drumstel al uit elkaar te halen tijdens het spelen. Zo zie je maar weer, een laatste show van de tour bij Alestorm kan NIET normaal.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ