Manilla Road & Vortex: Een heerlijke avond heavy metal in Leiden

Facebookrssmail

Op donderdag 4 mei stonden er twee heavy metal bandjes geprogrammeerd in het Leidse Gebr. de Nobel. Op zich niets bijzonders, Gebr. de Nobel programmeert immers veel leuke en kwalitatieve shows in het metal genre. Toch heeft deze avond iets bijzonders. De headliner van deze avond is namelijk Manilla Road en deze Amerikaanse heavy metal band heeft in haar 40 jarige bestaan nog nooit op een Nederlands podium gestaan. De heren van The Hague Heavy Metal Alliance strikten de Amerikanen en wisten hen te verleiden voor een show in Gebr. de Nobel, de enige Nederlandse show van deze “40th Anniversary World Tour 2017”. Het voorprogramma werd verzorgd door de Groningse heavy metal band Vortex.

Het Groningse Vortex is opgericht in 1979 en timmert, behoudens wat onderbrekingen, al wat jaren aan de weg. In 1986 verscheen de debuutplaat ‘Open the Gate’ en de laatste van vijf langspelers, ‘Remains’, kwam uit in 2014. Eenmaal op het podium verteld zanger Jurjen Tichelaar bekend te zijn met Leiden, Jurjen geeft aan in de sleutelstad gewoond te hebben voordat hij verkaste naar de noordelijke provincie. Tijd voor muziek, Vortex opent met het nummer ‘Gotta Get Away’. Een nummer dat voor het eerst verscheen op de EP ‘Metal Bats’ uit 1985. Destijds had de frontman nog een behoorlijke haardos, tegenwoordig draagt Jurjen een pruik (later in de set zonder valse haardos), de schmink is onveranderd.

De zaal is deze avond goed gevuld en het publiek reageert enthousiast op de door Vortex gebrachte heavy metal. Nummers van de laatste plaat als ‘Eat Your Heart Out’ doen het goed maar oude krakers als ‘The Beauty and the Teeth’ en vooral ‘Open The Gate’ worden breder opgepakt en luidkeels meegezongen. Vortex is enigszins verrast door het enthousiasme van het publiek, getuige de uitlating van de zanger: “Ik wist niet dat het hier zo leefde”. Bescheidenheid troef, Vortex zet een leuke show neer en nodigt het publiek uit om mee op tour te gaan en op die vraag is het antwoord eenduidig: ja!

Veertig jaar Manilla Road en nimmer ons koude kikkerlandje bezocht, je vraagt je af hoe dat mogelijk is. De band is opgericht in 1977 door Mark “The Shark” Shelton en bracht in 1980 de debuutplaat ‘Invasion’ uit, een plaat die indruk maakte en een grote toekomst voorspelde. Inmiddels heeft de band maar liefst 17 studio albums uitgebracht en stamt het laatste wapenfeit met ‘The Blessed Curse’ uit 2015. Manilla Road heeft er zin in en zanger / gitarist Mark Shelton geeft aan dat de band deze avond wel even op het podium zal staan.

 

De band speelt vanavond voornamelijk nummers uit de oude doos, nummers uit de jaren ’80 en beginjaren ’90 en met oudjes als ‘Dreams of Eschaton’, ‘Open the Gates’ en het vermakelijke ‘Necropolis’ is dat geen straf. Het publiek reageert ook op Manilla Road enthousiast getuige de vele headbangers in de zaal. Hoogtepunt van de avond is zonder twijfel het nummer ‘The Empire’, een nummer van het debuut album ‘Invassion’ dat de band al zo’n 35 á 36 jaar niet meer live gespeeld heeft en waarbij de vocale capaciteiten van zanger Mark “The Shark” Shelton bijzonder goed tot zijn recht komen. Manilla Road zet een heerlijke heavy metal show neer uit de oude doos, in het publiek gingen zelfs stemmen op van een legendarische show. De band belooft plechtig niet nog eens veertig jaar te wachten en snel Nederland weer aan te doen voor shows.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Meer hardrock en metal shows in leiden zien?

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ