Happy birthday Phil Rudd

Facebookrssmail

Philip Hugh Norman Rudzevecuis werd geboren Melbourne op 19 mei 1954, beter bekend als Phil Rudd de drummer van AC/DC. Hij drumde in de AC/DC van 1974 tot 1983 en opnieuw vanaf 1994 tot 2015.

Phil Rudd is samen met Mark Evans de enige muzikant van AC/DC die in Australië is geboren èn langere tijd in de band heeft gespeeld. Hij is van Litouwse komaf. Voordat hij bij AC/DC terechtkwam speelde hij drums in de groep Coloured Balls, waar Angry Anderson (bekend van Rose Tattoo) zanger was. De bandnaam werd later veranderd in Buster Brown, en er werd een plaat uitgebracht: ‘Something to say’. Sinds kort is dit album op cd verkrijgbaar. Eind 1974 kwam hij bij AC/DC en was feitelijk de zoveelste drummer die de band kwam versterken: voor hem waren onder anderen Colin Burgess en Peter Clack al in de band actief geweest.

Op het eerste album, ‘High Voltage’, speelde Phil Rudd overigens nog niet mee. De drumpartijen voor dat album werden ingespeeld door Tony Currenti, John Proud en Peter Clack. Pas vanaf ‘T.N.T’. is Phil Rudd te horen. Phil was na het overlijden van Bon Scott zwaar aangeslagen en begon drugs te gebruiken. Zijn gedrag liep uiteindelijk in 1983 dusdanig uit de hand dat hij slaags raakte met gitarist Malcolm Young. Hij werd ontslagen. De band was op dat moment bezig hun album ‘Flick of the switch’ op te nemen en het gerucht doet al jaren de ronde dat de drummer van Procol Harum, B.J. Wilson, voor het afronden van de opnamen is ingehuurd. Of dat ook zo is lijkt onwaarschijnlijk aangezien Phil de opnamen al had afgerond voor hij werd ontslagen.

In 1994 werd hij door de band teruggevraagd. De reden daarvoor was dat de band hun oude sound terugwilde en daarvoor was Rudds terugkeer noodzakelijk. Hun drummer van dat moment, Chris Slade, werd in goed overleg verzocht de groep te verlaten.

In 2014 begon AC/DC met de opnamen van het nieuwe album ‘Rock or bust’. Hoewel hij zich te laat meldde speelde hij het album volledig in. In de videoclips voor de nummers ‘Play ball’ en ‘Rock or bust’ was Phil opvallend afwezig. Zijn plek werd ingenomen door drummer Bob Richards.

Op 29 augustus 2014 bracht Rudd zijn eerste soloalbum uit, ‘Head Job’.

AC/DC speelde op 8 februari 2015 bij de uitreiking van de Grammy-awards. Chris Slade bleek toen de vervanger van Phil. Later die maand werd bekend dat Slade meegaat op de wereldtournee die de band ter promotie van hun nieuwe album onderneemt.

In 2010 raakte Phil in opspraak toen hij werd veroordeeld voor het bezit van 25 gram marihuana op zijn boot in Tauranga. Later werd deze veroordeling vernietigd op grond van het feit dat hij niet meer zou kunnen toeren met AC/DC. Op 5 november 2014 moest Rudd voor de rechtbank verschijnen wegens verdenking tot het aanzetten tot moord. Tevens werd hij aangeklaagd voor het bezit van drugs. De aanklacht voor beraming van moord werd later ingetrokken. In april 2015 bekende Phil schuldig te zijn aan het uiten van doodsbedreigingen, ook gaf hij het bezit van drugs toe. Phil werd in juli 2015 door de rechtbank in Nieuw-Zeeland veroordeeld tot acht maanden huisarrest vanwege drugsbezit en doodsbedreigingen.

RockMuZine feliciteert Phil met zijn 63ste verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ