Ball – Ball

Facebookrssmail

Na jaren doorgebracht te hebben in het ondergrondse wereldje van Noord-Europa als lid van occulte en geheime genootschappen, leek het S. Yrék Ball een goed idee om het zwarte-magieleven achter zich te laten en zich te wijden aan de muziek. Samen met zijn twee oudere broers vormt hij het powertrio Ball, en nu komt eindelijk (na hun veelbelovende single ‘Fyre Balls’) het gelijknamige debuutalbum uit.

Het album opent met het bijna volledig instrumentele ‘Balling’, dat een goede introductie vormt tot het typerende geluid van de Zweedse hardrockband. Aan het eind van het nummer zijn geluiden van een pinball-spel te horen; de mannen gaven al aan dat hun grootste hobby’s (buiten de muziek om) onder andere flipperkast- en speelhalspellen zijn, wat wellicht het gebruik van alle spacende geluiden verklaart. In ‘Speeding’ wordt het gitaargeweld er niet minder op, maar is de zang duidelijk aanwezig. De knijpende schreeuwstem is niet direct typerend voor het hardrockgenre, maar past ontzettend goed bij de chaotische en intrigerende sfeer van het nummer. Het nummer ‘Satanas’ is de belichaming van het genre dat de band zegt te produceren: “hardrock from hell”. Het is wat trager en minder heftig dan de rest van het album, maar weet toch een blijvende indruk achter te laten. In de single ‘Fyre Balls’ komt elke kwaliteit van Ball samen; het pakkende riffje, de vervormde zang en slepende solo’s maken het tot een psychedelisch hardrockmeesterwerk.

Hoewel het album maar 6 nummers telt, kan niet gezegd worden dat de luisteraar ook maar in enig opzicht tekort gedaan wordt. ‘Ball’ is een album met een ruige basis, verwrongen zang en gillende gitaarsolo’s. Door een versmelting van verschillende genres heeft Ball zich direct kenmerkend neergezet en een eigen geluid gevormd. Hoewel met dit debuutalbum de toekomst van de Zweden rooskleurig lijkt te zijn, valt de realiteit tegen; ondanks de vele wereldtour-aanbiedingen kan Ball het land niet verlaten omdat ‘op zijn minst één’ van de bandleden op dit moment in proeftijd (probation) zit. Wellicht komt dit alleen maar goed uit; nu kan de wereld zich in ieder geval voorbereiden op de Ball-invasie die vroeger of later toch realiteit moet worden.

(87/100, Horny Records)

Tracklist:
1. “Balling” (7:52)
2. “Speeding” (6:43)
3. “Satanas” (1:53)
4. “Fyre Balls” (2:28)
5. “Fyre” (7:59)
6. “Galaxy 666” (5:39)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ