CD van de Week: Vallenfyre – Fear Those Who Fear Him

Facebookrssmail

Met ‘Fear Those Who Fear Him’ levert Vallenfyre hun derde langspeler af na ‘A Fragile King’ uit 2011 en ‘Splinters’ uit 2014. Wat begon als een zijproject van Greg Mackintosh, bekend als gitarist en mede oprichter van Paradise Lost, startte in 2010 als een manier om, om te gaan met de dood van z’n vader. Samen met Hamish Glencross (My Dying Bride) vormen ze de drijvende kracht achter Vallenfyre, aangevuld met nieuwe drummer Waltteri Vayrynen die Adrian Erlandson heeft opgevolgd, en live muzikanten Sam Kelly-Wallace op gitaar en Chris Casket op bas.

Waar de meeste bands op safe spelen, en met hun tweede of derde album een veel gladdere en gepolijste sound en productie verkrijgen, doet Vallenfyre het anders. De muziek, nog steeds geïnspireerd door bands als Hellhammer/Celtic Frost, Autopsy, Discharge, Nihilist en dergelijke, heeft een nog rauwere sound dan ooit tevoren, een ultra smerige gitaarsound en de rotte grafstem van Greg maken het een heerlijk bruut album zonder compromissen.

Het album bevat een smakelijke mix van death, doom en grind, en is extremer dan ooit. De teksten daarintegen zijn wat meer maatschappij kritisch geworden in plaats van persoonlijk. ‘ Kill All Your Masters’ handelt over de frustratie en haat tegen de leiders op machtige posities in zowel politiek, als religieus en zakelijk opzicht, zij die de miserie dirigeren van velen. Zware kost, maar de haat zit diep en dat hoor je in een zeer authentiek nummer. De titels van de nummers spreken daarin ook wel voor zich, ‘Born to decay’, ‘Degeneration’ of ‘Amongst the filth’ wat met een geweldige Celtic Frost achtige riff begint. Soms tergent langzaam zoals in ‘An apathetic grave’ dan weer razendsnel en agressief ‘Soldier of christ’ of ‘Temple of rats’.

Een modern en tijdloos album, en van deze tijd door deze wakkere heren, veel bruter gaat het niet worden, deze gaat hoog eindigen in de 2017 jaarlijst voorspel ik u. Verplichte kost voor eenieder die zich doom death grind of crust fan durft te noemen. Enige nadeel is misschien dat 39 minuten wat aan de korte kant is voor zo’n geweldige plaat! Nu hopen dat ze snel onze kant opkomen om wat podia onveilig te maken, in afwachting daarvan draai ik hem nog een keer!

(95/100, Century Media Records)

Tracklist:
1. Born To Decay (01:48)
2. Messiah (02:00)
3. Degeneration (03:10)
4. An Apathetic Grave (05:54)
5. Nihilist (01:56)
6. Amongst The Filth (03:26)
7. Kill All Your Masters (02:09)
8. The Merciless Tide (05:15)
9. Dead World Breathes (00:40)
10. Soldier Of Christ (03:12)
11. Cursed From The Womb (06:41)
12. Temple Of Rats (02:49)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ