De laatste adem van Deep Purple in de Ziggodome.

Facebookrssmail

Op deze heerlijke vrijdag avond 2 juni 2017 maken we ons op voor Deep Purple. Ze doen ons land aan met, wat zeer waarschijnlijk hun laatste grote tournee zal zijn, “The Long Goodbye Tour.”

In het voorprogramma hebben ze de Canadese stoner / southern rock sensatie Monster Truck meegenomen. Met twee zeer sterke albums op zak, ‘Furiosity’ (2013) en ‘Sittin’Heavy’ (2015), hebben de heren al aardig wat indruk weten te maken. En dit geldt zeker ook voor het optreden wat Monster Truck aan het begin van dit jaar gaf in de Melkweg te Amsterdam. Na een toepasselijk intro in de vorm van AC/DC’s ‘For Those About To Rock’, trappen de heren het gaspedaal van de truck meteen vol in met het nummer ‘Old Train’. Het is meteen duidelijk, ook met deze zeer grote zaal hebben de heren totaal geen moeite. Ze krijgen helaas niet al te lang de tijd, maar weten binnen deze 8 nummers een zeer overtuigende set neer te zetten. Uiteraard bestaat deze uit een mix van de twee eerder genoemde albums die de heren hebben uitgegeven. Een stevig en strak optreden met als enige rustpunt het prachtige en bluesy ‘For the Sun’. Wij vonden het zeer overtuigend.

En dan de band waar het allemaal omdraaid vanavond: Deep Purple. Dat Ian Gillan de hoge noten niet meer haalt weten we onderhand wel, maar wat we ook weten is dat de band staat als een huis, en dat is vanavond niet anders. Met een prachtig geprojecteerde digitale achtergrond van de ‘In Rock’ album cover komt de band ten tonele. ‘Time for Bedlam’, van het uit 2017 afkomstige ‘Infinite’ album, is de openingssong van vanavond. Zonder een seconde rust worden de klassiekers ‘Fireball'(!), ‘Bloodsucker’ en ‘Strange Kind of Woman’ erachteraan gespeeld. Een heerlijk start van een enthousiast spelend Deep Purple. Er worden vanavond maar liefst 4 nummers gebracht van het nieuwe album waardoor er ruimte voor de klassieker verloren gaat (‘Speed King’, ‘Highway Star’). Dit blijft toch jammer want het nieuwere werk is uiteraard minder bekend bij het merendeel van het publiek.

‘Child in Time’ wordt al jaren niet meer gespeeld, maar dit had meer te maken met de hoge uithalen die Ian Gillian niet meer uit zijn stembanden kan persen. Ondanks dat moet er gezegd worden dat Ian, met zijn 73 jaar lentes, zeer goed bij stem is. Er valt geen valse noot te ontdekken. De vaart wordt wel wat vaak uit de set gehaald door de vele solo momenten van de muzikanten. Wellicht kan Ian hier even op adem komen. Zo heeft Hammond fenomeen Don Airey maar liefst twee solo gedeelten, waarin hij de Nederlands harten steelt door ‘Tulpen uit Amsterdam’ te spelen. Er is sowieso veel ruimte voor de twee laatst bijgevoegde bandleden Don Airey en Steven Morse. Het solo geweld van Morse en de hammond klanken van Airey hebben een prominente rol over de hele avond. De reguliere set eindigt met 3 klappers: ‘Perfect Strangers’, ‘Space Truckin’ en het voorspelbare, maar daarom niet minder geniale, ‘Smoke on the Water’.

De toegift laat niet lang op zich wachten en begint met ‘Hush’ van Joe South. Na wederom een solo (ditmaal van bassist Roger Glover) sluit Deep Purple de zwoele nacht af met een prachtge versie van ‘Black Night’. Oud en versleten? Ja. Goed? Zeker weten!!!

Setlist Monster Truck:

Old Train
Don’t Tell Me How to Live
The Enforcer
She’s a Witch
For the Sun
Sweet Mountain River
New Soul
The Lion

Setlist Deep Purple

Time for Bedlam
Fireball
Bloodsucker
Strange Kind of Woman
Johnny’s Band
Uncommon Man
The Surprising
Lazy
Birds of Prey
Hell to Pay
Perfect Strangers
Space Truckin
Smoke on the Water

Encore:
Hush
Black Night

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ