CD van de Week: Iced Earth – Incorruptible

Facebookrssmail

Mastermind Jon Schaffer komt deze maand ook weer met een nieuw album van Iced Earth op de proppen, het inmiddels twaalfde album van deze band. Het grootste verschil met het voorgaande album ‘Plagues of Babylon’ is de verandering in de line-up van de band. Gitarist Troy Seele heeft de band moeten verlaten, Schaffer wilde nieuw bloed in Iced Earth, en meer dan 500 gitaristen uit de hele wereld hebben gereageerd op de vacature. Uiteindelijke winnaar van de vrijgekomen plek in de band is Jake Dreyer (ex White Wizzard) die over de beste kaarten bleek te beschikken voor Jon. De nieuwe plaat is geheel opgenomen in hun eigen Independence Hall, het hoofdkwartier van Iced Earth en eigendom van Jon zelf. Ook is Jon verantwoordelijk voor het schrijven van het nieuwe album, en het is weer een typisch herkenbaar Iced Earth album geworden, vandaar ook de titel van het album, Iced Earth is niet van plan te veranderen, en onomkoopbaar waar het de sound van de band betreft, ‘Incorruptible’ dus.
Na een rustige start barst ‘Great Heathen Army’ er op los, geinspireerd op de vikingen en vol power. De o zo herkenbare riffs van Jon bepalen nog steeds het geluid van iced Earth, en maken de muziek toch enigszins uniek. Zo ook op het navolgende epische op piraten geinspireerde ‘Black Flag’, met een lekkere up tempo riff. Het navolgende mooi opgebouwde ‘Raven Wing’ is wat trager, en bevat schitterend soleerwerk. Stu is ook een geweldige zanger, zoals o.a. is te horen op ‘The Veil’, dat wat meer naar een ballad achtig nummer neigt. Het voor Iced Earth begrippen vrij korte ‘Seven Headed Whore’ is een lekker agressief en snel nummer over de ‘Whore of Babylon’.

‘The Relic’ is weer een typisch Iced Earth epos, met een heel rustig middenstuk erin. De band grijpt op deze nieuwe plaat iets meer terug naar het begin van Iced Earth en geeft daarmee de plaat al een klassieker status voor dat ie goed en wel uit is. Het grotendeels instrumentale ‘Ghost Dance’, en ook het strijdlustige ‘Brothers’ zijn Iced Earth songs die zo op ‘The Dark Saga’ of ‘Something Wicked This Way Comes’ hadden kunnen staan, tijdloze nummers van de hand van de riffmaster. ‘Defiance’ zet deze trend ook voort, lekker melodieus, heavy en met geweldige gitaarsolo’s erin, en Stu die klinkt als Rob Halford in z’n hoogtij dagen met z’n uithalen. Afsluiter ‘Clear The Way’ is weer een epos over de Ierse Brigade bij de strijd om Fredericksburg, waar Jon duidelijk wat mee heeft en veel passie in ligt, misschien is dit zelfs wel het beste nummer van de plaat!

Iced Earth, en dan vooral mainman Jon Schaffer flikt het weer, een top album uit te brengen met top muzikanten. Deze keer bijna geheel op de “do it yourself” manier geproduceerd, met een geweldige sound waar ze ook om bekend staan, in hun eigen studio. Deze band kan zo nog jaren door, en is ook niet van plan om te stoppen, aldus Jon, gelukkig maar. Deze plaat is weer puur genieten, en niet alleen voor de gemiddelde Iced Earth fan, een puur en oprecht metal album van de bovenste plank.

(85/100, Century Media)

Tracklist;
1. Great Heathen Army (05:21)
2. Black Flag (04:56)
3. Raven Wing (06:25)
4. The Veil (04:47)
5. Seven Headed Whore (03.00)
6. The Relic (Part 1) (04:59)
7. Ghost Dance (Awaken The Ancestors) (06:35)
8. Brothers (04:45)
9. Defiance (04:08)
10. Clear The Way (December 13th, 1862) (09:30)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ