CD van de Week: Arjen Anthony Lucassen’s Star one – Revel in time

Facebookrssmail

Arjen Lucassen is vooral bekend door zijn prog metal band Ayreon. Maar ook Star One is geliefd bij de fans. Arjen is een film freak, dit inspireert hem op muzikaal vlak. Ieder nummer van zijn nieuwe album ‘Revel in time’ is gebaseerd op een film.

CD I:
‘The Terminator’ was de inspiratiebron voor ‘Fate of Man’. Na een rustig intro gaat het tempo van de muziek flink omhoog. De krachtige stem van Brittney Slayes past bij de film. De gave gitaarsolo is van Michael Romeo. Door de opbouw heeft dit openingsnummer wat voorspelbare componenten, maar het is heerlijk opzwepend. ’28 Days (Till the End of Time)’ bevat aangenaam zware klanken van bas, gitaar en toetsen. Het tempo ligt eerst vrij laag, zang en muziek vormen één geheel. Na een geweldig pakkend stuk, volgt een mooie overgang naar een prachtig ingetogen deel. Ik geloof ieder woord dat Sir Russell Allen zingt, steeds ben ik onder de indruk van zijn veelzijdige stem.

‘Prescient’ is duet met Micheal Mills and Ross Jennings, het heeft (ondanks de vrij rustige opbouw) de allure van een rock opera. De zang (zowel individueel, de samenzang en de gestapelde zang) is heel erg goed. Als dit ooit live gespeeld gaat worden, zingen de fans zeker mee. Het intro van ‘Back from the Past’ is lekker zwaar en opzwepend. Het is duidelijk geïnspireerd op ‘Back to the future’, je ziet bijna vanzelf flarden van de film voor je. De structuur is veel meer dan “alleen maar couplet-refrein”. Er zijn veel mooie extra elementen zoals de achtergrondzang, het mooie geluid van cimbalen en een onverwachte rust vlak voor het einde.

De elementen in de nummers zijn ongeveer hetzelfde, zeer goede zang, de zware klanken van snaren en/of toetsen. Op andere momenten komen de elektronische klanken van de keyboards meer naar voren. Pakkende stukken worden afgewisseld met rustigere delen. Al dan niet aangevuld met achtergrondzang. Ondanks deze overeenkomsten, verschillen alle nummers genoeg van elkaar. Het is niet erg als je niet alle films kent, want ieder nummer is boeiend van opzet. Dat geldt ook voor ‘Revel in Time’. Ieder nummer heeft gave elementen, zoals de indrukwekkende vocale uithalen in ‘The Year of ’41’

De start van ‘Bridge of Life’ heeft de sfeer van een muziekdoosje. Al snel komt de metal erbij, het is één van de weinige wendingen waar ik aan moet wennen. De prachtige stem van Damian Wilson
maakt dit weer helemaal goed. Zang en muziek vormen ook hier een perfecte harmonie. Tussen de strak gespeelde stukken door hoor je even de klanken van het muziekdoosje. Het einde is weer gaaf. Hoewel Star One duidelijk ander is dan Ayreon, is de “Ayreon sound’ onder andere te horen in ‘Today is Yesterday’. Ik heb al zo veel mooie stemmen gehoord, en dan heeft Floor Jansen de lead- en backing vocals in ‘A Hand on the Clock’. De gave Hammond solo is van Joost van den Broek. Wie John Jaycee Cuijpers wel eens live gezien heeft, weet dat hij een power stem heeft die hij mooi kan doseren, dat laat hij horen in ‘Beyond the Edge of it All’. Natuurlijk mag Arjen niet ontbreken met een gitaarsolo, deze solo is van hem.

‘Lost Children of the Universe’ start met het geluid van een storm en mysterieuze muziek. Het toetsenwerk vormt een super combinatie met de stem van Roy Khan. De echo is subtiel, maar goed toegevoegd. Het vrij kalme stuk wordt gevolgd door een stevig instrumentaal stuk en mooie koorzang. Er zijn soms best veel laagjes in zang en muziek, maar er is geen hectiek. In een rustig deel zit een fantastische gitaarsolo van Steve Vai. De drums zijn hier passend langzaam bespeeld, je hoort de toonhoogte verschillen van de verschillende drums. Dan laat het Hellscore Choir zich nogmaals horen, nu op de voorgrond. Hierna word ik echt geraakt door de stem van Roy.
Wat een geweldig nummer tot besluit!

CD II heeft dezelfde nummers, maar er zijn andere zangers of zangeressen. Marcela Bovio zingt ‘Fate of Man’, natuurlijk doet ze dit ook zeer goed. Haar vocale uithaal is prachtig. Dat John Jaycee Cuijpers goed kan zingen, dat wisten we al lang. Maar in ’28 Days (Till the End of Time)’ lijkt hij boven zichzelf uit gestegen.

De zangers en zangeressen op cd 1 en 2 hebben gelijkwaardige kwaliteiten. Welke zanger of zangeres “beter” is, zal vooral af hangen van de persoonlijke voorkeur van de luisteraar. Zoals verwacht zingt Arjen ook een nummer, hij heeft gekozen voor ‘Today is Yesterday’. Ook hier vormen zang en muziek een eenheid. Bovendien is alles goed verdeeld over de koptelefoon. En dat geldt ook voor de laatste nummers.

Hoewel de nummers op totaal verschillende films geïnspireerd zijn, voelt ‘Revel in time’ als een geheel. Als je de films goed kent, geeft de herkenning van teksten en de daarbij horende emotie een extra dimensie. Een enkele keer zijn er zo veel laagjes dat kleine stukjes van zang of muziek (bijna) in het gedrang komen. Soms zit het rondom de grens van net wel of net niet over de top. Enkele details vallen niet zo goed op, en hoor je eigenlijk alleen met koptelefoon. Zo ontdek je de eerste keren steeds iets nieuws. Beide cd’s kunnen zowel los van elkaar, als achter elkaar, en in willekeurige volgorde afgespeeld worden. (85/100) (InsideOut Music)

Tracklist:

CD1
1] Fate of Man 5:29
2] 28 Days (Till the End of Time) 7:21
3] Prescient 6:34
4] Back from the Past 4:50
5] Revel in Time 4:38
6] The Year of ’41 6:20
7] Bridge of Life 5:14
8] Today is Yesterday 5:46
9] A Hand on the Clock 5:52
10] Beyond the Edge of it All 4:52
11] Lost Children of the Universe 9:46

CD 2: Same Songs, Different Singers
1] Fate of Man
2] 28 Days (Till the End of Time)
3] Prescient
4] Back from the Past
5] Revel in Time
6] The Year of ’41
7] Bridge of Life
8] Today is Yesterday
9] A Hand on the Clock
10] Beyond the Edge of it All
11] Lost Children of the Universe

Line up:

Arjen Lucassen: guitars, bass, keyboards, vocals
Ed Warby: drums
Erik van Ittersum: Solina Strings
Joost van den Broek: Hammond
Marcela Bovio: lead and backing vocals
Irene Jansen: lead and backing vocals

Guest musicians:

Vocals:
Mike Anderson
Sir Russell Allen
John Jaycee Cuijpers
Floor Jansen
Irene Jansen
Ross Jennings
Roy Khan
Tony Martin
Michael Mills
Will Shaw
Brittney Slayes
Jeff Scott Soto
Dan Swanö
Joe Lynn Turner
Alessandro Del Vecchio (and keyboards)
Wilmer Waarbroek
Damian Wilson
Brandon Yeagley
Hellscore Choir

Keyboards:
Lisa Bella Donna: toetsen
Jens Johansson: toetsen

Guitars:
Joel Hoekstra
Michael Romeo
Marcel Singor
Timo Somers
Ron Bumblefoot Thai
Steve Vai
Adrian Vandenberg

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ