Monster Magnet in enthousiast Iduna

Facebookrssmail

Aangezien het Haagse Monomyth de laatste jaren aardig aan de weg heeft getimmerd, mag de krautrockband op 19 juni openen voor stonerrockmagnaat Monster Magnet in Drachten. Voor het voorprogramma begint staat er al een flinke groep buiten Iduna te wachten; zowel Monomyth als Monster Magnet kunnen op flink wat (vaste) fans rekenen.

Om kwart voor acht begint Monomyth te spelen op een podium met weinig licht en, naarmate de show vordert, steeds meer rook. Daardoor is er niet veel te zien, maar wordt de sfeer wel perfect aangepast aan de muziek die de Haagse mannen produceren. De instrumentale rock met afwisselende rustig doorlopende stukken en gierende climaxen zorgt voor een soort trancegevoel, en de zaal deint vroeg op de avond al gehoorzaam mee. Na enkele minutenlange jams is het publiek opgewarmd en zit Monomyths eervolle taak erop.

Wat later dan aangekondigd komt Monster Magnet het podium op; na de eerste tonen van ‘Dopes to Infinity’ krijgen de Amerikanen meteen een warm welkom van het publiek. Dave Wyndorfs zang is niet direct heel goed te horen, maar dat valt niet op dankzij het gitaargeweld dat van drie verschillende kanten van het podium de zaal in wordt gestuurd. Tijdens de eerste paar nummers wordt er niet veel gepraat; er is tijd voor een kort ‘dankjewel, dankjewel!’, maar verder gaan de mannen bijna naadloos over van het ene nummer in het andere. Refreinen van nummers als ‘Power Trip’ worden door bijna het gehele publiek luidkeels meegeschreeuwd, maar hoe hard de zaal ook brult, boven het volume van Monster Magnet is niet makkelijk uit te komen.

Middenin het uitgerekte ‘I Want More’ wordt er tijd gemaakt voor een wat uitgebreider praatje van Dave en wat theater; het praatje van de zanger is zo ongeveer het enige rustmoment dat de rest van de band krijgt. Na nog een paar nummers verlaat de band het podium, al is het volledig duidelijk dat ze terugkomen voor een toegift (de lichten blijven gedimd en de beamer blijft op de achtergrond projecteren). Na een verrassend lange maar op zich verdiende pauze waarin het publiek enthousiast en non-stop blijft schreeuwen komen de mannen met halfopgerookte sigaretten het podium weer op om het publiek op wat klassiekers te trakteren. De hele zaal danst en zingt harder dan ooit mee tijdens ‘Negasonic Teenage Warhead’ en ‘Spacelord’, waarna het optreden echt is afgelopen.

Van het begin tot het eind heeft Monster Magnet alles gegeven wat de band in zich had. Dave (het enige nog originele lid van de band), die nog bijzonder goed bij stem is, zorgt voor een geweldige en persoonlijke show door al zijn interactie met het publiek. Monster Magnet gaat al lang mee, maar in Iduna bewezen de Amerikanen dat de kwaliteit van de band er alleen maar op vooruit gaat.

Foto’s (C) Anneke Klungers

Playlist;
• Dopes To Infinity
• Radiation Day
• Powertrip
• Mindfucker
• Look to your Orb For the Warning
• Twin Earth
• I Want More
• Dinosaur Vacuum
• Spine of God
• Toegift; Negasonic Teenage Warhead
• Tractor
• Spacelord

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ