Geslaagde Eindhoven Metal Meeting 2018

Facebookrssmail

In het weekend van 14 en 15 december staat de 10e editie van de Eindhoven Metal Meeting op het programma, deze uitverkochte editie is elk jaar een gezellig feest voor de liefhebbers van de harde muziek. Op de vrijdag zijn Benediction, Solstafir en Septic Flesh de grote namen en op de zaterdag staan Necrophobic, Shining, Triptykon en Marduk als grote namen op de bill. Op vrijdag 14 december mag het Duitse Kontinuum het festival op gang brengen met hun progressieve metal, in een behoorlijk gevulde kleine zaal van de Eindhovense Effenaar. Met drie gitaristen en cleane vocalen probeert de band het aanwezige publiek op te warmen voor de eerste dag.

Het Nederlandse Sisters of Suffocation heeft de eer om te openen op de Mainstage, wat ze met veel enthousiasme doen. In de loop van dit jaar werd een nieuwe gitariste toegevoegd en heeft er een drummerwissel plaatsgevonden en komt er begin 2019 een nieuw album uit, waarvan we een voorproefje krijgen middels de al op you-tube verschenen song ‘Humans are Broken’. Prima opener van de dag.

Als tweede band op het hoofdpodium krijgen we het Ierse Gama Bomb voorgeschoteld, ze spelen thrashmetal on steroids en genieten zichtbaar. Gama Bomb is een beetje de vreemde eend in de bijt tussen al het death, doom en blackmetal geweld en krijgt ook nog de lachers op de hand door een op de film ‘RoboCop’ gebaseerde song ‘Dick Jones’. Maar het is toch 40 minuten genieten van deze lekkere muziek.

Vervolgens is het de beurt aan het Duitse Desaster om hun blackened thrash te spelen, met 30 jaar zijn deze heren al een lange tijd bezig en weten wel hoe ze het publiek moeten bespelen. De grote zaal begint al aardig vol te lopen tijdens dit optreden en Desaster speelt hun set vol overgave.

Halverwege de eerste dag krijgen we de Engelse cultband Benediction die hun osdm ten gehore brengen. Met klassiekers als ‘Transcend the Rubicon’ en ‘Subconscious Terror’ in de pocket weet je wel wat je mag verwachten. Een heerlijke no-nonsense optreden waarbij ook nog fans het podium op worden geroepen, na vijftig minuten van dik hout zaagt men planken bruut deathmetal geweld is de koek op.

Moonsorrow is de volgende band die het hoofdpodium mag betreden, de in 1995 opgestarte Finse band uit Helsinki met uitsluitend Finse teksten speelt een mix van folk, pagan en blackmetal. Met 7 albums op de teller hebben ze genoeg materiaal om de volle grote zaal te vermaken. In het uur wat de band speelt ligt de nadruk op het laatste album ‘Jumaltan Aika’, waarvan 3 songs worden gespeeld. Het 16 minuten durende ‘Ruttolehto incl. Päivättomän’, ‘Suden Tunti’ en het kwartier lange ‘Ihmisen Aika’ en de tijd is na vijf songs voorbij.

Hierna mag het Ijslandse Sólstafir het publiek vermaken met hun progressieve atmosferische metal. Het merendeel van de setlist is afkomstig van het in 2017 afkomstige album ‘Berdreyminn’, met de teksten in de eigen Ijslandse taal. De band speelt de songs zonder enige communicatie met het publiek totdat het bij het laatste nummer is aangekomen, deze song wordt opgedragen aan alle mensen die te kampen hebben met depressies.

Na dit uur melacholiek is de tijd aangebroken voor de headliner van de eerste dag, het Griekse Septic Flesh opgestart in 1990 in Athene. Met een tussenpauze van 2003 tot 2007, al weer bijna 25 jaar bezig en tien albums op zak weten deze Grieken wel om een degelijke set te spelen. De nadruk ligt op de latere albums ‘Communion’, ‘the Great Mass’, ‘Titan’ en ‘Codex Omega’. Het geluid is goed, de sfeer uitstekend en na een uurtje Septic Flesh is de eerste dag voorbij.

De tweede dag Eindhoven Metal Meeting, zaterdag 15 december, gaat vanaf 16.00 uur op de mainstage weer van start met het Nederlandse Izegrim. Zangeres Marloes heeft sinds kort de basgitaar aan de wilgen gehangen en loopt nu glimlachend en headbangend over het podium, nieuwe bassist Bas Wijnbergen is aan de band toegevoegd en heeft er net als de anderen ook zichtbaar plezier in. Vanaf setopener ‘White Walls’ tot en met afsluiter ‘Endless Strife’ klinkt het als de welbekende klok.

Tweede band op zaterdag op het hoofdpodium, is het Duitse Fleshcrawl. Deze Duitse band speelt heerlijke old school deathmetal sinds 1987, met alleen nog de originele drummer Bastian Herzog. Het laatste album stamt uit 2007, dus krijgen we genoeg klassiekers voorgeschoteld in de vijftig minuten zoals ‘From the Dead to the Living’, ‘Dark Dimension’ en ‘Slaughter at Dawn’. Prima optreden.

Derde band op de mainstage is het uit Wenen, Oostenrijk afkomstige Harakiri for the Sky. De in 2011 opgerichte post-blackmetalband heeft vier albums uit waaronder het in 2018 uitgebrachte ‘Arson’, de songs klokken allemaal rond de 10 minuten en vandaag krijgen we 5 songs voorgeschoteld waaronder ‘Heroin Waltz’ en ‘Tomb Omnia’. Verrassend goed optreden van deze nog jonge band.

Na dit verrassend goede optreden is het de beurt aan het Zweedse Necrophobic om hun blackened deathmetal te vertolken, veel van het aanwezige publiek is zeer verheugd om deze band aan het werk te zien. De nadruk van het optreden ligt op het dit jaar verschenen album ‘Mark of the Necrogram’, de band opent met het titelnummer van dit album waar ook nog ‘Tsar Bomba’ en Pesta voorbij komen. Het publiek geniet met volle teugen, de band vergeet ook zijn rijke verleden niet en met ‘Revelation 666’ en setafsluiter ‘the Nocturnal Silence’ komen er ook de nodige klassiekers voorbij tijdens dit sterke optreden.

Hierna betreed de Zweedse band Shining met zanger en ongeleid projectiel Niklas Kvarforth het podium, in het verleden stond deze frontman bekend als zeer agressief maar daar is vanavond niet veel van over. Gewapend met een fles Jack Daniels zingt, schreeuwt en krijst hij zijn teksten over depressie en zelfdoding. Toch maakt hij zich kwaad over mensen in het publiek die het hele optreden met hun telefoon filmen, tijdens de ene laatste song pakt hij een telefoon uit het publiek en filmt hij het publiek. Goede show.

Dan mag Triptykon het podium betreden, deze band is populair vanwege de oprichter van de band Tom Gabriel Warrior ( oprichter van HellHammer en Celtic Frost ). Na het intro ‘Totengott’ wordt gestart met het loodzware ‘Procreation( of the Wicked )’ van Celtic Frost. Het blijkt een bijzonder optreden te worden, opgedragen aan de in 2017 overleden Martin Eric Ain ( gitarist Celtic Frost ). We krijgen dus een Celtic Frost setlist met klassiekers als ‘Circle of the Tyrants’, ‘Necromantical Screams’, ‘Dethroned Emperor’ en setafsluiter het epos ‘Synagoga Satanae’ bezorgen menig bezoeker kippenvel. Magisch optreden en terecht een van de headliners dit weekend.

Na dit geweldige optreden is het tijd voor het slotakkoord, wat wordt verzorgd door het allesverwoestende oorlogsmachine uit Zweden Marduk. Deze band behoeft geen introductie, alles en iedereen wordt van begin tot eind vermorzeld. Het openingssalvo met ‘Panzer Division Marduk’ en ‘Baptism by Fire’ van het Panzer Division Marduk album liegt er niet om de band speelt hard en strak en zanger Mortuus is prima bij stem, van het nieuwste album ‘Viktoria’ krijgen we ‘Werwolf’ en ‘Equestrian Bloodlust’ te horen. Deze avond krijgen we uit het hele oeuvre klassiekers te horen zoals ‘Of Hell’s Fire’, ‘Burn my Coffin’, ‘Wolves’ en van het debuut ‘Dark Endless’ afkomstige ‘the Black’. Subliem optreden van deze Zweden. Het was weer een geweldig weekend met goede optredens en een goede sfeer.

Voor de editie van 2019 zijn tevens vier bands bekend gemaakt, te weten: Taake, Kampfar, Mork Gryning en Bodyfarm. Het belooft nu al weer een topweekend te gaan worden.

Foto’s (c) Ruth Mampuys

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ