Live & Louder met Dead Daisies Doug & John

Facebookrssmail

Ondanks de gebruikelijke hectiek voor een show en het feit dat er voor het optreden al een andere meet & greet plaatsvond (met de gelukkige winnaars van de prijsvraag van RockMuZine), hadden de Daisies voor het optreden in de Boerderij nog genoeg tijd voor een bondig interview. In de kleedkamers vertelden John Corabi en Doug Aldrich over het nieuwe album, het tourleven en hun programma voor de rest van het jaar.

Na drie albums en verschillende veranderingen in de line-up van de Dead Daisies komt in 2017 het eerste live-album van de band uit, ‘Live & Louder’. De Australisch/Amerikaanse supergroup (met leden die in onder andere Thin Lizzy, Whitesnake en Europe speelden) besloot om niet direct na het vorige album uit 2016, ‘Make Some Noise’, weer een studioalbum te produceren. Doug vertelt dat het geen geplande keuze was. “We deden het vanwege de fans, eigenlijk. We hadden ontzettend veel optredens het afgelopen jaar, en daardoor werden we zowel op het podium als daarbuiten heel close. Daardoor werd interactie met het publiek ook heel makkelijk; wij vonden het leuk, de fans vonden het leuk… Toen we weer teruggingen naar Europa voor onze eigen shows (de Daisies stonden daarvoor in het voorprogramma van Kiss, red.) speelden we meer covers, nummers die we niet zo snel zouden spelen als we voor iemand anders zouden openen. John hitste dan het publiek op, de reacties waren geweldig; daarom besloten we last-minute wat shows op te nemen, het gebeurde allemaal heel snel, en als vanzelf.”

Het album werd samengesteld uit opnames van verschillende shows. “Het had één take kunnen zijn; sommige shows, zoals die van Parijs en Londen, waren echt geweldig. We hadden alleen het gevoel dat het een beter album zou worden met verschillende publieken van verschillende plaatsen. Dankzij onze soundman was ons eigen geluid overal heel erg hetzelfde en konden de verschillende opnames heel makkelijk worden samengevoegd. Zo konden we zelf de nummers selecteren waar de meeste energie was en waar we het best klonken.” Ondanks de consistente klank en vaak overeenkomende setlist is elke show wel heel verschillend. “Het is wel grappig; zelf als we elke avond dezelfde set zouden spelen, zou het toch nooit helemaal hetzelfde zijn”, vindt John. “Het publiek verschilt steeds, en daardoor ook de interactie. Er zijn avonden waarop we heel veel praten; er gebeuren meer dingen in het publiek, daar reageer je dan op, en er zijn avonden waarop er gewoon veel minder gebeurt. En hier en daar gooien we er natuurlijk eens wat andere nummers tussen.” Een extra stimulans om toch weer een album uit te geven was volgens Doug ook dat het weer een reden zou verschaffen om te gaan touren. “Mensen beginnen ons steeds beter te leren kennen, we komen op steeds meer plekken. We wilden graag blijven promoten; hoe kan dat beter dan met een tour?”.

De promotieplannen bleven niet bij de ‘Live and Louder’-tour. Na de Europatour gaan de Daisies meteen door naar Japan, en vanaf daar door naar de concertreeks in Amerika. In november duiken ze opnieuw de studio in, zodat ze direct na de winter het tourleven weer kunnen oppakken. “Alles voor het nieuwe album moet gebeuren in die paar weken. Dat zorgt wel voor stress, maar op de een of andere manier lukken dat soort dingen altijd.” Volgens de planning is alles af voor de feestdagen en worden de maanden erna gebruikt om het nieuwe album te promoten zodat de Daisies in de lente weer de podia op kunnen zoeken. Dat promoten gaat volgens John helaas niet zo makkelijk als vroeger. “Tegenwoordig leven radio en MTV helemaal niet meer zo… U2 en Springsteen enzo krijgen natuurlijk radiotijd, maar bands zoals wij nauwelijks. We moeten wel veel promoten om ervoor te zorgen dat de fans het album kennen, en willen kopen natuurlijk!”.

Door tijdgebrek is er helaas geen ruimte om Kierkegaards existentialisme uitgebreid te bespreken, al nemen Doug en John nog wel even de moeite om Nederland te prijzen. “Nederland is zo mooi, zo… anders. Hoe het water alles verdeelt, het is net Venetië, maar dan op een eigen, speciale manier!”, vindt Doug. Waar John aan toevoegt; “En dan is er natuurlijk nog het bier…”.

‘Live and Louder’ is dus een spontaan project dat de Daisies de kans gaf om meer covers op te nemen van hun favoriete muziek, en tegelijkertijd iedereen een inkijkje verschafte in de ervaring en sfeer van een Dead Daisies concert. Voor degenen die het album nog niet hebben (voor de trotse bezitters ervan trouwens ook); als je de échte ervaring mee wil maken hoef je niet lang te wachten, want de Daisies zullen spoedig terugkomen met meer rock’n’roll!

Foto’s (C) Anneke Klungers

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ