Venom’s line up van eind jaren 80, nu als Venom Inc.

Facebookrssmail

Toen de band in 2005 een album zou moeten opnemen voor Sanctuary Records, lag de moeder van Jeff ‘Mantas’ Dunn op sterven. Toen Conrad ‘Cronos’ Lant Dunn belde om afspraken te maken stond Dunn’s hoofd er totaal niet naar. “De band lag vanaf 2002 eigenlijk toch al op z’n gat”, aldus Dunn, “Mijn hoofd stond er helemaal niet naar, m’n familie ging voor, en ik zei hem dat het me totaal niets meer uitmaakte wat er met het fucking album gebeurde. Cronos vroeg me daarop of het goed was om dan zonder Dunn door te gaan met Venom, en ik gaf toe. Achteraf gezien heb ik er spijt van, want als ik beter had kunnen nadenken had ik hem gezegd om de band te begraven.”

Tony ‘Abaddon’ Bray was daarover al net zo verbolgen als Dunn: “Cronos heeft mij niet eens gevraagd. De band is door ons beiden opgericht, dus hij had mij ook moeten vragen. Waarschijnlijk heeft hij dat niet gedaan omdat hij wist dat ik het niet zou toestaan. Uiteindelijk is het al lang geleden, hij gebruikt de naam inmiddels al zo lang, mensen weten dat dat Venom is en als we eerlijk zijn, dan is dat ook zo. Uiteindelijk gaat het er om dat iedereen weet wie er op het podium staat en wij wilden onze nieuwe band eerst Iron & Steel noemen, tot iedereen zei: ‘Nee, jullie zijn Venom!’.”

venom incFans vreesden ervoor dat met het optreden als Venom Inc., M-Pire of Evil ten gronde zou gaan. Volgens Dunn is daar echter niet voor te vrezen: “M-Pire of Evil bestaat nog steeds, naast Venom Inc. Afgelopen week stonden we nog als M-Pire of Evil als headliners op een festival in Italië. We vlogen op maandag als M-Pire of Evil naar huis om op dinsdag weer als Venom Inc. op Heavy Montreal op te treden.” Venom Inc. is ontstaan doordat de organisator van het Keep It True Festival in Duitsland M-Pire of Evil boekte, en vroeg of de band ook wat oude Venom-songs in de setlist wilde verwerken. “We vertelden dat er sowieso al enkele Venom-tracks in de setlist verwerkt waren”, verklaart Dunn, “maar Oliver Weinsheimer, die ons boekte had een ander idee.” Achter de ruggen van Dunn en Dolan om had hij Anthony ‘Abaddon’ Bray gevraagd als aanvulling. Dunn en Dolan waren gelijk enthousiast.

Het was een vreemde gewaarwording. “Ik had Abaddon al sinds 1998 niet meer gesproken. Ik bedoel, je gaat door als band. In iedere band komt zo nu en dan gezeik voor.” Toch werd het optreden een succes. Hoe mede-oprichter, bassist en naamhouder van de naam Venom over de nieuwe band denkt zal Dunn worst wezen. “Ik weet niet hoe hij er over denkt. En dan nog, onze naam is officieel Venom Inc. – Iron & Steel. De fans kennen hem, de fans kennen ons en on onze band zitten twee originele leden van Venom. Ik wil er niet te diep op ingaan, in iedere band is er een frontman die een icoon is geworden, en waarvan de fans die persoon bestempelen als zijnde de band. En dat klopt niet echt, want Cronos was pas als laatste bij Venom gekomen in 1979, nadat ik hem uitnodigde.”

Cronos en Dunn ontmoetten elkaar door een gezamenlijke vriendin, en aangezien Cronos een mooie aanvulling op de band was, werd Cronos het laatste lid van de band. “We zochten geen zanger, we hadden immers al een zanger. We zochten een slaggitarist. Toen hij een keer kwam meerepeteren, stapte onze bassist meteen op. Hij haalde zijn schouders op en pakte de bassgitaar in zijn handen en schreef ‘Live Like An Angel (Die Like A Devil)’.” Het idee achter het nummer was dat de oorspronkelijke zanger Clive Archer van het podium zou gaan om zich om te kleden en Cronos dan ondertussen dit nummer zou zingen, om daarna Archer weer terug te laten komen voor ‘Shizo’, aangezien Venom destijds al een volle setlist ingestudeerd had.

Dunn, Bray en Dolan brachten tussen 1989 en 1992 drie albums uit als Venom, ‘Prime Evil’, ‘Temples Of Ice’ en ‘The Waste Lands’. Nu treden ze op, als Venom Inc., onder anderen op 19 september op Baroeg Open Air in Rotterdam

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ